De oneindige ruimte en de droom om tussen de sterren te reizen zijn altijd het onderwerp geweest van menselijke vurigheid en ambitie. Een droom die de laatste jaren veel concreter is geworden dankzij de technologische ontwikkelingen, en dankzij al die bedrijven die blijven investeren om toeristen naar de kosmos te brengen. Om de ervaring te beleven van het observeren van de aarde van hoogten die voorheen onvoorstelbaar waren. En als het waar is dat het verhaal van “stellaire” ondernemingen steeds meer aanwezig is dankzij de inzet van bedrijven van het kaliber SpaceX of Virgin Galactic, die stoelen op de eerste rij reserveren voor tycoons en miljardairs, dan kunnen wij gewone stervelingen niet meer doen dan onze beurt afwachten door ons te wijden aan het kijken naar een of andere film over de ruimte, of het nu een cultfilm is of een versere productie.
Diezelfde films die de hoofdrol spelen in onze speciale editie, gewijd om niet eens te zeggen de beste films van het genre. Wat volgt is echter geen rangschikking in de strikte zin van het woord, maar meer een verzameling thematische mijlpalen, die ook andere subgenres omvat, zoals horror, psychologische thrillers en de altijd fascinerende sci-fi.
2001: A Space Odyssey (1968)
We kunnen deze ronde van de beste ruimtefilms om te kijken alleen maar openen met Stanley Kubricks meesterwerk uit 1968, 2001: A Space Odyssey, dat in zijn eentje het enthousiasme van de wereld voor ruimteverkenning weer aanwakkerde. In de film besluit de mensheid, na de ontdekking van een mysterieus artefact dat onder het maanoppervlak begraven ligt, op zoek te gaan naar de oorsprong ervan. Het instrument bij uitstek van de missie is de intelligente supercomputer H.A.L. 9000.
Dit is een van de meesterwerken van de moderne sciencefiction, geïnspireerd op Arthur C. Clarke’s klassieker The Sentinel uit 1948, maar met een geheel eigen verhaal en een unieke sleutel voor de regisseur, die zich wilde onderscheiden van het oorspronkelijke materiaal. De film werd genomineerd voor vier Oscars en won een beeldje voor Beste Speciale Effecten, gemaakt door Kubrik zelf. Momenteel is 2001: A Space Odyssey ook beschikbaar voor streaming op TIMVISION en Chili, en is ongetwijfeld nog steeds een cultureel en filmisch testament van zeldzame diepgang.
Alien (1979)
Voor sciencefictionfans is de originele Alien een van die films die je koste wat kost moet zien, en opnieuw moet zien. In de film van Ridley Scott uit 1979 landt een vrachtschip op een afgelegen planetoïde nadat het een onbekende transmissie heeft onderschept, die wordt opgevat als een noodoproep. Op de planeet wordt een van de bemanningsleden aangevallen door een mysterieuze levensvorm die, eenmaal aan boord, zijn menselijke gastheer verlaat en evolueert tot een woest roofdier dat hongerig is naar menselijk vlees.
In Scotts anthologiefilm worden sciencefiction en horror gecombineerd tot een ongeëvenaard resultaat, dat de heldin Ellen Ripley, gespeeld door een buitengewone Sigourney Weaver, en de iconische en angstaanjagende Xenomorph in de publieke verbeelding lanceerde. Alien won ook een Academy Award voor Beste Special Effects dankzij de inspanningen van Hans Ruedi Giger, Carlo Rambaldi, Brian Johnson, Nick Allder en Denys Ayling.
Mission to Mars (2000)
Distributed in 2000 en speelt zich af in datzelfde jaar, Brian De Palma’s Mission to Mars komt voort uit dezelfde suggesties die de ruimte-exploratie vandaag de dag aandrijven. Het is geen toeval dat de gebeurtenissen in de film draaien rond de verovering van Mars, het echte doel van Elon Musk en zijn SpaceX. Het verhaal volgt de eerste menselijke missie naar de Rode Planeet en de verkenning van het mysterieuze gebied Cydonia, waar de bemanning wordt weggevaagd door een mysterieuze kracht.
De enige overlevende, Luke Graham, aan wie Don Cheadle zijn gezicht en acteertalent leent, stuurt een SOS. Daarom wordt een tweede reis georganiseerd met een nieuwe bemanning, met als doel de waarheid te onthullen over wat er met de eerste ontdekkingsreizigers is gebeurd en het mysterie rond Mars en zijn fascinerende oppervlak te ontrafelen. De film is beschikbaar om te streamen op Chili, en is een must-see voor iedereen die betrokken wil raken bij al die nachtmerries die de ruimte praktisch sinds het begin van de beschaving heeft belichaamd.
Apollo 13 (1995)
De Apollo 13 van Ron Howard, beschikbaar om te streamen op Netflix, laat een stellaire cast zien om een stuk geschiedenis te vertellen. De film concentreert zich tamelijk getrouw op de noodlottige NASA-missie met dezelfde naam, die de wereld de derde maanlanding moest bezorgen, maar jammerlijk mislukte als gevolg van een defect. Het Amerikaanse agentschap is daarom bezig een strategie te bedenken om de Apollo 13 veilig naar de aarde terug te brengen, in een poging het leven van de drie astronauten aan boord te redden. Howard regisseerde Tom Hanks, Kevin Bacon, Bill Paxton, Gary Sinise en Ed Harris in 1995, en wist negen Oscarnominaties in de wacht te slepen, waarbij hij twee beeldjes won: Beste montage en Beste geluid. Dit alles met de technische hulp van de NASA, die hielp bij het maken van een ongelooflijk nauwkeurige film, waarvan sommige scènes werden gefilmd in een vliegtuig met verminderde zwaartekracht voor de realistische weergave van de gewichtloosheid die de astronauten ervoeren.
Solaris (1972)
Andrei Tarkovsky’s meesterwerk uit 1972, Solaris, is een van de grootste uitingen van science fiction cinema. En daarmee een van de ruimtefilms die niet op de lijst mocht ontbreken. De film is een reis tussen de sterren die een “banaal” voorwendsel wordt om de beweegredenen van eenzaamheid te onderzoeken en de onvolledigheid van de menselijke natuur te vertellen. Hoofdpersoon in het plot is Chris Kelvin, gespeeld door acteur Donatas Banioni, een psychoanalyticus die naar een ruimtestation wordt gestuurd waar kosmonauten geleidelijk hun verstand verliezen en zich verre herinneringen en de weerspiegeling van hun inmiddels overleden dierbaren herinneren. Ook Chris moet in het reine komen met zijn overleden vrouw, in een emotionele speelfilm die ook (her)bekeken kan worden door te streamen op TIMVISION.
Gravity (2013)
In Gravity, klasse van 2013, spelen Sandra Bullock en George Clooney twee astronauten die samenwerken om te overleven nadat een ongeluk hen in de ruimte laat stranden. Een soort Castaway in de ruimte, geregisseerd door een zeer geïnspireerde Alfonso Cuarón, werd genomineerd voor niet minder dan 10 Oscars en won er zeven: beste regisseur, speciale effecten, cinematografie, montage, soundtrack en geluidsmontage. Dankzij een indrukwekkende productie ensceneert de regisseur wat misschien wel de meest realistische weergave van de ruimte op het witte doek is. De visuele effecten, gemaakt door het Britse bedrijf Framestore voor in totaal 80 minuten van de 91 minuten waaruit de film bestaat, zijn buitengewoon, net als de fotografie door de onafscheidelijke Lubezki, voor wat een grandioos modern werk is dat bestaat uit stiltes en leegtes vol betekenis. Het kan ook worden gestreamd op Amazon Prime Video en TIMVISION.
Interstellar (2014)
Christopher Nolans negende speelfilm, Interstellar speelt zich af in de niet al te verre toekomst, waar de mensheid op de rand van uitsterven staat. Het volgt de wanhopige reis van Cooper en Amelia Brand, respectievelijk Matthew McConaughey en Anne Hathaway, door de kosmos op zoek naar een nieuw thuis voor de mensheid.
Met de beroemde zin “Love is the only thing that transcends time and space”, geeft Nolan ons een complex werk waarin de verkenning van de ruimte een metafoor wordt voor de verkenning van onszelf.
Moon (2009)
De eerste speelfilm van Duncan Jones, zoon van wijlen David Bowie, Moon is een low-budgetfilm die de kijker toch weet te boeien met zijn visionaire ideeën. Het werk uit 2009 werd opgenomen op één enkele set met slechts 5 miljoen dollar, en heeft slechts één acteur: Sam Rockwell. In dit minimalistische juweeltje speelt Rockwell Sam Bell, die zijn drie jaar durende verblijf op de maan voltooit waar hij, samen met zijn computer GERTY, een minerale hulpbron wint om terug naar de aarde te sturen om de energieproblemen van onze planeet te helpen verminderen.
Survivor – The Martian (2015)
We keren terug naar Mars en onder de zorgvuldige leiding van een heilig monster als Ridley Scott om in onze lijst van de beste ruimtefilms voor te stellen dat Survivor – The Martian in 2015 in de bioscoop landde. In de film vertelt de regisseur van het eerder genoemde Alien over de overlevingsstrijd van astronaut Mark Watney, gespeeld door een overtuigende Matt Damon, die na een mislukte terugkeerpoging vastzit op de Rode Planeet, tot op het punt dat hij door zijn NASA-collega’s voor dood wordt gehouden. Dit is een film waarin, ondanks het spook van de dood dat voortdurend boven het hoofd van de hoofdpersoon zweeft, vindingrijkheid en goede wil worden benadrukt, zonder een zekere dosis ironie uit het oog te verliezen.
First Man (2018)
First Man, in 2018 geregisseerd door Oscar-winnend regisseur Damien Chazelle, is een van de beste ruimtefilms om naar te kijken. De film is de verfilming van de officiële biografie First Man: The Life of Neil A. Armstrong geschreven door James R. Hansen en gepubliceerd in 2005. Ryan Gosling speelt de hoofdrol als de eerste man op de maan. Hij geeft een nauwkeurig beeld van de man die een van de meest gedenkwaardige ruimtefeiten aller tijden heeft volbracht. De cast bestaat verder uit Claire Foy, Jason Clarke, Kyle Chandler, Corey Stoll, Ciarán Hinds, Christopher Abbott, Patrick Fugit en Lukas Haas. Steven Spielberg is uitvoerend producent van de film.