Microsoft laat gebruikers hun 7 OS optimaliseren met MDOP

Het Microsoft Desktop Optimisation Pack 2010 (MDOP) voor Windows 7 is ontworpen om het besturingssysteem van Microsoft sneller en eenvoudiger te implementeren in ondernemingen. De software-assuranties zijn nu beschikbaar voor download.

Volgens analisten van Gartner kan MDOP de prijs-prestatieverhouding van software-assuranties op Windows-clients verbeteren. Dit komt omdat het niet om één enkel instrument gaat, maar om een pakket van diensten.

“Applicatievirtualisatie” transformeert Windows-toepassingen in centraal beheerde diensten. Dit zorgt voor minder conflicten met andere toepassingen en de toepassingen zijn onmiddellijk beschikbaar op elke desktop en notebook die wordt overwogen.

Applicatievirtualisatie is opgenomen in de huidige versie 4.6. Dit stelt klanten in staat om virtuele toepassingen in verschillende desktopscenario’s vanaf elke locatie aan te bieden. Office 2010 kan ook sneller en met minder moeite via “App-V” worden uitgerold dan met een conventionele installatie.

Inventarisatie en foutenanalyse

De “Asset Inventory Service” maakt een software-inventarisatie. Voor het beheer relevante informatie kan worden ingevoerd in de inventaris voor meer dan 430.000 verschillende toepassingen.

De “System Center Error Monitoring” helpt bij het opsporen van en reageren op problemen, storingen en crashes van programma’s op de client. Het instrument meldt fouten op de client aan een centraal punt.

De “Diagnostic and Recovery Toolset” is bedoeld voor het repareren van systemen die niet meer kunnen worden opgestart of zijn gecrasht. Verloren gegevens kunnen worden hersteld.

“Geavanceerd beheer van groepsbeleid” helpt beheerders bij het beheren en versiebeheer van wijzigingen in groepsbeleid. Er zijn roll-backs en rolgebaseerde administratie met de mogelijkheid van delegatie.

Desktop Virtualisatie

Tot slot bevat het MDOP ook functies voor “Enterprise Desktop Virtualisatie”, kortweg MED-V. De tool kan worden gebruikt om de implementatie en het beheer van Virtual PC images uit te breiden naar Windows desktops. Hierdoor kunnen gebruikers in een virtuele pc-omgeving werken, onafhankelijk van de lokale desktopconfiguratie en het besturingssysteem.

Nu is de “SP1 RC” voor Windows 7 beschikbaar. De update stelt IT-beheerders in staat virtuele omgevingen op te zetten met eerdere versies van Windows en Internet Explorer. Toepassingen die niet compatibel zijn met Windows 7 kunnen nog steeds onder MED-V draaien. De definitieve versie zal naar verwachting in april 2010 beschikbaar zijn.

MDOP-klanten kunnen MDOP-versie 2010 voor Windows 7 downloaden van het Service Centre voor volumelicenties. MDOP proefversies zijn ook beschikbaar.