Beste apps en programma’s voor het transcriberen van audiobestanden

Technologie kan ons leven gemakkelijker maken door veel problemen snel en gemakkelijk op te lossen. Met een audiotranscriptieprogramma kunt u bijvoorbeeld een opname omzetten in tekst, wat erg handig is voor studenten, journalisten, leraren, event managers en schrijvers. Hier zijn de beste audiotranscriptie-apps, met een selectie die mobiele apps, pc-programma’s en online software omvat, met zowel gratis als betaalde opties.

Beste audiotranscriptie-apps voor Android

Android audio- en spraaktranscriptie-apps stellen u in staat om audio en spraak op verschillende manieren naar tekst te transcriberen, met verschillende functies en functionaliteit.

Transcription Tool

Een app voor het omzetten van audiobestanden naar tekst is Transcription Tool, een Android-app die gratis kan worden gedownload uit de Google Play Store. Het programma is vrij eenvoudig te gebruiken en stelt u in staat audio om te zetten in een tekstbestand, een ideale oplossing om de stem van een opgenomen voordracht om te zetten in een document. De toepassing is compatibel met diverse formaten, waaronder MP3, 3GPP, MPEG-4, OGG en WAVE.

Met de Transcription Tool-app kunt u gedicteerde informatie, of informatie uit audio- en videobestanden, omzetten in tekst. Het systeem maakt soms fouten, maar die kunt u wissen en er staan geen advertenties in. Er is ondersteuning voor spraakherkenning, toetsenbordintegratie en leestekens zoals puntkomma’s, koppeltekens, apostrofs en vraagtekens.

Instant Transcription

Een van de beste apps om audiobestanden om te zetten in tekst is Instant Transcription, dat compatibel is met Android- en iOS-apparaten. Het programma heeft uitstekende recensies in de Google Play Store, en is een van de weinige die zeer goed werkt met de Italiaanse taal. Het is een Google-app, waarmee u gratis, snel en eenvoudig uw stem in tekst kunt omzetten.

Instant Transcription is een actieve software, waarmee u in real time kunt communiceren door antwoorden te schrijven, of door de app te activeren tijdens meerdere gesprekken in conferenties en andere soortgelijke situaties. Een interessante functie is de mogelijkheid om meldingen te ontvangen wanneer uw naam wordt uitgesproken, zodat u deze kunt terugvinden binnen uw transcripties, en het ondersteunt meer dan 80 talen en zelfs enkele dialecten.

Speech to Text

Een Android-app die werkt als een programma om audiobestanden automatisch te transcriberen is Speech to Text, een gratis app die kan worden gedownload van Google’s Play Store. De software biedt een spraakherkenningssysteem om audio te ontcijferen en om te zetten in een tekstdocument, met een goede nauwkeurigheid in de gemaakte transcriptie. Het is ook mogelijk om de bestanden te delen via verschillende toepassingen, zoals Gmail, Skype, Viber of Twitter.

Automatisch opslaan van elk dictaat, dus er is geen risico op verlies van het document, met de mogelijkheid om zowel korte als lange teksten te schrijven. Het document kan worden bewerkt, automatische spatiëring wordt ingevoegd en aangepaste toetsenborden kunnen worden gemaakt. Al met al is het een geweldige dicteer-app, met opties om correcties aan te brengen en aantekeningen in de tekst toe te voegen.

Beste iOS Dicteer-apps

Er zijn een aantal dicteer-apps beschikbaar voor de iPhone en iPad, waarvan vele betaalde apps zijn, maar een zeer hoog kwaliteitsniveau bieden. Hier zijn de beste in de App Store.

Transcribe

Een geweldig audiotranscriptieprogramma voor iOS is Transcribe, een transcriptie-app die compatibel is met iPhone en iPad. Met deze software kunt u spraakmemo’s en zelfs videobestanden omzetten in geschreven tekst, de documenten snel en gemakkelijk op uw computer importeren, of de bestanden exporteren door ze in een willekeurig bewerkingsprogramma te laden. Helaas is het vrij duur, met een prijs van €5,49 voor een uur en maandelijkse abonnementen van €10,99 en €85,99 per jaar.

Met Transcribe kunt u ook in tekst zoeken, bijvoorbeeld om snel bepaalde woorden op te zoeken. Het is een echte virtuele persoonlijke assistent, een systeem met kunstmatige-intelligentietechnologie voor zelfleren, met ondersteuning voor meer dan 120 talen en dialecten. De app is handig voor verschillende doeleinden, het transcriberen van lessen, audio uit video’s om ondertiteling in te voegen en het converteren van teksten voor vertaling.

Smart Recorder and Transcriber

Compatibel met iPhone, iPad en Apple Watch, een app voor het transcriberen van audio op iOS is Smart Recorder and Transcriber. De app werkt zeer goed en biedt een vrij nauwkeurige spraaktranscriptie, met ondersteuning voor verschillende talen, waaronder Italiaans, Engels, Frans, Duits, Spaans, Chinees en Japans. De functies zijn betalend, met een prijs vanaf € 1,09 per transcriptie, of een volledig pakket voor € 18,99.

Met deze iOS-app kun je video en audio opnemen bij elke gelegenheid, zoals het bijwonen van een seminar, universiteitslezing of zakelijke vergadering. De transcriptie kan worden gemaakt van de opname die met de app is gemaakt, of van andere bestanden die via e-mail zijn geïmporteerd. Functies zijn onder andere een editor voor foutcorrectie, iTunes-deling, iCloud-ondersteuning, compatibiliteit met stereogeluid en tagging.

Registra Voce+ en Save Audio

Een andere transcriptie-app die werkt met iPhone, iPad en iPod Touch is Registra Voce+ en Save Audio. De app wordt hoog gewaardeerd in de App Store-recensies, herkent 44 talen waaronder Italiaans, kan worden gebruikt als een stemrecorder, stelt u in staat om het audiobestand te bewerken en spraakopnamen om te zetten naar tekst. Het is een van de weinige gratis iOS-apps die een goede transcriptiekwaliteit biedt.

De app beschikt ook over een filter om ruis van buitenaf te verminderen, een soort ruisonderdrukking, en er zijn geen beperkingen voor de audio-opnamen, aangezien het gewoon afhangt van de geheugencapaciteit van uw apparaat. De toepassing zet woorden om in tekst in real time, stelt u in staat om bestanden te knippen en te sorteren volgens uw behoeften. Documenten kunnen worden gedeeld op Dropbox, via e-mail of rechtstreeks op Facebook.

Beste programma’s voor spraakbewerking

Naast toepassingen voor mobiele apparaten kunt u ook programma’s voor uw pc gebruiken om audiobestanden in tekst te transcriberen. Hier volgt een selectie van de beste audiotranscriptiesoftware die compatibel is met Windows PC’s en Mac’s.

Express Scribe

Het beste programma voor het transcriberen van audiobestanden is ongetwijfeld Express Scribe, een echte benchmark op dit gebied met talloze imitatiepogingen. Deze transcriptiesoftware is compatibel met Windows- en macOS-pc’s, heeft een Italiaans-talige interface en tal van functies. De prijs van de applicatie is $29,99 voor de basisversie, of $34,99 voor de ongelimiteerde professionele editie, anders is er een gratis optie beschikbaar met enkele beperkingen.

Express Scribe stelt u in staat om audiobestanden om te zetten in tekstdocumenten, en u kunt ook een spraakherkenningssysteem integreren om automatische transcriptie in real time uit te voeren. Dit programma is vooral bedoeld voor professioneel gebruik, om bepaalde taken te vereenvoudigen en sneller te laten verlopen. De toepassing is compatibel met andere software zoals Microsoft Word, met de mogelijkheid om een pedaal aan te sluiten om de productiviteit en snelheid van uitvoering te verhogen.

Listen N Write

Een van de beste programma’s om audio in tekst om te zetten is Listen N Write, compatibel met Windows PCs en beschikbaar in een gratis versie. Dit programma is eenvoudig te gebruiken, download de applicatie van de officiële Elefant Software website en installeer het snel en eenvoudig op uw PC. Het project is speciaal ontworpen voor het transcriberen van schoolcolleges, conferenties, seminars en interviews, en is vooral gericht op journalisten en studenten.

Versies worden regelmatig bijgewerkt, met de laatste upgrade in februari 2020, waarbij ondersteuning voor het TXT-formaat en een aantal functieverbeteringen zijn geïntroduceerd. Het programma ondersteunt een groot aantal talen, waaronder Italiaans, Engels, Frans en Duits. Onlangs is er ook een mobiele versie gelanceerd, met opties voor iOS en Android. Er is onder andere een editor-systeem, u kunt tijdens de conversie naar de opname luisteren en bestanden in verschillende formaten beheren.

Dragon Professional

Een betaald programma voor het afwikkelen van audio is Dragon Professional, dat alleen compatibel is met Windows-pc’s en 399 euro kost. Dit programma is echt geavanceerd, want het kan ook worden gebruikt voor het dicteren van medische dossiers, gewoon door de uitbreiding Dragon Medical Practice Edition te gebruiken. Met de software kunt u allerlei soorten spraakmemo’s opnemen met uw smartphone, en de audio vervolgens automatisch omzetten in tekst.

De transcriptie werkt ook met podcasts en sommige vooraf opgenomen bestanden, en er is ook een dicteerfunctie. Uiteraard is dit een oplossing voor professionals en bedrijven, met name journalisten, interviewers, artsen en iedereen die aantekeningen, memo’s of memo’s efficiënt moet beheren om de productiviteit te verhogen. De grafische interface is eenvoudig en intuïtief, met een gebruiksvriendelijk menu en een ondersteuningsdienst die altijd beschikbaar is.

Sbobina.nl

Als u geen software wilt installeren, kunt u gebruik maken van online diensten om audio af te spelen, waarbij u de installatie van software en toepassingen vermijdt. Een goede oplossing is het platform sbobina.it, waar u voor 5 euro per 60 minuten transcriptie uw audio-opnamen in slechts 48 uur in tekst kunt omzetten. Registratie op de site is gratis, met de mogelijkheid om te betalen met creditcard of PayPal, evenals de audiotestoptie om de kwaliteit van de transcriptie te beoordelen voordat de dienst wordt geactiveerd.

oTranscribe.com

Een ander portaal waar u audio kunt transcriberen is oTranscribe.com, een volledig gratis website voor het omzetten van audiobestanden in tekst. Het platform is in het Italiaans, dus het is vrij eenvoudig te gebruiken, u kunt het document automatisch opslaan, pauzeren en het bestand exporteren in verschillende formaten, zoals tekstbestanden of Google Doc. Bovendien kunt u met oTranscribe.com ook video’s van YouTube transcriberen, een effectieve oplossing voor het invoegen van ondertitels in films of het vertalen ervan in andere talen.