SD-WAN: Hoe het succesvol in het bedrijf te implementeren

Software-defined wide area networks (SD-WAN) worden steeds populairder onder bedrijven. Door VPN-verbindingen te virtualiseren, zijn deze netwerken bijzonder snel en krachtig en bieden zij een coherente kosten-batenverhouding. Een kritisch punt is echter de omschakeling.

Of het nu gaat om Internet of Things, Big Data, 3D-printen of in robotica-oplossingen in de moderne productie: een soepele datastroom staat centraal, of het nu in het eigen netwerk van het bedrijf is of via cloud-gebaseerde oplossingen. Om de noodzakelijke snelheid van de netwerken te garanderen, worden functies steeds vaker op softwarebasis aangeboden, bijvoorbeeld via SD-WAN. Dit zijn softwarematige netwerken die zich geografisch over grote gebieden uitstrekken en verschillende vestigingen van een bedrijf op een eenvoudige manier met elkaar verbinden. De invoering van SD-WAN gaat echter gepaard met enkele uitdagingen.

1e stap: analyse

Succesfactoren voor de overstap zijn: Goede planning, technische knowhow en doeltreffend projectbeheer. De eerste stap is een analyse: waarom wil het bedrijf SD-WAN gebruiken? Welke doelen streeft het bedrijf na met de introductie? Maakt het bedrijf al gebruik van cloud-gebaseerde oplossingen en is het van plan om verdere delen van de IT-infrastructuur naar de cloud te outsourcen – en heeft het daarom een snelle internetverbinding nodig? Staan softwaretoepassingen en hun voordelen voor de werknemers op de voorgrond – in plaats van het netwerk? Uit de beantwoording van deze vragen zal blijken of de invoering van SD-WAN moet worden overwogen.

Tweede stap: consulting

Als de beslissing om SD-WAN te gebruiken eenmaal is genomen, moet een bedrijf een beroep doen op ervaren consulting. Samen worden de nodige stappen besproken en vastgelegd in een projectplan, bijvoorbeeld het ontwerp en de toekomstige software-architectuur van het netwerk. De basis hiervoor is een behoeftenanalyse in verschillende fasen van de behoeften en wensen van het bedrijf, die wordt uitgevoerd in de zogenaamde “ontdekkingsfase”. Bovendien kunnen interviews met focusgroepen in het bedrijf, zoals het netwerkteam, medewerkers voor gegevensbeveiliging, maar ook met verantwoordelijke personen van het management, helpen om een gemeenschappelijk begrip te krijgen voor de diensten van het SD-WAN – en zo een realistische verwachting te ontwikkelen.

Bei der Definition der benötigten Infrastruktur müssen unter anderem folgende Punkte geklärt werden:

  • Definition eines Zielszenarios: Wie soll das SD-WAN final aussehen?
  • Anforderungs-Analyse: Wie werden die verschiedenen Anforderungen erfüllt, beispielsweise hinsichtlich Sicherheitsaspekten und Schnittstellen zu Cloud-Anbietern?
  • High-Level-Lösungs-Design: Architektur des WAN mit Herstellerauswahl
  • Projektierung: Erstellung eines Proof of Concept (PoC), also eines Machbarkeitsnachweises, der die Durchführbarkeit des Projektes belegt, die Auswahl der Pilotstandorte, eine Prüfung der Anbindungen der einzelnen Standorte, ein schrittweises Rollout und die geplante Messung der Performance
  • Betrieb beziehungsweise operative Tätigkeiten, die dafür sorgen, dass das SD WAN einwandfrei läuft, wie Pflege, das Einspielen von Upgrades und Sicherheitspatches.

3e stap: Totstandbrenging van een prototype

In de eerste projectfase wordt informatie van de bedrijven verzameld, die vervolgens wordt geëvalueerd en gebruikt als basis voor de ontwikkeling van een infrastructuurarchitectuur in de vorm van een prototype. Na de presentatie van het prototype en de evaluatie ervan wordt een stappenplan met deelprojecten ontwikkeld. Dit bevat informatie over interfaces en verdere vereisten, zoals landspecifieke compliance-eisen.

4e stap: Beveiligingsconcept

Het beveiligingsconcept, dat speciaal moet worden afgestemd op een SD-WAN-omgeving, speelt ook een belangrijke rol. Aan de lokale toegangspunten tot het Internet, de Internet-breakouts, moet aan hoge beveiligingseisen worden voldaan. Daarom moet in het proof of concept rekening worden gehouden met een uitgebreid beveiligingsconcept voor het gebruik van cloud-gebaseerde oplossingen.

5. Stap: tussentijdse tests

Vanwege de complexiteit van SD-WAN-technologie moeten de concepten en het stappenplan die voor de invoering zijn opgesteld, iteratief zijn, d.w.z. voorzien in tussentijdse tests om rekening te houden met nieuwe vereisten die in de loop van het project naar voren komen. Daluren, zoals het weekend, zijn geschikt om de netwerkveranderingen met zo weinig mogelijk onderbreking uit te voeren – hoewel alle relevante projectdeelnemers hierbij betrokken moeten blijven. Als het nieuwe netwerk wordt geïmplementeerd door een serviceprovider, moeten alle relevante kaderparameters, zoals verantwoordelijkheden, servicetijden, enz. worden vastgelegd in de managed service-contracten.

6. Stap: Opleiding van het IT-personeel

Daarnaast is het van belang om het eigen IT-personeel op te pakken. Voordat het netwerk live gaat, moet ervoor worden gezorgd dat het IT-personeel dat verantwoordelijk is voor het (SD) WAN voldoende is opgeleid voor het nieuwe systeem. Het IT-personeel moet begrijpen welke gevolgen de wijzigingen aan het netwerk zullen hebben en hoe het systeem kan worden aangepast zonder de kernactiviteiten te verstoren.

Over de auteur: Jacqueline Trouvain is Networking Business Development Manager bij Dimension Data in Duitsland.

Over de auteur: Jacqueline Trouvain is Networking Business Development Manager bij Dimension Data in Duitsland.

Conclusie

Succesvolle implementatie van SD-WAN-projecten hangt dus vooral af van knowhow en geplande implementatie. Er is echter geen vast tijdschema dat over de hele linie voor alle projecten geldt. De duur van het project hangt grotendeels af van het aantal locaties en het aantal projectdeelnemers. Ook de reikwijdte van het IT-beveiligingsconcept en het tijdsbestek waarbinnen wijzigingen in het netwerk kunnen worden aangebracht, spelen een rol. Als vuistregel kan worden gehanteerd dat bedrijven ongeveer twee jaar voor het aflopen van bestaande providercontracten moeten beginnen met het plannen van de overstap naar een SD-WAN – met de juiste ondersteuning kan de implementatie van SD-WAN dan niet alleen succesvol, maar ook stressvrij worden afgerond.