Okta op weg naar succes met partners

Digitale identiteit is belangrijker dan ooit bij toegang tot data en applicaties op afstand. IAM-leverancier Okta reageert op de grote vraag naar zijn oplossingen door niet alleen verbeteringen aan zijn platform aan te kondigen, maar ook zijn partnerprogramma en technologische partnerschappen uit te breiden.

Identiteits- en toegangsoplossingen zijn nog nooit zo belangrijk geweest als in dit jaar van verandering. Ontwikkelingen die al aan de gang waren, werden massaal versneld, wat vooral de aanbieders van oplossingen in de kaart speelde. Zij waren in staat om snel schaalbare diensten te leveren die op afstand aan klanten werden geleverd. Met name de beveiligingsmarkt maakt een enorme groei door vanwege de enorme toename van thuiskantoren en gegevenstoegang via diverse cloud providers. Een aanbieder wiens oplossingen de snaar van de tijd raken is Okta. De IAM-leverancier werd in 2009 opgericht door twee voormalige Salesforce-medewerkers en zit al geruime tijd in de lift.

Wat kunnen de nieuwe partnerspecialisaties doen?

De verkoopbenadering is een klassiek tweeledig model dat partners voor 100 procent aan boord haalt. Eerder dit jaar werd het drielagige partnerprogramma al een keer aangepast aan de nieuwe ontwikkelingen – nu wordt een volgende stap gezet, zo maakte het bedrijf bekend op zijn virtuele showcase-evenement.

De nieuwe specialisaties zijn uitbreidingen van het partneraanbod. Voorheen was er slechts één specialisatie voor Workforce Identity. Alle specialisaties zijn servicespecialisaties en stellen partners in staat hun competenties uit te breiden en klanten holistische end-to-end oplossingen voor identiteits- en toegangsbeheer te bieden.

De nieuwe servicespecialisaties zijn Okta’s antwoord op de snel veranderende markt in 2020, evenals feedback van zijn partnernetwerk dat klanten steeds meer holistische end-to-end oplossingen eisen en partners hun dienstenaanbod aan Okta willen uitbreiden. Als gevolg van de Corona-pandemie heeft Okta de release van de nieuwe specialisaties versneld om partners te ondersteunen in het huidige klimaat en in het licht van de toegenomen vraag naar digitale klantervaringen.

Customer Identity Specialisation

Covid-19 werkt als een katalysator en nog meer bedrijven zetten hun digitale transformatie in gang. Veel partners, vooral Global System Integrators, werken samen met klanten aan deze grootschalige projecten. De nieuwe specialisatie biedt hun de opleiding en de middelen die zij nodig hebben om klanten de inzet van oplossingen voor klantenidentiteit te bieden.

Okta Access Gateway Specialisatie

Veel partners krijgen bij projecten steeds vaker te maken met hybride omgevingen. Oorspronkelijk lag de klemtoon op de implementatie van oplossingen voor de identiteit van werknemers; deze implementaties kunnen snel en gemakkelijk worden uitgevoerd en integreren cloud-toepassingen. De Okta Access Gateway specialisatie leidt partners op voor de veel complexere implementatie in hybride omgevingen, die met name ook on-premises legacy-oplossingen omvatten. Deze projecten zijn gewoonlijk ook groter en omvangrijker. Okta wil haar partners in staat stellen deze projecten te leiden en zo het Okta verkoopteam te ondersteunen. Wat de CIAM-specialisatie betreft, biedt Okta trainingen en middelen om partners ook op dit gebied te helpen slagen.

Sinds de lancering van het partnerprogramma in 2018 is het wereldwijde kanaalecosysteem met meer dan 400 procent gegroeid – dit omvat systeemintegrators, solution providers, distributeurs en managed service providers. Het programma gaat zijn derde jaar in en verwacht wordt dat de wereldwijde expansie nog aan kracht zal winnen met nieuwe strategische partners en distributeurs.

Integratie met Salesforce-oplossing

Deze strategische partners omvatten nu ook Salesforce. Een partnerschap dat ook openbaar werd gemaakt tijdens het showcase-evenement. Als onderdeel hiervan zal Okta zijn Identity Cloud integreren met Salesforce Work.com. Work.com omvat oplossingen zoals shift management, manueel contact bijhouden en emergency management. Identity Cloud helpt HR-, Workplace- en IT-managers Work.com snel en veilig te implementeren en biedt beveiliging en locatieonafhankelijke bescherming voor deze oplossingen:

  • Salesforce-klanten kunnen hun bestaande identity providers of bedrijfsdirectory’s zoals Active Directory gebruiken om hun werknemers in staat te stellen zich met één klik aan te melden bij Work.com. In een tijd waarin bedrijven steeds vaker samenwerken met dienstverleners en partners, kunnen klanten deze naadloze ervaring leveren aan derden door te integreren met partnerdirectory’s of identiteitsgegevens op te slaan in Okta Universal Directory.
  • Met Okta Lifecycle Management kunnen IT-beheerders gegevens uit HR-systemen, zoals Workday, synchroniseren met Work.com om automatisch gebruikers aan te maken in Work.com. Hierdoor kunnen organisaties Work.com snel en veilig implementeren, waardoor de druk op IT-teams wordt verminderd. Met behulp van Okta Workflows kunnen IT-beheerders deze geautomatiseerde provisioning uitbreiden door gebruikers met specifieke rollen toe te wijzen aan Salesforce Permission Set Groups en gedetailleerde beleidsregels te implementeren die bepalen tot welke informatie gebruikers toegang hebben binnen Work.com.
  • Door de integratie van Identity Cloud en Work.com kunnen IT-beheerders eenvoudig gebruikersrechten toekennen of intrekken aan gebruikers en gedetailleerde regels definiëren voor toegangsrechten en multifactorauthenticatie (MFA) voor specifieke gebruikers of groepen gebruikers.

Uitbreidingen voor het platform

En ook de oplossing zelf krijgt enkele updates. Deze omvatten:

  • Advanced Server Access-upgrades vereenvoudigen en versnellen de schaalbaarheid en compliance van cloudinfrastructuur. Ze zijn ontworpen om DevOps-teams in staat te stellen veilig en snel toegang te krijgen tot cloudinfrastructuren en ondernemingen te voorzien van een veilige reactiemogelijkheid op pieken in de vraag, zero-trust-principes af te dwingen in dynamische serverparken en te voldoen aan belangrijke compliance-vereisten.
  • Nieuwe SDK voor apparaten: ontwikkelaars van mobiele apps kunnen nu gebruikmaken van biometrische gegevens, waaronder FaceID, om eindgebruikers op apparaten te verifiëren zonder wachtwoorden, en kunnen pushmeldingen met merknaam verzenden. Bovendien kunnen apparaten van klanten worden geregistreerd in de universele directory, waardoor eindgebruikers zelfbedieningsopties hebben in het geval een apparaat zoekraakt of wordt gestolen.
  • Customer Identity Workflows: een oplossing die is gebouwd op de Workflow Platform Service; hiermee kunnen identiteitsprocessen worden geautomatiseerd.