Huawei Mate 50 komt met nieuwe chip

De herfst is traditioneel Huawei’s Mate-seizoen, maar dit jaar niet: de Mate 50 komt er, maar wel later dan in het verleden

Na de Huawei P50-lijn met veel moeite op de markt te hebben gebracht, richt het Shenzhen-bedrijf zich alweer op zijn volgende doel, namelijk hetzelfde te doen met de Huawei Mate 50-reeks. Nogmaals, dit zal niet gemakkelijk zijn, vanwege de moeilijkheden met de VS die teruggaan tot 2019.

De Huawei Mate 50-reeks komt eraan, en het zal dat doen met een chip die je in eerste instantie verrast kan laten staan. De gevolgen van het Amerikaanse handelsverbod voor Huawei zijn inmiddels welbekend, en liggen ten grondslag aan de aanzienlijke vertraging van de smartphone-productie van het bedrijf. Het niet kunnen gebruiken van Google’s apps en diensten heeft zwaar gewogen op Huawei’s kansen om smartphones in het Westen te verkopen in dezelfde aantallen als in de hoogtijdagen, maar het eigen HarmonyOS besturingssysteem en ecosysteem van het bedrijf lijkt het een grote hand te kunnen helpen om weer op het goede spoor te komen.

Huawei’s problemen

HarmonyOS was al in ontwikkeling voor de problemen in de VS, maar toen het bedrijf zich realiseerde dat het Android en Google’s apps voor een lange tijd zou moeten opgeven, heeft het de ontwikkeling aanzienlijk versneld. Nu is HarmonyOS al een realiteit in China, en het feit dat de nieuwe EMUI 12 er bijzonder veel op lijkt, suggereert dat Huawei “generale repetities” aan het uitvoeren is met het oog op de lancering van HarmonyOS in ons land in de nabije toekomst.

Dus terwijl de gevolgen van het Amerikaanse verbod op software kunnen worden opgelost, zijn de gevolgen aan de hardwarekant dat minder, waarbij Huawei alleen chips kan gebruiken die niet compatibel zijn met 5G-netwerken. Dit is een grote handicap ten opzichte van de concurrentie, vooral nu 5G een fase van grote expansie doormaakt.

Op de Mate 50 is de chip ongelooflijk, maar “gecastreerd”

Op de Mate 50 heeft Huawei volgens de geruchten besloten om de volgende vlaggenschipchip van Qualcomm te gebruiken, de Snapdragon 898, die waarschijnlijk in december wordt onthuld. Het probleem is echter nog steeds hetzelfde: om geen Amerikaanse beperkingen te overtreden, kan Huawei het gebruiken zolang de 5G-modem niet aanwezig is of is uitgeschakeld, net als de Snapdragon 888 die op de Huawei P50 wordt gebruikt. Als gevolg hiervan zal de Huawei Mate 50 in 2022 beschikken over Qualcomm’s krachtigste chip, maar zonder 5G-connectiviteit.

Andere geruchten die naar buiten komen over de Huawei Mate 50 zijn onder meer de aanwezigheid van een OLED-scherm van het LTPO-type dat onder meer ook de iPhone 13 Pro gebruikt. Deze technologie heeft twee belangrijke voordelen ten opzichte van een “klassieke” OLED: zij verbruikt minder stroom en maakt een variabele vernieuwingsfrequentie mogelijk. Het is dus mogelijk dat de Huawei Mate 50, net als de iPhone 13 Pro, een 120 Hz beeldscherm krijgt dat onder bepaalde gebruiksomstandigheden op zeer lage frequenties kan worden ingesteld om de batterij te sparen.

Huawei Mate 50, wanneer komen ze

Tellen wanneer de Huawei Mate 50 kan komen is geen eenvoudige zaak: voor het bedrijf om op dit moment een model te lanceren is ingewikkeld om alle hierboven genoemde redenen, dus geen lancering van de Mate in het najaar zoals in het verleden gebeurde. Naar alle waarschijnlijkheid zullen we moeten wachten tot begin 2022, misschien maart.