Clay XYZ, de 3D-printer die keramische potten maakt

Je laadt klei in een buisje, kiest op de website van de startup het af te drukken model en drukt op start. Hij komt in maart 2018 op de markt

3D-printers worden steeds kleiner, worden voor iedereen toegankelijk, ook vanuit economisch oogpunt, en maken het mogelijk om een breed scala aan producten te maken. Met die van de Amerikaanse startup Clay XYZ kun je bijvoorbeeld keramische vazen maken.

Volgens het kleine bedrijf uit New York is Clay XYZ de meest gebruiksvriendelijke 3D-printer ooit gemaakt. En een blik op de videopresentatie zou suggereren dat het zo is. Om een keramisch voorwerp te maken, hoeft u in feite alleen maar de klei in een soort buisje te laden, het af te drukken model te kiezen op de website van de startup en vervolgens op start te drukken. En dat is nog niet alles. In vergelijking met traditionele 3D-printers, die gebruik maken van niet-herbruikbaar plastic materiaal, kan het natuurlijke aggregaat dat Clay XYZ gebruikt, worden gerecycled. Het enige wat je hoeft te doen is het geprinte object in water op te lossen en de klei met de hand vorm te geven voordat je het weer in de 3D-printer stopt.

Clay XYZ: componenten

(De video is van Kickstarter)

Deze soort robotische “pottenbakker” bestaat uit de Clay XYZ Extrusion Device, die de buis bevat om de klei in te stoppen, en de Clay XYZ Printer, de eigenlijke 3D-printer. De eerstgenoemde kan echter afzonderlijk worden aangeschaft, omdat hij compatibel is met de meeste 3D-printers die op de markt verkrijgbaar zijn. Naast de ontwerpen die door de startup worden aangeboden, is het ook mogelijk uw eigen model te ontwerpen om te worden geprint. Clay XYZ ondersteunt de belangrijkste softwareplatforms. De printer werkt met Windows, met pc’s met macOS en met pc’s met Linux, het open-source besturingssysteem.

Wat Clay XYZ kan printen

Met Clay XYZ kun je meer dan alleen potten maken. Met de printer van de start-up kan een groot aantal keramische voorwerpen worden gemaakt: lampen, bekers, flessen en nog veel meer. Door alleen klassieke klei te gebruiken, die overal te koop is, is Clay XYZ duurzaam voor het milieu.

Prijs en releasedatum

Om de 3D printer te financieren, is Clay XYZ een fondsenwervingscampagne gestart op Kickstarter, een van de toonaangevende crowdfunding platforms. De startup zal zijn producten vanaf maart 2018 beginnen te distribueren. De Extrusion Device alleen kost $399 (ongeveer €364 tegen de huidige wisselkoersen). Als het pakket ook de Clay XYZ Printer bevat, loopt de prijs op tot $799 (ongeveer €730 tegen de huidige wisselkoersen)

.