10 yoga oefeningen voor het thuiskantoor

Yoga helpt om stress te verminderen en spanning te verlichten. Trouwens, in pandemische tijden beweeg je vaak toch al niet genoeg – het is dus perfect voor een pauze in het thuiskantoor. Hier zijn 10 yoga-oefeningen die iedereen thuis kan doen.

Veel mensen bewegen thuis nog minder dan op kantoor. Door de pandemie komen de mensen nauwelijks nog buiten en worden vrijetijdsactiviteiten achterwege gelaten. Maar het thuiskantoor heeft wel een voordeel: anders dan op kantoor krijg je geen rare blikken van collega’s als je je yogabroek uitpakt en gaat sporten tijdens je lunchpauze.

Yoga en meditatie verminderen stress effectief

Yoga en meditatie zijn eigenlijk bijzonder geschikt als sport voor op het werk, legt Karin Matko van het Instituut voor Psychologie van de Technische Universiteit Chemnitz uit: “Yoga en meditatie op het werk kunnen ons helpen ons fysieke en mentale evenwicht te bewaren en te versterken.”

De opgeleide yogalerares doet al enkele jaren onderzoek naar de effecten van yoga en meditatie. “Wereldwijd zijn er inmiddels talloze studies die de positieve effecten van yoga of meditatie aantonen,” zegt ze. “In een van onze eigen studies hebben we ook kunnen aantonen dat met name de combinatie van meditatie en yoga-oefeningen bijzonder effectief kan zijn in het verminderen en voorkomen van stress.”

Daarom heeft Matko de tien meest effectieve yoga- en meditatieoefeningen uitgezocht die iedereen in zijn of haar thuiskantoorroutine kan opnemen.

10 yogaoefeningen voor het thuiskantoor

“Iedereen die balans zoekt in het thuiskantoor, zou bijvoorbeeld moeten proberen om een aantal van deze oefeningen regelmatig in de dagelijkse werk- of studieroutine op te nemen,” zegt Matko. “Terugkerende beweegpauzes van slechts vijf tot tien minuten kunnen al wonderen doen en een positief effect hebben op het persoonlijk welzijn en de productiviteit in het dagelijks leven”, zegt de expert over de combinatie van yoga en meditatie.

Alle oefeningen als PDF

Dit artikel verscheen voor het eerst op ons partnerportaal Electrical Engineering.