Duurzaamheid is een bedrijfsdoel

Acer toont de details van duurzaamheid met zijn nieuwe Aspire Vero notebook. Emmanuel Fromont, President EMEA bij Acer, vertelt hoe het bedrijf zijn toekomst en die van zijn kanaalpartners ziet.

Er zijn nog 14 jaar te gaan. Tegen die tijd wil Acer voor 100 procent gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen. Het begin is al lang gemaakt. In 2012 is Acer begonnen met het vaststellen van CO2-reductiedoelstellingen door middel van energiebeheer en het gebruik van groene energie, met 2009 als basisjaar. Tegen 2020 zou de Taiwanese fabrikant in 44 procent van zijn behoeften kunnen voorzien met hernieuwbare energie en de CO2-uitstoot met 60 procent kunnen verminderen.

Emmanuel Fromont, President EMEA bij Acer

Emmanuel Fromont, President EMEA bij Acer benadrukt: “We hebben duurzaamheid al jaren op onze agenda staan. Maar niet alleen voor ons als bedrijf, maar ook wat betreft onze apparaten, onze hele toeleveringsketen en de eindgebruiker. Er zijn een heleboel kleine dingen die je kunt doen voor duurzaamheid. Bijvoorbeeld de verpakking van onze apparaten of de robuustheid voor een langere levensduur. En met de Aspire Vero hebben we onze eerste notebook geïntroduceerd waarvan de behuizing grotendeels is gemaakt van gerecycled plastic. Bovendien kun je hem losschroeven om belangrijke onderdelen te vervangen en is het later ook gemakkelijker om het materiaal te recyclen.” Maar het is niet voldoende dat slechts één bedrijf dit doel stelt. “De regelgeving die politici nu maken, zal ons verder brengen op de weg naar meer duurzaamheid”, is de manager ervan overtuigd.

Duurzaamheidsinitiatief

Met de Aspire Vero heeft Acer onlangs ook de eerste notebook geïntroduceerd die voortkomt uit het eigen duurzaamheidsinitiatief van het bedrijf, Earthion. Zowel de behuizing als het toetsenbord van de Tiger Lake notebook zijn gemaakt van post-consumer gerecycled plastic (PCR). Volgens Acer is het ook vrij van kleurstoffen en vluchtige organische stoffen. De verpakking is grotendeels gemaakt van gerecycleerde papierpulp en voor alle opdrukken wordt soja-inkt gebruikt. Acer wil dit milieubewustzijn ook uitbreiden naar leveranciers en partners. Tiffany Huang, Co-Chief Operating Officer van Acer: “We hebben al de toezeggingen van AUO, Compal, Innolux en Quanta en we kijken ernaar uit meer partners te mogen verwelkomen die zich aansluiten bij de Acer Earthion-missie om de ontwikkeling van milieuvriendelijke ontwerpen en processen te versnellen.” Fromont voegt hieraan toe: “We willen ook onze channelpartners meenemen op deze reis. Hier gaat het bij de koolstofvoetafdruk bijvoorbeeld om logistiek, recycling en servicemodellen.”

Onderwijs en commercie

Tot nu toe gaat het toch goed met Acer. “We hebben een goede manier gevonden om de afgelopen maanden door te komen, ondanks het tekort aan chips. Dankzij onze opslagcapaciteiten konden we veel op voorraad houden en dus blijven leveren,” aldus Fromont. Ook de onderwijsmarkt deed het goed. Natuurlijk helpt ook het geld dat van de staat komt in de vorm van subsidies, hetzij via het DigitalPakt Schule (digitaal pact voor scholen), hetzij via de Corona-noodmaatregelen voor het onderwijs. Speciaal voor de onderwijssector heeft de fabrikant compacte en robuuste Windows-notebooks ontwikkeld, zoals de Travelmate Spin B3, die bovendien relatief goedkoop zijn en dus niet al te zwaar drukken op het budget van de scholen.