Wie schrijft op Tellonym: hoe kom je te weten wie anoniem schrijft

De kracht van de Tellonym-app is juist dat je anoniem kunt blijven in je antwoorden, maar er is een manier om te weten te komen wie schrijft: dit is wat het is

Tellonym is het platform waarmee gebruikers anoniem vragen kunnen sturen. Deze sociale netwerksite, die zeer populair is bij jongeren, heeft het voordeel dat men met leden kan communiceren zonder de naam van de afzender van de berichten te hoeven vermelden. Zijn er manieren om erachter te komen wie er schrijft?

Het vraag-en-antwoordsysteem van Tellonym, een erfenis van eerder bestaande platforms zoals Sarahah en AskFm, is een groot succes geworden dankzij de integratie van anonimiteit als een van de belangrijkste kenmerken voor haar leden. In feite is het mogelijk alle soorten vragen te stellen – uiteraard zonder de door het gebruiksbeleid van de dienst opgelegde grenzen te overschrijden – zonder dat men zijn identiteit hoeft prijs te geven. Daarom zijn er op het net een aantal trucs verschenen om je te helpen de schrijver op te sporen, zo niet op onfeilbare wijze, dan toch op zodanige wijze dat het aantal “verdachten” wordt verminderd.

Tellonym, hoe te achterhalen wie er schrijft

De meest nauwkeurige methode om te achterhalen wie er op Tellonym schrijft, hoewel niet 100% veilig, is het analyseren van de ontvangen vragen. Als de tekst van de Tells bepaalde kenmerken vertoont (zinsconstructies die aan een bepaald iemand doen denken, lokale uitdrukkingen of verwijzingen naar dingen of personen die je kent), is het mogelijk een eerste selectie te maken uit de favorieten van de groep.

Als verschillende elementen naar één persoon leiden, is het mogelijk dat deze persoon de vraag anoniem heeft verstuurd. Hetzelfde geldt voor reacties op antwoorden, vooral als die zo geformuleerd zijn dat ze vaag lijken of misleidende informatie geven. Wanneer de afzender een onvolledig of onwaar antwoord krijgt, kan hij besluiten nog meer Tells te versturen en zo in de val lopen.

Het is in dit geval belangrijk niet te overdrijven. Als duidelijk wordt dat wordt geprobeerd de identiteit te achterhalen, kan de betrokkene besluiten de stroom verzoeken te onderbreken en zo het hele “onderzoek” in de war sturen. Het is daarom van essentieel belang om stap voor stap en met loden voeten te werk te gaan

Telegrammen, programma’s en add-ons

Als deze route niet bij u past, moet (of wilt) u misschien vertrouwen op programma’s die beloven het vuile werk voor u op te knappen. Pas echter op: deze diensten, evenals de apps zelf, werken niet (het systeem van Tellonym is juist ontwikkeld om dergelijke informatielekken te voorkomen).

Door deze apps bovendien uw gegevens en creditcardnummer te verstrekken, geeft u onbekenden uiterst belangrijke persoonlijke informatie. Zelfs als ze betaald zijn of positieve recensies hebben, kan het vermijden van registratie en het besparen van een paar euro goed zijn voor zowel uw portemonnee als uw privacy.

En in het geval van beledigingen of bedreigingen kunt u altijd naar de hulplijn schrijven in plaats van te proberen erachter te komen wie de dader is. Tellonym kan namelijk gericht optreden en de toegang tot het platform voor de overtreder in kwestie permanent blokkeren.