De stemming in de economie is optimistisch. Vooral in de ITC-sector is het zo goed als het laatst voor de Corona-crisis was. Dit kan echter te wijten zijn aan de tijdsperiode van de enquêtes, want begin maart waren de verwachtingen voor het AstraZeneca-vaccin hoog en de infectiecijfers laag.
Volgens het ifo is de stemming in de economie in dit land aanmerkelijk verbeterd. De Ifo-index voor het ondernemersklimaat is in maart gestegen tot 96,6 punten, na 92,7 punten (voor seizoensinvloeden gecorrigeerd) in februari. Dit is de hoogste waarde sinds juni 2019. Bedrijven waren merkbaar meer tevreden met hun huidige bedrijfssituatie. Bovendien is het optimisme met het oog op de komende maanden teruggekeerd. Ondanks de stijgende infectiecijfers begint de Duitse economie met vertrouwen aan het voorjaar.
In de dienstensector is de indicator voor het ondernemersklimaat ook gestegen. De tevredenheid met de huidige situatie is toegenomen. Bovendien gaven de verwachtingen voor het eerst sinds het najaar blijk van voorzichtig optimisme. Vooral de IT-dienstverleners deden het goed. In de sectoren horeca en toerisme blijft de situatie zeer slecht als gevolg van de pandemische regelgeving.
In de handel is de index voor het ondernemingsklimaat met sprongen omhoog gegaan. De indicatoren voor de huidige situatie en de verwachtingen zijn beide merkbaar gestegen. In de detailhandel blijft de situatie echter slecht, zij het iets minder dan in de vorige maand. Positieve uitzonderingen, afgezien van supermarkten, waren fietsenhandelaren en bloemisten. In de bouwsector is het ondernemingsklimaat teruggekeerd tot positief gebied. De indicator voor de huidige situatie heeft zijn hoogste waarde in een jaar bereikt. Ook de verwachtingen van bedrijven zijn verbeterd.
Digitale sector verwacht prijsstijging
Zoals Bitkom bekend maakt, is ook het ondernemersklimaat in de digitale sector verbeterd en geklommen naar het hoogste niveau in twee jaar. In maart steeg de index voor de huidige bedrijfssituatie met 4,5 punten tot 31,9 punten. De bedrijfsverwachtingen voor de komende zes maanden zijn nog sterker gestegen – met 11,0 punten tot 21,2 punten. De Bitkom-ifo Digital Index, die wordt berekend op basis van de beoordeling van de bedrijfssituatie en de bedrijfsverwachtingen, is ten opzichte van de vorige maand aanzienlijk gestegen met 7,8 punten tot 26,5 punten. De laatste keer dat de digitale index hoger was, was in mei 2019.
“Hoewel de derde golf van besmettingen Duitsland in spanning houdt, is er veel vertrouwen in de digitale industrie. Met de versnelling van de vaccinatiecampagne en de vooruitzichten op dalende infectiecijfers, verwachten de Bitkom-ondernemingen sterke economische impulsen”, zegt Bitkom-voorzitter Achim Berg. “De zaken gaan nu beter dan ooit tijdens de Corona-crisis. De beoordeling van de conjunctuur is in de afgelopen twaalf maanden bijna over de hele linie toegenomen. Met hun oplossingen helpen de ICT-bedrijven andere sectoren, particuliere consumenten en overheden om de crisis beter door te komen. De vraag is navenant stabiel, ondanks de beperkingen in verband met de pandemie.”
De goede economische situatie gaat ook gepaard met een groeiende vraag naar arbeidskrachten. De werkgelegenheidsverwachtingen zijn aanzienlijk gestegen, met 4,5 punten tot 23,3 punten. Dit betekent dat de meerderheid van de bedrijven in de komende drie maanden extra werknemers in dienst wil nemen. Tegelijkertijd verwachten veel bedrijven dat de prijzen in het komende kwartaal zullen stijgen. De prijsindex steeg sterk met 8,0 punten tot 14,4 punten in vergelijking met de voorgaande maand.
E-commerce
Zoals gerapporteerd door de e-commercevereniging bevh, noteerde de e-commerce-industrie tussen januari en maart 2021 een groei van plus 28 procent met een goederenverkoop van 21.090 miljoen euro (Q1 2020: 16.482 miljoen euro). De buitengewone groei is het gevolg van de stagnatie van de e-handel in het eerste kwartaal van 2020 (+1,5 procent) in de eerste Corona-afsluiting.
Als het kwartaal van het voorgaande jaar zich had ontwikkeld volgens het langetermijngemiddelde van 11 procent, zou er in het eerste kwartaal van 2021 een groei van ongeveer 17 procent zijn gerealiseerd. In de digitale dienstverlening vond in het eerste kwartaal van 2021 een dramatische terugval plaats van meer dan 70 procent; een jaar geleden was de daling nog maar 13,4 procent. De bevh rekent onlineboekingen voor reizen, evenementen of vlieg-, bus- en treintickets tot de digitale diensten, die in het bijzonder worden getroffen door de beperkingen van de lockdown-verordeningen.
“De e-commerce-industrie blijft duurzaam groeien, zelfs zonder een pandemie-gerelateerde stimulans. Het blijft zich bewijzen als een betrouwbare en solide leverancier en heeft zijn waardevoorstel waargemaakt. Dit blijkt ook uit het aanhoudend zeer hoge niveau van consumententevredenheid (98%). Alle verkoopkanalen in de online detailhandel nemen op vergelijkbare wijze deel aan deze groei,” verklaart Christoph Wenk-Fischer, Chief Executive van bevh.
Sentiment consumenten gestimuleerd
De versoepeling van de harde lockdown die begin maart begon, en de dalende infectiecijfers op het moment van de enquête hebben het sentiment onder consumenten gestimuleerd. Zowel de economische en inkomensverwachtingen als de koopbereidheid verbeteren, in sommige gevallen merkbaar. Zo voorspelt de GfK een waarde van min 6,2 punten voor het consumentenklimaat in april 2021, 6,5 punten meer dan in maart van dit jaar (herziene min 12,7 punten). Dit zijn de resultaten van het GfK-consumentenklimaatonderzoek van maart 2021. Dit toenemende optimisme kan op het eerste gezicht als een verrassing komen. Aangezien het onderzoek plaatsvond in de periode van 3 tot 15 maart, is geen rekening gehouden met de gebeurtenissen rond het AstraZeneca-vaccin en de aanzienlijke stijging van het aantal besmettingen in de afgelopen dagen.
Daarnaast leveren de inkomensverwachtingen een belangrijke bijdrage aan de sprong in het consumentenvertrouwen. De indicator steeg met 15,8 punten tot 22,3 punten. Precies een jaar geleden, in maart 2020, werd met 27,8 punten een hogere waarde gemeten. Met de heropening van grote delen van de detailhandel neemt bij veel werknemers ook de verwachting toe dat de arbeidstijdverkorting zal worden afgebouwd en dat zij een betere inkomensontwikkeling tegemoet kunnen zien. Bovendien is de angst om hun baan te verliezen waarschijnlijk iets afgenomen.
In het kielzog van de sterk gestegen inkomensverwachtingen is ook de koopbereidheid in maart toegenomen. De stijging met 4,9 punten is echter veel bescheidener. De indicator staat momenteel op 12,3 punten, ruim 19 punten onder het niveau van vorig jaar.
De consumentendeskundige van GfK, Rolf Bürkl, waarschuwt echter: “De hernieuwde harde lockdown zal het consumentenklimaat ernstig schaden en de huidige verbetering zal een flits in de pan blijven. Een duurzaam herstel van het consumentenvertrouwen zal daarom nog lang op zich laten wachten – voor detailhandelaren en fabrikanten betekent dit moeilijke tijden.”
Insolventies slechts uitgesteld?
Na de stijging van het aantal insolventies in oktober 2020, die kan worden toegeschreven aan de gedeeltelijke herinvoering van de verplichting om insolventie aan te vragen, zijn ze tegen het einde van het jaar weer gedaald. In januari 2021 daalt het aantal insolventies tot het laagste niveau van de afgelopen drie jaar. De verdere ontwikkeling is vlak. De door de federale regering ingevoerde opschorting van de insolventieaanvraag, die oorspronkelijk tot 31 januari 2021 van toepassing was, werd verlengd tot eind april 2021.
“De opschorting of de bijzondere regelingen van de insolventieaanvraag die nu van kracht worden, vertekenen natuurlijk de werkelijke situatie van het Duitse ondernemingslandschap en laten ons slechts gissen naar de verwachte toename in haar geheel. Op dit moment is het echter mogelijk conclusies te trekken over regionale verschillen of over de vraag welke sectoren sterker getroffen zijn en op lange termijn zullen worden. Het zal de komende maanden en jaren spannend worden om te zien in hoeverre de invloed lonend is geweest, want insolventies zijn tot op zekere hoogte noodzakelijk voor een gezonde markt. Ze versterken gezonde bedrijven en ondersteunen de transformatie van de economie, waarbij inefficiënte bedrijven feitelijk van de markt verdwijnen”, aldus Peer Hitschke, Senior Data Scientist bij Creditsafe.
De hernieuwde daling van het aantal insolventies is volgens de bedrijfsinformatiedienst Creditsafe moeilijk toe te schrijven aan afzonderlijke factoren. In het kielzog van de verdere shutdown werd het maatregelenplan “Hulp voor november en december” van de federale regering gelanceerd voor de laatste twee maanden van het jaar. Ondanks de noodmaatregelen die er ook in zijn opgenomen, waaronder directe monetaire steun, heeft dit waarschijnlijk slechts een marginaal effect gehad op het aantal insolventies in dezelfde maand, onder andere omdat de steun in veel gevallen met vertraging bij de rechthebbenden aankomt.
Het is nog te vroeg om een nauwkeurig beeld te krijgen van welke maatregelen daadwerkelijk hebben gewerkt en welke problemen alleen maar hebben uitgesteld. De komende maanden zal blijken in hoeverre deze overbruggingsmaatregelen de marktverruimende effecten hebben uitgesteld of toch de trekkers zijn geweest van het economisch herstel door de crisis. De in november goedgekeurde maatregelen zullen ook in de komende maanden op de proef worden gesteld.