Hoe websites te blokkeren op pc’s en smartphones

Sommige websites kunnen malware en expliciete inhoud bevatten die niet wordt aanbevolen voor kinderen, hier is een gids om ze te blokkeren op smartphones en computers

Er zijn verschillende redenen om een website op uw smartphone of pc te blokkeren. In de eerste plaats is het een goede manier om te voorkomen dat men op kwaadaardige sites met virussen terechtkomt, en tegelijkertijd is het een nuttige oplossing om te voorkomen dat kinderen portals met expliciete inhoud bezoeken.

Laten we beginnen met de computer thuis. Het blokkeren van websites op een enkele machine is een zeer eenvoudige operatie die niet al te veel tijd noch grote computerkennis vereist. Een van de ruggengraten van het internet is het DNS systeem, dat domeinen zoals www.google.com vertaalt in IP-adressen, zoals 8.8.8. De computer slaat deze “namen” op in een bestand met de naam HOST. En het is het HOST-bestand dat kan worden gebruikt om de toegang tot ongewenste of onvertrouwde websites uit te schakelen.

Hoe websites van uw computer te blokkeren

Zorg er eerst voor dat u bent ingelogd als beheerder op uw pc. Ga dan naar C:³ Files³’ Windows³’ System32³’drivers³’. Dubbelklik nu op het bestand met de naam Host. Om het document te openen, selecteert u Kladblok. Daarna moeten we in de laatste regels van het bestand lezen “# 127.0.0.1 localhost” en “# ::1 localhost”. Als u het bestand niet kunt bewerken, klikt u op het hostbestand en selecteert u Eigenschappen. Selecteer nu op de pagina die verschijnt de beheerdersaccount en klik op Bewerken. Zodra wij de mogelijkheid hebben om het bestand te wijzigen, hoeven wij alleen nog maar de site te schrijven die wij willen blokkeren. Om dit te doen, voeg je gewoon een lijn toe aan het einde van het bestand, met 127.0.0.1 en dan de naam van de site die je wenst te blokkeren. Om bijvoorbeeld Google te blokkeren, voeg je 127.0.0.1 www.google.com toe aan het einde van het bestand, maar let op dat je geen aanhalingstekens gebruikt. Zodra de operatie is voltooid, klikt u op Opslaan en sluit u het hostbestand. U moet uw computer opnieuw opstarten voordat de bewerkingen worden gevalideerd.

Site blokkeren op een Mac

Als u een Mac hebt, zijn de stappen die u moet nemen om een website te blokkeren vergelijkbaar, maar niet hetzelfde. Laten we er eerst voor zorgen dat we administrator toegang hebben tot de Mac. Nu openen we de Terminal. U kunt het vinden in Applications>Utilities>Terminal. In de Terminal klikken we op “sudo nano /etc/hosts”. Op dit punt zullen we gevraagd worden om de gebruikersgegevens in te voeren. Laten we dat doen en verder gaan. Het Host-bestand wordt geopend in een teksteditor. Hier voegen we gewoon een lijn toe aan het einde van het bestand, met 127.0.0.1 en dan de naam van de site die we willen blokkeren. Op dezelfde manier als op een PC met een ander besturingssysteem dan dat van Apple zelf. Wanneer we klaar zijn met het invoeren van de te blokkeren sites, drukken we op Ctrl + X en dan op Y om de wijzigingen op te slaan. Start de Mac opnieuw op en controleer of de wijzigingen zijn doorgevoerd.

Browserblokkering

De eenvoudigste manier om een site te blokkeren, is door dit via de browser te doen. Dit is een goede techniek als u slechts één browser gebruikt, maar als u er meer dan één gebruikt, zal het niet zo effectief zijn. In Firefox en Chrome moet u de BlockSite-extensie installeren om een site te blokkeren. Zodra u de app hebt geopend, typt u gewoon de naam in van de site die u wilt blokkeren en vervolgens typt u OK. Internet Explorer, daarentegen, biedt een standaarddienst voor het blokkeren van websites. Om dit te doen, open de browser en ga naar Extra (Alt + X). Ga vervolgens naar Beveiliging en klik op het rode pictogram dat de te blokkeren sites aangeeft. Hier selecteren we toevoegen en voeren handmatig de websites in die één voor één geblokkeerd moeten worden. Als we klaar zijn, klikt u op OK en worden alle wijzigingen bijgewerkt.

Site blokkeren op iPhone en iPad

Apple heeft enkele tools, met name voor ouderlijk toezicht, waarmee u websites kunt blokkeren. Om dit te doen gaan we naar Instellingen> Algemeen> Beperkingen. Onder Beperkingen maken we een toegangscode aan die wordt gebruikt om sites en apps te blokkeren die we niet willen dat kinderen gebruiken. Op dit punt beginnen we de sites te kiezen om te stoppen. Dit is eenvoudig te doen: u kunt ervoor kiezen om elk portaal met inhoud voor volwassenen te blokkeren, of u kunt ze handmatig één voor één invoeren. U kunt ook zwarte lijsten maken van sites die niet mogen worden bekeken. Om toegang te krijgen tot een geblokkeerde site hoeft u alleen maar de toegangscode in te voeren.

Blokkeren van een website op Android

Op Android moet u om een site te blokkeren het hostbestand op het apparaat bewerken. Hiervoor hebt u een bestandsbeheerder en een teksteditor nodig. De eenvoudigste optie is het gebruik van één enkele toepassing. Zoals ES File Explorer, waarmee u beide kunt doen. Zodra de toepassing is geïnstalleerd en gestart, gaan we naar de sectie genaamd Systeem. Hier zullen we het Host bestand zien, selecteer het en door op het drie punt icoon te tikken in het top menu kies de Edit optie. Op dit punt hoef je alleen maar een regel toe te voegen aan het eind van het bestand, met 127.0.0.1 en dan de naam van de site die je wilt blokkeren en je bent klaar. Wees voorzichtig en gebruik ook hier geen aanhalingstekens. Als laatste redmiddel start u uw smartphone opnieuw op.

Site blokkeren op Windows Phone

Het is helaas niet mogelijk om websites rechtstreeks te blokkeren op Windows Phone. Het is echter mogelijk om bepaalde portals te blokkeren met oplossingen van derden, zoals de AVG Family Safety-browser. Dit is een klassieke webbrowser die websites met schadelijke of expliciete inhoud standaard blokkeert, en als u een AVG-antiviruslicentie aanschaft, kunt u een account maken en vervolgens de lijst met geblokkeerde sites aanpassen.