Orange Business Services richt zich op Unified Communication & Collaboration (UCC). De dienstendochter van France Télécom ziet een veelbelovende groeimarkt in machine-to-machine communicatie.
De apps heten “Copilot Truck”, “Order Fulfilment Basic” of “Gentle Driver Truck”. Vervoerders kunnen ze gebruiken om de routes van hun vrachtwagens te plannen, de orderverwerking te controleren of na te gaan welke chauffeurs bijzonder zuinig zijn op de weg. De diensten maken deel uit van het voortdurend groeiende portfolio dat door verschillende fabrikanten wordt aangeboden via het telematicaplatform Openmatics.
De automobieltoeleverancier ZF Friedrichshafen en de chipgigant Intel lanceerden Openmatics al in 2010. Met het project beogen de technologiepartners telematicadiensten voor vrachtwagens en bussen aan te bieden via een wereldwijd machine-to-machine-netwerk (M2M) en hiervoor normen op te stellen. Geleidelijk aan komt het bedrijf op stoom.
In september vorig jaar is Openmatics een strategisch partnerschap aangegaan met Orange Business Services. De dienstendivisie van France Télécom exploiteert het platform in haar International M2M Centre (IMC) in Brussel. Bovendien rust Orange bedrijfsvoertuigen uit met de onboard-units, die gegevens registreren en via het netwerk verzenden.
Project op maat
Voor Orange Business Services is Openmatics een project op maat. Als dochteronderneming van een telco-groep kan de dienstverlener het hele spectrum van zijn ICT-expertise en zijn wereldwijde middelen inbrengen. Volgens hun eigen informatie onderhouden de Fransen het grootste naadloze spraak- en datanetwerk, dat zich over 220 landen uitstrekt. “Openmatics demonstreert ons vermogen om ons op nieuwe terreinen te begeven met zeer innovatieve diensten,” benadrukt Uwe Becker, hoofd Global Services Duitsland bij Orange Business Services.
Tegelijkertijd ziet Becker het M2M-project als een goed voorbeeld van hoe cloud computing de softwaremarkt aan het veranderen is. “Het wordt voor bedrijven veel gemakkelijker om nieuwe toepassingen te testen, in gebruik te nemen en ook weer te veranderen.” Zij zouden daarvoor immers niet in hun IT-infrastructuur hoeven te investeren. Orange ziet zijn rol als dienstverlener in dit model, waarbij het de nodige IT-middelen levert in zijn zes wereldwijd verspreide clouddatacenters – waarvan één in Frankfurt am Main.
UCC vanuit de cloud
M2M-communicatie – bijvoorbeeld in de logistiek, gezondheidszorg of energievoorziening – is een van de strategische groeigebieden voor Orange. Traditioneel richt het bedrijf zich op mobiliteit, beveiliging en last but not least op Unified Communication & Collaboration (UCC). De dochteronderneming van France Télécom plant en implementeert UCC-oplossingen, exploiteert ze on-site bij bedrijven of biedt ze in de cloud aan. Daarbij werkt het samen met de fabrikanten Avaya, Cisco, Microsoft en Polycom.
In het algemeen is de relatie van Orange met Cisco bijzonder hecht: als een van de drie Global Service Alliances naast Dimension Data en IBM is de dienstverlener een van de belangrijkste partners van de netwerkgigant. Daarnaast vertrouwt het bedrijf op het Vblock in de infrastructuur van zijn clouddatacenters, een geïntegreerd compleet systeem dat server- en netwerkproducten van Cisco combineert met opslag van EMC en virtualisatiesoftware van VMware.
Orange’s kerncompetenties liggen in netwerk- en IT-infrastructuur. Maar de dienstverlener draait ook software voor klanten. Het voelt zich bijzonder thuis bij standaardproducten zoals Oracle-databases en communicatiegerelateerde toepassingen zoals Microsoft Exchange.
Aanvullende informatie
Van Equant naar Orange
Orange staat niet alleen voor de mobiele netwerken van France Télécom. Sinds 2006 gebruikt de Franse telco-gigant het merk ook voor zijn wereldwijde dienstenactiviteiten. Tot dan werden zakelijke klanten bediend onder het merk “Equant”. Orange Business Services heeft in Duitsland ongeveer 300 mensen in dienst. Tot de bekendste klanten in Duitsland behoren Adidas, Bayer, Kuehne + Nagel, Linde, Merck en ZF Friedrichshafen.
White-label-model in de planning
Met hun mondiale oriëntatie richten de Fransen zich in de eerste plaats tot ondernemingen en middelgrote bedrijven die internationaal actief zijn als klant. Tot dusver hebben zij geen verkoopkanaal voor lokale KMO’s in dit land. Dit hoeft echter niet zo te blijven. Volgens Becker denkt Orange erover om clouddiensten als een white label via partners op de markt te brengen. “Er is echter nog niets klaar om aangekondigd te worden,” zegt de manager. □