Onderzoeksuniversiteit Karlsruhe neemt supercomputer officieel in gebruik

Het is een van de 15 snelste computers in Europa en staat zelfs op de 13e plaats in de internationale supercomputerranglijst wat energie-efficiëntie betreft: De onderzoeksuniversiteit Karlsruhe KIT heeft vrijdag de nieuwe high-performance computer Horeka officieel in gebruik genomen.

Horeka bestaat naar verluidt uit twee componenten: de rekenversnellers op basis van grafische verwerkingseenheden (GPU’s) en de standaardprocessoren (CPU’s). Voor rekenoperaties, zoals de simulatie van neurale netwerken in de kunstmatige intelligentie, bereikten de versnellerprocessoren zeer hoge prestaties. Voor andere bewerkingen zijn de standaardprocessoren duidelijk beter geschikt. Dankzij een ingebouwd warmwaterkoelsysteem, inclusief afvalwarmtetechnologie, wordt Horeka als bijzonder energie-efficiënt beschouwd.

De supercomputer zal beschikbaar zijn voor wetenschappers uit heel Duitsland. Met een vermogen van ongeveer 17 quadriljoen computerbewerkingen per seconde – gelijk aan het werk van meer dan 150.000 laptops – zal het volgens het KIT in de eerste plaats worden gebruikt voor vraagstukken op het gebied van aardsysteemwetenschappen, materiaalwetenschappen, energie- en mobiliteitsonderzoek in de techniek, alsmede deeltjes- en astrodeeltjesfysica.