De afkorting mAh komt men in de techniek vaak tegen. Dit geldt zowel voor de afdeling die aan consumenten levert als voor professionele apparaten. Het geeft het vermogen van een oplaadbare batterij aan. Het zegt niets over de gebruiksduur.
De afkorting mAh staat voor milliampère-uur. Het is het gebruikelijke vermogen voor oplaadbare batterijen in alle soorten apparaten. Het geldt ook voor niet-oplaadbare batterijen. Milli als eenheid betekent “een duizendste”. De mAh-specificatie geeft dus aan hoeveel duizendsten van een ampère de batterij voortdurend afgeeft als gevolg van de opgeslagen energie. De berekening wordt gemaakt bij een gemiddelde kamertemperatuur. Vooral een zeer koude omgeving kan een negatieve invloed hebben. Het cijfer zegt ook niets over hoe lang de energie zal duren. Dit hangt af van het gebruik.
Milliampère-uren aan de hand van een concreet voorbeeld
Laten we eens aannemen dat een batterij een vermogen heeft van 1.000 mAh. Hij zou de volgende prestaties kunnen leveren:
- 10 uur voeding met 100 milliampère
- 1 uur voeding met 1.000 milliampère
- 100 uur voeding met 10 milliampère
- 1.000 uur voeding met 1 milliampère
De voorbeelden laten zien hoe de berekening van het vermogen werkt. Het aantal uren dat een batterij of accu naar verwachting constant stroom zal leveren, wordt gedeeld door de mAh om de voedingssterkte te bepalen.
Hoe lang gaat een batterij mee?
Bij de vraag hoe lang een batterij op één lading kan werken, is deze waarde slechts van beperkt nut. Het werkelijke gebruik kan immers meer of minder milliampère vergen. Een voorbeeld: een smartphone heeft langer stroom als hij alleen wordt gebruikt om berichten te schrijven of mails te versturen. De energie raakt snel op als hij wordt gebruikt om films of series te kijken. Daarom is aanvullende informatie over het gebruik gebruikelijk – bijvoorbeeld de runtime voor licht, gemiddeld en zwaar gebruik.