VZBV klaagt Whatsapp aan

De Federatie van Duitse Consumentenorganisaties (VZBV) spant nu een rechtszaak aan tegen Whatsapp bij het Landgericht in Berlijn.

In de visie van de VZBV verzamelt en bewaart Whatsapp gegevens, deels illegaal, en geeft deze door aan Facebook. In augustus vorig jaar had het bedrijf zijn gebruiksvoorwaarden en gegevensbescherming gewijzigd. De VZBV waarschuwde Whatsapp vervolgens dat Facebook bij de overname van Whatsapp in 2014 had verklaard onafhankelijk te willen blijven van de instant messaging dienst. Met de gegevensoverdracht aan Facebook was echter misbruik gemaakt van het vertrouwen van de consument.

Nu hadden de “marktwaakhond-experts” van de VZBV “met succes het wangedrag van Whatsapp zichtbaar gemaakt”, legt Klaus Müller uit. Het VZBV-bestuurslid kondigt doorzettingsvermogen aan: “De consumentencentra hebben ook bij andere grote digitale bedrijven vaak blijk gegeven van doorzettingsvermogen: Of het nu gaat om Facebook, Google, Amazon of nu Whatsapp, wij vervolgen overtredingen van de wet – desnoods via alle rechtsinstanties.” Het niveau van gegevensbescherming in Duitsland en Europa moet worden gewaarborgd en het grondrecht op informele zelfbeschikking moet worden beschermd.