Hoe controleer je de status van de batterij van je pc onder Windows

Met een eenvoudig Windows-commando kun je de gezondheid van de batterij van je laptop achterhalen en wat de resterende levensduur van de batterij is

De lithium-ion batterijen in smartphones en laptops hebben geen oneindige levensduur. Zoals inmiddels algemeen bekend is, hebben de batterijen in onze elektronische apparaten (en ook in elektrische auto’s) een beperkt aantal laadcycli, bepaald door hun chemische en fysische samenstelling en door de manier waarop ze werken.

Kortom, hoe goed of slim we ook zijn, wat we de “levensverwachting” van batterijen zouden kunnen noemen, wordt bepaald vanaf het moment dat ze worden geproduceerd. Zeker, met sommige trucs kunnen we ervoor zorgen dat de batterij langer meegaat, en dat de capaciteit om energie op te slaan behouden blijft. Er komt echter een tijd dat de opgebouwde lading steeds minder wordt, en dus zal de autonomie van uw smartphone of pc geleidelijk afnemen. Daarom is het van essentieel belang de hulpmiddelen te kennen die de verschillende besturingssystemen bieden om de “gezondheid” van de batterijen en de resterende laadcycli te kennen.

Windows 10, bijvoorbeeld, biedt een eenvoudige opdracht waarmee u gegevens en diepgaande informatie over de status van de batterij kunt verkrijgen. Dankzij het rapport dat wordt gegenereerd, kunt u de situatie in detail analyseren en dienovereenkomstig handelen.

Hoe een rapport over de gezondheid van de batterij genereren met Windows

Om een rapport over de gezondheid van de batterij van een Windows-pc te krijgen, hebt u niet veel technische kennis nodig. In feite ligt de operatie binnen het bereik van praktisch iedereen: gewoon het juiste commando invoeren en enkele ogenblikken wachten. Om de “controle” van de batterij van uw Windows-laptop te starten, moet u een opdrachtpromptvenster openen door met de rechtermuisknop op het startmenu te klikken, “Uitvoeren” te kiezen en de tekenreeks “cmd” in het veld “Openen” te typen.

In het venster dat wordt geopend, typt u de tekenreeks powercfg /batteryreport en drukt u op de “Enter”-toets op uw toetsenbord. Na enkele seconden verschijnt een tweede string in het venster met de mededeling dat het rapport is aangemaakt en de map waarin het kan worden gevonden. Nadat u het rapport hebt geopend, hoeft u alleen maar de eerste paar regels te lezen om te weten te komen hoe gezond uw batterij is: in het gedeelte “Geïnstalleerde batterij” vindt u het aantal batterijlaadcycli, de maximaal ondersteunde lading en de maximale lading die de batterij op het moment van de test nog kan ondersteunen.