Veeam beloont goed presterende partners

Veeam wil in het nieuwe partnerprogramma loyaliteit en prestaties sterker belonen. Ook de specialisatie van partners in bepaalde onderwerpen moet worden bevorderd. Een nieuw focusonderwerp is Kubernetes met de overname van de fabrikant Kasten.

Zelfs zijn eerste personeelsnummer uit 2009 kan Matthias Frühauf nog steeds uit zijn hoofd opzeggen. Destijds begon hij als technisch medewerker bij Veeam, vandaag is hij Regional Vice President bij de softwarefabrikant. Michael Gerich, sinds januari 2017 Director Channel CEMEA, werkt ook al meer dan tien jaar voor de back-upspecialist en heeft de ontwikkelingen van het bedrijf, zijn klanten en partners op de voet gevolgd.

De grootste trend die de salesmanagers vandaag de dag waarnemen, is de transformatie van de markt naar het licentiemodel op abonnementsbasis. Als een partner dit model gebruikt in het nieuwe ProPartner VAR-partnerprogramma, beloont Veeam hem daarvoor. “Uiteindelijk is dit duurzamer en lucratiever voor de partner,” zegt Gerich. Specialisatie op bepaalde onderwerpen is ook een ontwikkeling die de fabrikant graag bij de partners zou zien naarmate de eisen van de klant complexer worden. Daarom heeft Veeam in het vernieuwde programma voor de EMEA-regio de expertisegebieden waarin partners punten kunnen verdienen, verder uitgediept. Naast gebieden voor enablement, het gebruik van het abonnementsmodel en de vereenvoudiging van processen, zijn er nieuwe gebieden voor marketingactiviteiten en specialisatie in focusproducten. Vooral de vraag naar back-upoplossingen voor Office 365 is in het afgelopen en huidige jaar enorm toegenomen als gevolg van de activiteiten in het thuiskantoor. De punten die partners verzamelen in de expertisegebieden kunnen later worden ingewisseld voor training of marketingondersteuning, of ze kunnen worden uitbetaald.

Daarnaast introduceert Veeam een influencer fee-programma dat partners beloont die bijdragen aan het sluiten van nieuwe deals. En als onderdeel van zijn MBO-systeem (Management by Objectives) investeert Veeam in zijn resellers en distributeurs, die beloningen ontvangen voor bijzonder sterke prestaties.

Kubernetes Backup

De verschuiving naar hybride cloud speelt ook een cruciale rol bij Veeam, nu de vraag van klanten naar clouddiensten toeneemt. In dit kader heeft Veeam het bedrijf Kasten gekocht, dat gespecialiseerd is in back-upoplossingen voor Kubernetes. Als gevolg daarvan profiteert Veeam van een toestroom van nieuwe klanten en partners, zoals Frühauf meldt. “Ook hier investeren we veel in de opleiding van ons kanaal. Dit komt doordat infrastructuren complexer worden en klanten voor advies afhankelijker worden van de wederverkopers, omdat er een gebrek is aan specialisten. Kubernetes is uiteindelijk niet alleen een onderwerp dat interessant is voor enterprise klanten. Kleine klanten willen het ook.”

De technische integratie van de Kasten K10-oplossing, die back-up en herstel biedt voor Kubernetes-applicaties, in het portfolio brengt een zekere mate van complexiteit met zich mee, maar wel een die voor Veeam eenvoudig te berekenen is. “Dit heeft te maken met de modulaire structuur van Veeam”, legt Frühauf uit. “Rondom ons kernproduct, Veeam Backup & Replication, hebben we een schat aan oplossingen voor AWS, Azure, het Google Cloud Platform, Office 365 en hebben we veel ervaring met integratievraagstukken. Het kernproduct vormt het kader waarin wij vervolgens verschillende modules voor verschillende platforms opzetten. Box is een andere module die we in de toekomst technisch en qua verkoop zullen integreren.”

Veeam Backup & Replication V11

Een mijlpaal van versie 11 van Veeam’s onlangs uitgebrachte back-upoplossing, beschrijft Frühauf de CDP-functie (Continuous Data Protection). CDP vermindert downtime en gegevensverlies voor Tier 1 VMware-workloads. Het maakt gebruik van spiegeling om gegevens te herstellen naar hun laatste staat of naar een gewenst tijdstip. Hoewel de mogelijkheid om workloads over twee verschillende platformen te spiegelen al bestaat sinds versie 1, was dit destijds alleen asynchrone spiegeling.

Andere kenmerken van V11 zijn:

  • Bescherming tegen ransomware: de back-ups hebben onveranderlijke, beveiligde Linux-repositories en voorkomen versleuteling door ransomware, evenals onbedoelde of kwaadwillende verwijdering.
  • Natieve ondersteuning voor AWS S3 Glacier- en Azure Blob-archieven: hiermee wil de fabrikant handmatig tapebeheer vervangen.
  • Google Cloud Storage: ondersteuning voor Google Cloud Storage met Veeam Scale-out Backup Repository Capacity Tier. Dit maakt een breder scala aan hot cloud object storage-doelen mogelijk.
  • Geavanceerd onmiddellijk herstel: deze functie is beschikbaar voor Microsoft SQL, Oracle-databases en NAS-bestandsshares.

.