Rackspace is al lange tijd bezig met een opmars naar Duitsland. Dat het de managed hosting provider menens is met zijn huidige push blijkt niet alleen uit de oprichting van een team in München. Het eerste Duitse datacenter zal medio 2017 in gebruik worden genomen.
Rackspace moest eerst een leercurve doorlopen voordat het Amerikaanse bedrijf besloot om hier een organisatie op te zetten. “Het idee dat je de Duitse markt kunt bedienen vanuit Londen of Zürich klopt niet”, vat Alex Fürst, sinds 1 september de eerste medewerker van de hostingprovider in Duitsland, samen. Als Vice President DACH is de voormalige manager van Acronis sindsdien verantwoordelijk voor de activiteiten van Rackspace in de Duitstalige regio. Zijn bureau staat in het nieuwe kantoor in München, waarvoor de verkoopmedewerker inmiddels vijf extra medewerkers heeft aangetrokken.
“We zijn er nu en zullen heel snel groeien,” kondigt Fürst zelfverzekerd aan. Ondertussen is Rackspace blijkbaar vastbesloten om het bedrijf in de regio van de nodige middelen te voorzien. “Duitsland is de grootste markt in Europa en is een topprioriteit voor ons,” verzekert Alex Pinchev, die begin 2016 bij Rackspace in dienst trad als President Global Sales & Marketing. De veteraan uit de sector – voorheen CEO bij Acronis en Head of Sales bij Red Hat – werkte zelf 15 jaar in München voor de millenniumwisseling. Fürst en Pinchev hebben vorige week samen met andere internationale leidinggevenden het nieuwe kantoor en de plannen voor de regio gepresenteerd.
Op dit moment is de DACH-baas druk bezig om nog zes vacatures in te vullen. Tegen eind 2017 zal het team voor Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland naar verwachting uitgroeien tot meer dan 50 werknemers – waaronder architecten, ontwikkelaars en evangelisten. Van deze mensen zal een deel gaan werken in Zürich, waar Rackspace sinds medio 2014 zijn internationale hoofdkantoor heeft.
Duits datacenter
Het is niet alleen in personeel dat de provider, die de investeringsmaatschappij Apollo net voor 4,3 miljard dollar kocht en begin november van de beurs haalde, investeert. In de komende maanden wordt in Frankfurt/Main het eerste Duitse datacenter gebouwd, dat medio 2017 in gebruik moet worden genomen. Volgens Rackspace is dit om te voldoen aan de strenge wetten inzake gegevensbescherming in de DACH-regio. Tot nu toe moest het Amerikaanse bedrijf Duitse klanten doorverwijzen naar het datacenter in Londen, waar het in 2000 zijn eerste Europese vestiging opende.
In de VS en het VK biedt het Texaanse bedrijf ook publieke clouddiensten aan op basis van de OpenStack-architectuur, die het oorspronkelijk samen met NASA ontwikkelde. Aan de ene kant brengt dit Rackspace in concurrentie met Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure. Anderzijds biedt de managed hosting-specialist sinds 2015 ook zijn zogenaamde “Fanatical Support” aan voor de cloudplatformen van de twee hyperscalers. In deze constellatie treedt de provider niet op als operator, maar alleen als dienstverlener.
Dedicated systemen
In het Duitse datacenter zal Rackspace zich volledig concentreren op de exploitatie van dedicated systemen. De focus zal liggen op VMware-infrastructuren, die volledig zullen worden beheerd door Rackers. Met zijn technologische expertise is de hoster echter ook in staat andere infrastructuurconcepten te implementeren, verzekert Waldinger. “We kunnen alles leveren wat de klant wil.”
Het bedrijf is daarentegen niet van plan om publieke cloud-diensten aan te bieden in Duitsland. Op de locatie in Frankfurt zal het zijn klanten echter de mogelijkheid bieden hun gehoste private cloud aan te vullen met diensten van AWS en Azure. Beide hyperscalers zijn “state of the art” met hun portfolio’s, oordeelt Roger Schroth, Directeur Internationale Strategie bij Rackspace. “Je kunt niet beter doen dan dat.” Als managed cloud provider is het Rackspace’s taak om private en public werelden naadloos op elkaar aan te laten sluiten en zo hybride scenario’s voor klanten te realiseren.
De hoster verwacht dat de wereldwijde vraag naar infrastructuurdiensten uit de public cloud met sprongen zal blijven toenemen. Directieleden van Rackspace zien echter een probleem in het feit dat er te weinig kennis in de markt is over hoe workloads naar een cloudplatform moeten worden verplaatst en hoe ze daar moeten worden beheerd. Dergelijke migraties moeten niet alleen technologisch worden benaderd. In plaats daarvan moeten ook de processen op het gebied van leveranciers- en dienstenbeheer en op het gebied van human resources worden aangepast. De provider kan zijn klanten ondersteunen met know-how, instrumenten en diensten. Eensgezind wijzen de managers op de ervaring van Rackspace in het creëren en beheren van AWS- en Azure-oplossingen voor eindklanten. Alleen al voor de Amazon Cloud zegt het bedrijf meer dan 500 certificeringen te hebben behaald.
Aanvullende informatie
Rackspace onderscheidt zich door ondersteuning
Het in 1998 in San Antonio, Texas, opgerichte Rackspace is vandaag de dag internationaal aanwezig. De managed hosting-provider exploiteert momenteel elf datacenters, onder meer in Dallas, Chicago, Londen, Hongkong en Sydney. Frankfurt / Main wordt medio 2017 toegevoegd als eerste locatie op het Europese continent.
Rackspace onderscheidt zich van de concurrentie vooral door zijn klantenservice, die de provider “Fanatical Support” noemt. Haar beginselen zijn responsiviteit, verantwoordelijkheid, flexibiliteit, deskundigheid en transparantie. Klanten kunnen 24 uur per dag een beroep doen op systeemingenieurs. Honderden certificeringen – voor onder meer Cisco, Microsoft en VMware – vormen de kennisbasis. De ondersteuning omvat ook infrastructuurconsultancy, de implementatie van monitoring- en beveiligingssystemen en ondersteuning op applicatieniveau.
Rackspace lanceerde het open-sourceproject OpenStack in 2010. In 2015 behaalde het bedrijf, dat 6.200 mensen (“Rackers”) in dienst heeft, een omzet van twee miljard dollar.
Samenwerking met het kanaal
Ook grote systeemhuizen zoals ACP, Computacenter of Fritz & Macziol zien het nu als hun taak om klanten te begeleiden op hun weg naar de cloud. Is Rackspace nu een rivaal die de markt betreedt? In ieder geval volgt DACH-baas Fürst een strategie van samenwerking met het kanaal, zoals hij uitlegt in een interview met IT-BUSINESS. Hij heeft er geen probleem mee “als wij slechts een deel van de oplossing met onze diensten dekken”. Rackspace werkt ook met partners in de VS en het VK. Daar doet de provider echter bijna tweederde van zijn zaken rechtstreeks. Aangezien de Duitse IT-markt anders werkt, is het volgens Fürst “heel goed mogelijk dat 80 procent van onze activiteiten hier via het kanaal zal verlopen”. De doelmarkt is de hogere middenklasse. Uiterlijk in 2020 wil de manager de kaap van 100 miljoen euro omzet in de regio overschrijden.