De Raad van de EU heeft de verplichting tot elektronische facturering verlengd tot 31 december 2024 en de uitbreiding ook tot de minimum- en forfaitaire belastingstelsels bevestigd
De verplichting tot elektronische facturering is bevestigd en kan ook worden uitgebreid tot de forfaitaire belastingstelsels in Italië. Het verzoek van Italië werd dus eerst goedgekeurd door de EU-Commissie op 5 november en nu door de Europese Raad, die op 13 december een gunstig advies uitbracht.
In de afgelopen drie jaar heeft de Italiaanse regering aangetoond dat verplichte elektronische facturering, ingevoerd als afwijking van de EU-btw-regels, het mogelijk heeft gemaakt belastingontduiking te bestrijden en de bureaucratie te vereenvoudigen. Daarom heeft zij Europa verzocht het verplichte karakter van de maatregel te verlengen tot 2024 en het toepassingsgebied ervan uit te breiden tot forfaitaire regelingen. De goedkeuring van de Europese Raad is echter niet voldoende om de verplichting operationeel te maken: de Italiaanse regering zal ad-hocwetgeving moeten uitvaardigen voor de invoering van e-facturering voor forfaitaire dienstverleners en die zal zeker niet klaar zijn tegen 1 januari 2022, maar zal nog enkele maanden moeten wachten.
Elektronische factureringsplicht: het EU-advies
Vanaf 1 januari 2019 is e-facturering verplicht geworden voor bedrijven en zzp’ers die een btw-nummer hebben, behalve voor degenen die onder het regime van minimum- en forfaitaire belastingplichtigen vallen. De maatregel werd door de Italiaanse regering ingevoerd om belastingontduiking tegen te gaan en lijkt te hebben gewerkt, waardoor in slechts één jaar tijd meer dan 2 miljard euro aan inkomsten kon worden geïnd.
De invoering van verplichte e-facturering kwam er nadat de Europese Raad het had toegestaan met Besluit 2018/593, dat echter op 31 december 2021 vervalt. Daarom heeft Italië verzocht om een verlenging van de maatregel tot 2024 en om uitbreiding van de verplichte regeling tot de forfaitaire stelsels. Dit is een legitiem verzoek, aangezien de voordelen van elektronische facturen zo groot zijn dat vele leden van de forfaitaire stelsels en de minimumstelsels zich vrijwillig bij het systeem hebben aangesloten.
Elektronische facturering voor forfaitaire belastingplichtigen: EU-Raad keurt goed
Op 13 december 2021 is de Europese Raad bijeengekomen en heeft hij zijn goedkeuring gehecht aan het voorstel van de EU-Commissie van 5 november 2021, dat reeds was besproken door het Coreper, het Comité van permanente vertegenwoordigers. Het voorstel voorziet in de verlenging van de verplichting tot elektronische facturering voor ondernemingen en btw-nummers met nog eens drie jaar, tot 31 december 2024.
Daarnaast zal Italië voor de periode van drie jaar (2022-2024) de verplichting tot elektronische facturering eindelijk ook kunnen toepassen op de minimum- en forfaitaire regelingen, die tot dusver waren vrijgesteld. Om deze maatregel operationeel te maken, moet echter nieuwe wetgeving worden ingevoerd. De Italiaanse regering kan besluiten een wijziging op te nemen in het eindejaarsdecreet “milleproroghe”, maar dat betekent dat de e-factureringsverplichting voor minimum- en forfaitaire belastingplichtigen niet op 1 januari 2022 in werking treedt, maar het is een goed idee om er nu al mee te beginnen en niet onvoorbereid te worden aangetroffen.
Onlinediensten die beheersoftware voor e-facturering aanbieden, zijn bijvoorbeeld Libero SiFattura, dat gebruikers een gratis basisplan biedt voor het maken en ontvangen van e-facturen, perfect voor degenen die onder de minimum- en forfaitaire belastingregelingen vallen om meteen te activeren, zodat ze met de software aan de slag kunnen.
Elektronische factuur voor forfaitair belaste belastingplichtigen: wat verandert
De elektronische factuur is in Italië geen onwelkome verplichting gebleken, maar een waardevol instrument voor bedrijven en freelancers. Het gebruik van een e-factuurbeheersysteem voor de uitgifte, verzending en ontvangst van e-facturen bespaart tijd en geld, versnelt de boekhoudprocessen van uw bedrijf en vermindert het gebruik van papier en inkt, wat het milieu ten goede komt.
Veel forfaitair belaste bedrijven hebben er daarom voor gekozen e-facturering toe te passen, zelfs zonder daartoe verplicht te zijn. Dit komt ook doordat degenen die voor e-facturering kiezen, de termijn voor belastingcontroles door de belastingdienst zien teruglopen van 5 tot 4 jaar. Voor degenen die in het forfaitaire stelsel zijn geregistreerd, zal de invoering van de factureringsplicht wellicht geen veranderingen meebrengen, indien u behoort tot degenen die de voordelen reeds hebben ingezien en een beheerssoftware voor uw elektronische facturen hebben aangeschaft.
In het andere geval dient u, met de komst van de verplichting, onmiddellijk een van de beschikbare diensten te kiezen. Een daarvan is Libero’s SiFattura, dat een gratis Basic-plan biedt om elektronische facturen te maken en te ontvangen, en twee betaalde plannen: Lite voor €29 per jaar plus BTW, om e-facturen te maken en te verzenden, en Pro voor €49 per jaar plus BTW, dat ook de mogelijkheid biedt om de software te delen met uw accountant en medewerkers om uw boekhouding bij te houden.