Veiligheid onder onzekere omstandigheden

De wereld wordt gekenmerkt door verandering. Digitale transformatie kan bedrijven helpen om snel en zelfverzekerd op nieuwe eisen te reageren. Dr. Anke Sax, Digital Leader & Managing Director bij KGAL, legt in een interview uit hoe.

Dr. Anke Sax, Digital Leader & Managing Director bij KGAL

Dr. Anke Sax, Digital Leader & Managing Director bij KGAL

ITB: “Digitale transformatie” is een buzzword dat iedereen wel eens heeft gehoord. Maar wat betekent het precies?

Sax: Transformatie betekent opnieuw vormgeven. Transformatie beschrijft een fundamentele verandering. Een goede metafoor is de metamorfose van een vlinder. Het digitale aspect is dat technologie de motor van deze verandering is.

ITB: In de loop van de digitalisering verandert niet alleen de manier waarop we werken, maar ook de stijl van leidinggeven. Hoe ziet modern leiderschap er voor u uit?

Sax: Digitalisering in de oorspronkelijke betekenis verwijst naar de omzetting van analoge waarden in digitale formaten. Dat wil zeggen, in die zin is zelfs een foto een digitalisering. Het is nog een enorme stap in de richting van digitale transformatie. Digitale transformatie begint bij het bedrijfsmodel en gaat veel verder dan het digitaal in kaart brengen van analoge processen. Dat gezegd zijnde: Is de leiderschapsstijl aan het veranderen en hoe ziet modern leiderschap eruit? Naar mijn mening verandert wat goed leiderschap is niet. Goed leiderschap werkt in beide werelden. Heroïsch leiderschap en controlerend leiderschap, die (alleen!) zogenaamd werkten in een aanwezigheidscultuur, werken echter helemaal niet meer in de nieuwe wereld. Wat is modern leiderschap? Een luisterend en coachend leiderschap waarbij de leider werkt aan het systeem om de randvoorwaarden voor de werknemers mogelijk te maken om hun werk efficiënt te doen. Dit “moderne” leiderschap wordt al tientallen jaren gezien als het juiste leiderschap. Vanuit mijn oogpunt: iets dat al 20 jaar bestaat, kan niet echt modern worden genoemd. Maar het is waar dat goed leiderschap nog te weinig wordt gezien.

ITB: Leiden vrouwen anders dan mannen?

Sax: Dat is zeker niet iets dat kan worden veralgemeend. Maar over het algemeen wel. Vrouwen worden opgevoed als teamspelers en leren zich in te houden en te luisteren. Welnu, dat helpt om een team te begrijpen en, daarvan afgeleid, om de juiste en belangrijke impulsen te geven die nodig zijn voor verandering. Mannen kunnen dat ook en ik zie dat elke dag. En ik zie ook elke dag vrouwen die een traditionele leiderschapsstijl hebben aangeleerd. Maar al met al zou ik de vraag met ja beantwoorden.

Registreer je hier voor het FIT Congres

ITB:Hoe beïnvloedt digitale transformatie de cultuur in bedrijven?

Sax: Vuca (volatiliteit, onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit [ambiguïteit]) verandert de randvoorwaarden. Digitale transformatie kan het nodige antwoord bieden. In de nieuwe cultuur is het belangrijk zich aan te passen aan deze vuca-wereld en soepel te reageren op komende veranderingen, te transformeren. In staat zijn om in onzekere tijden te leven en dit niet als een bedreiging maar als normaal te beschouwen. Dat is wat de mensen moeten leren, dat is wat de nieuwe cultuur moet zijn. Dit betekent ook dat het leiderschap zo moet worden vormgegeven dat de antwoorden door de werknemers kunnen worden gegeven binnen het vastgestelde kader, binnen het spelsysteem. Uitdagend? Ja, maar ook heel bevredigend.

ITB: En wat kunnen zowel managers als werknemers doen voor een andere bedrijfscultuur?

Sax: Leer te luisteren, echt te luisteren. Begrijpen wat de ander te zeggen heeft en het zelf zuiver zenden op zo’n manier dat de ander de kans krijgt om te begrijpen wat ik wil zeggen.

FIT Congres 2021

Het FIT Congres brengt vrouwelijke ondernemers, managers en experts samen om te netwerken en ideeën uit te wisselen over zowel kansen als uitdagingen. Als hoogtepunt zullen powervrouwen in de IT worden geëerd met de WIN Award in verschillende categorieën.

Het congres vindt plaats op 25 november 2021 in Villa Kennedy Frankfurt!