Wat is flashgeheugen?

Flashgeheugen is een intern geheugen dat gegevensopslag zonder stroomvoorziening mogelijk maakt. Hij werkt zonder bewegende delen binnenin en wordt tegenwoordig in veel apparaten gebruikt. Het geheugen is klein en draagbaar.

Het hart van het interne geheugen is de geheugencel. Hier wordt informatie opgeslagen in de vorm van bits. Daar zijn kosten voor nodig. De elektrische lading komt echter niet uit het stopcontact, maar is al permanent opgeslagen op de zogenaamde zwevende poort. De lading wordt beschermd door een oxidelaag en kan jarenlang op het geheugen blijven. Bij het wissen wordt de lading als de bliksem naar de zwevende poort overgebracht. Hieraan dankt het flashgeheugen zijn beschrijvende naam. Er moet onderscheid worden gemaakt tussen NAND-flash (seriƫle onderlinge verbinding van de geheugencellen) en NOR-flash (parallelle onderlinge verbinding), dat ook als niet-vluchtige geheugenvariant kan worden gebruikt.

Het flash-geheugen werkt dus onafhankelijk van een externe stroomvoorziening en biedt om die reden een groot aantal toepassingsmogelijkheden. Deze omvatten:

  • Digitale camera’s,
  • USB-sticks,
  • Smartphones,
  • Geheugenkaarten.

De voordelen van flashgeheugen

Flashgeheugen brengt een hele reeks voordelen met zich mee. Opslag zonder externe stroomvoorziening is het belangrijkste voordeel, hetgeen (net als bij hard disk geheugen) betekent dat de functionaliteit niet afhankelijk is van de stroomvoorziening. Bovendien zijn mechanisch bewegende delen niet nodig in flashgeheugen. Een intern geheugen is daarom ontworpen als een halfgeleidergeheugen, heeft minder energie nodig en genereert minder warmte, wat de duurzaamheid ten goede kan komen.

Flash-geheugens scoren punten door hun snelle werking. De toegangstijd is zeer laag, wat het geheugen ook zeer aantrekkelijk maakt voor tijdelijke opslag. Zij werken met weinig lawaai en kunnen door hun geringe afmetingen gemakkelijk in diverse toestellen worden ingebouwd. Ze zijn ook zeer robuust: in vergelijking met harde schijven verdragen ze schokken vaak veel beter. Ook het opslagvolume is overtuigend: het is zeer groot door de ruimtebesparende rangschikking van de geheugencellen.

De nadelen van flashgeheugen

Flashgeheugen kan slechts een bepaald aantal schrijf- en wisbewerkingen uitvoeren. Het maximum aantal cycli wordt het uithoudingsvermogen genoemd. Daarna is de geheugencel defect. Bovendien neemt de lading van de zwevende poort in de loop van de tijd af. De temperatuur speelt een belangrijke rol: hoe hoger deze wordt, hoe minder lading zo’n intern geheugen na verloop van tijd kan hebben. Flash-geheugen is daarom nogal ongeschikt voor gebieden als archivering, maar ook voor back-ups. Een ander nadeel is de prijs, die voor flashgeheugen vaak hoger is dan voor harde schijven of optische schijven.