Hoe kiest u de beste cloud service

De vooruitgang van de technologische vooruitgang, dankzij de bijzondere historische periode waarin wij leven, heeft veel aspecten van ons leven veranderd. Slim werken en DAD, maar ook de behoefte om grote hoeveelheden gegevens op te slaan en onmiddellijk te delen, hebben plaats gemaakt voor de verspreiding van nieuwe functies en mogelijkheden. Daartoe behoort ook de cloud-technologie, die onlangs een ongekende verspreiding en populariteit heeft gekend. De reden ligt voor de hand: opslag “in de wolken”, of het nu voor foto’s, video’s, documenten of persoonlijke bestanden is, biedt het onvergelijkbare voordeel dat we alles wat we nodig hebben kunnen opslaan, beheren en bekijken door simpelweg verbinding te maken met het netwerk, terwijl ook het eerder genoemde delen met andere online gebruikers mogelijk is.

En als het waar is dat het aanbod onvermijdelijk in hetzelfde tempo is gegroeid, zullen we in deze gids dan ook samen analyseren wat de beste cloud op de markt is. Om dit te doen, zullen we de belangrijkste cloud-opslagdiensten onderzoeken, hun speciale kenmerken, hoe ze werken en, natuurlijk, de bijbehorende kosten naast het gratis basisplan. Het doel is om aan de hand van een aantal paragrafen te bepalen welke het beste bij onze behoeften past en die vervolgens te kiezen.

Google Drive

De cloudopslagdienst die waarschijnlijk het bekendst is bij het grote publiek, en voor velen ook de beste cloud op de markt is, is Google Drive, gemaakt door het bedrijf uit Mountain View, voorheen de zoekmachinegigant. Als het waar is dat Big G’s engagement zich ook uitstrekt tot Cloud Gaming met het innovatieve Google Stadia, dan is het niet meer dan normaal dat cloud technologie als basis is gebruikt om een zo functioneel en geoptimaliseerd mogelijk opslag- en deelplatform te creëren. Google Drive biedt verschillende opslagruimtes, afhankelijk van onze specifieke behoeften.

De basisversie, en volledig gratis, staat ons toe om 15 GB ruimte in de cloud te gebruiken. Als we extra opslagruimte nodig hebben, heeft het Amerikaanse bedrijf extra betaalde pakketten bedacht, voor het gebruik van Google One-abonnees. Het begint bij een minimum van 100 GB online ruimte, voor € 1,99 per maand, tot een maximum van 2 TB cloudruimte, voor € 9,99 per maand.

Voor een nauwkeuriger beoordeling van het product moet worden opgemerkt dat de Drive-ruimte ook wordt gebruikt, en dus in beslag wordt genomen, door Google Foto’s en Gmail-e-mails: u zult dus begrijpen dat een abonnement op Google One absoluut noodzakelijk kan zijn voor een optimale ervaring. Een van de sterkste punten van Google Drive ten opzichte van de concurrentie is dat het een interface heeft met verschillende extra tools die het maken en delen van online documenten vergemakkelijken, de verwijzing is juist naar Google Docs  evenals de aanwezigheid van een interessante Bakcup- en Synchronisatiefunctie waarmee we altijd een reservekopie van de bestanden op onze computer tot onze beschikking hebben.

Niet alleen dat, Drive maakt gebruik van de zoekmogelijkheden en AI van Google om nog effectiever en sneller te voorspellen waar de gebruiker naar op zoek is. Ook op het gebied van ‘mobiliteit’ werkt het allemaal soepel, aangezien Google Drive ook volledig gratis als app voor iOS- en Android-apparaten kan worden gedownload, net als zovele andere apps in de App Store en Google Play-catalogus.

iCloud

iCloud is, zoals fans van Apple-producten al zullen weten, de standaard cloudopslagdienst voor alle gebruikers die ervoor hebben gekozen Apple-apparaten aan te schaffen. In Cupertino is een platform gecreëerd dat 5 GB gratis opslagruimte biedt. Als u een regelmatige gebruiker van Apple apparaten bent, zult u zich ervan bewust zijn dat dit een vrij kleine hoeveelheid opslagruimte is, die de neiging heeft te worden opgevuld met al uw bestanden. Of het nu gaat om foto’s, video’s of belangrijke documenten, de iCloud-ruimte moet worden uitgebreid om ervoor te zorgen dat onze gegevens gedekt en veilig zijn.

En al het andere dat we willen opslaan en delen tussen de bestanden die we bezitten, is altijd aanwezig en toegankelijk op iCloud Drive. Niet alleen dat, maar het probleem van die paar GB wordt nog nijpender als we bedenken dat er veel iOS- en macOS-applicaties zijn die een interface hebben met en intensief gebruikmaken van de cloudopslag van Tim Cook.

Op iCloud is het helaas, net als bij Google Drive, ook mogelijk om extra opslagpakketten te kopen, tegen prijzen die vrij betaalbaar zijn. Apple heeft verschillende abonnementsplannen bedacht: het goedkoopste laat u toe tot 50 GB extra opslagruimte te krijgen voor 99 eurocent per maand; het tweede officiële plan, aan de andere kant, is geprijsd op 2,99 euro per maand voor 200 GB online ruimte; het laatste is het meest uitgebreide, en, aan 9,99 euro per maand voor 2 TB van cloud ruimte, het is de voor de hand liggende keuze voor degenen die onmatig gebruik maken van Apple apparaten.

Het behoort dus tot de beste clouds voor foto’s en tot de beste cloudopslag in het algemeen, maar houd er rekening mee dat het als cloudopslagdienst uitsluitend voor Apple-gebruikers beschikbaar is op iOS, MacOS en Windows-pc’s, maar niet als app op Android.

Dropbox

Kent u al als online bestandsopslagdienst, Dropbox is ook een krachtig cloudplatform. Door een gratis account aan te maken, krijgt u meteen 2 GB ruimte tot uw beschikking. Niet veel, zeker niet tegenwoordig, maar dat wordt gecompenseerd door een breed scala aan abonnementsformules die aan de behoeften van particulieren en bedrijven proberen te voldoen. Voor individuele gebruikers die meer opslagruimte nodig hebben, komt het Californische bedrijf met een Plus-abonnement, dat 1 TB ruimte biedt voor € 9,99 per maand of € 99,99 per jaar, met facturering vooraf.

Meer gedifferentieerd is dan de keuze voor professionals, die kunnen kiezen voor verschillende prijsplannen. Allereerst hebben we Dropbox Standard, met 2 TB cloudruimte tegen een kostprijs van €60 per maand of €600 per jaar, maar met toegang voor slechts 5 gebruikers. Daarna komt Dropbox Advanced, met onbeperkte opslagruimte en prijzen die zijn vastgesteld op 90 euro per maand of 900 euro per jaar. Voor Drobox Enterprise moeten bedrijven contact opnemen met de klantenservice voor meer informatie over de prijzen voor dit type bedrijfsabonnement.

Een van de meest voor de hand liggende beperkingen van de bedrijfsabonnementen van Dropbox is het verplichte gebruik voor slechts 5 mensen in een team. Wie in grotere groepen werkt, zal zijn kosten dienovereenkomstig zien stijgen, terwijl de hoeveelheid bruikbare opslag in de cloud ongewijzigd blijft. Het moet echter worden gezegd dat, hoewel het niet de beste cloud is, het zeker de meest geschikte is voor bedrijven. De tools voor productiviteit en samenwerking tussen collega’s of projecten zijn zeer nuttig, zoals Dropbox Paper voor schrijven op het web.

Er is ook voortdurende technische ondersteuning en een essentiële gebruikersinterface, die met zijn aangename en minimale graphics een gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken ervaring biedt. Tot slot is Dropbox beschikbaar als gratis app voor mobiele iOS- en Android-apparaten, zodat je onderweg via je tablet of smartphone toegang hebt tot je bestanden en documenten.

OneDrive

Microsoft heeft zich met OneDrive ook geprofileerd als een van de beste aanbieders van cloudopslag van dit moment. Het in Redmond gevestigde platform biedt 5 GB opslagruimte met een gratis account, maar de dienst kan ook worden uitgebreid met een betaald abonnementsplan. De prijzen om te upgraden naar OneDrive Premium beginnen bij €65 per jaar, of €7 per maand, en voegen 1TB opslagruimte toe aan de cloud. Voor 99 euro per jaar, of 10 euro per maand, stijgt de beschikbare ruimte tot 5 TB.

Niet alleen dat, hoewel de kosten voor een privépubliek buitensporig kunnen lijken, is het relevant op te merken dat beide abonnementen het volledige Microsoft Office-pakket omvatten, dat productiviteitstools zoals Word, Excel, Power Point en One Note biedt op zowel pc’s als Macs. Single gebruikers kunnen ook kiezen voor het 50GB-abonnement voor slechts €2 per maand.

Libero Drive en anderen

De beste gratis persoonlijke clouds zijn onder andere Libero Drive, waar u uw bestanden kunt opslaan en delen. Het basisplan is 2 GB, terwijl het betaalde plan kan worden geactiveerd om toegang te krijgen tot 10 GB aan online opslag. Om het te gebruiken log je in met je Libero Mail account, klik je bovenaan op het tabblad Drive en vervolgens op de knop om de dienst te activeren. Tot slot zijn er ook andere uitstekende cloud-platforms in de sector, zoals Mega. De dienst is eigendom van Kim Dotcom, de voormalige maker van Megaupload, en biedt met 50 GB direct uit de doos de meeste gratis opslagruimte.

Het nadeel is dat de opslagruimte na 30 dagen automatisch wordt teruggebracht tot 15 GB. Als u bijna onbeperkte opslagruimte wilt, kunt u een abonnement nemen. De prijzen beginnen bij €4,99 per maand voor 200 GB en lopen op tot €29,99 per maand voor 8 TB opslagruimte.