Hoe apps verplaatsen en geheugen vrijmaken op je telefoon

Er zijn verschillende manieren om geheugen vrij te maken op je telefoon, en de minst bekende is om apps van het interne naar het externe geheugen te verplaatsen. Zo doe je dat.

Wanneer je een smartphone koopt, heb je bijna altijd de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende geheugengroottes. Tegenwoordig begin je vaak met 128 GB, maar tot vorig jaar was 64 GB of zelfs 32 GB de norm. Besparen op geheugen is niet altijd een goede zaak, want tenzij u van plan bent uw telefoon vaak te vervangen, kan de opslagruimte al na een jaar opraken.

In deze gevallen zijn er drie opties: foto’s en video’s ergens anders onderbrengen, er zoveel mogelijk verwijderen, of een extern opslaggeheugen kopen om mediabestanden of toepassingen in te plaatsen. Om foto’s tegenwoordig te verplaatsen, kunt u ze het beste overbrengen naar een cloudservice zoals Google One, Amazon Photos, Microsoft OneDrive of iets dergelijks. Een aantal verwijderen kan zeker geen kwaad, maar het is een vrij vervelende klus: je moet op zoek naar de echt nutteloze, slechte of dubbele exemplaren en je loopt altijd het risico dat je per ongeluk een aantal goede foto’s of video’s verwijdert. Het verplaatsen van apps is daarentegen niet zo moeilijk en is vaak al voldoende om een paar GB vrije ruimte vrij te maken en uw smartphone een mooie opfrisbeurt te geven.

Hoe verplaats je apps naar het externe geheugen

Om apps van het interne geheugen van de telefoon naar het externe geheugen te verplaatsen, moet je natuurlijk een extern geheugen op je telefoon hebben. Dit is meestal een sleuf voor een microSD-kaart, maar er zijn maar weinig telefoons met andere soorten geheugen. Als er geen extern geheugenslot is, dan heeft het geen zin om verder te gaan: er is geen manier om apps te verplaatsen, je kunt alleen foto’s en video’s naar een cloudservice verplaatsen.

Bij telefoons met extern geheugen kunnen we echter naar Instellingen > App-beheer > App-lijst gaan en de app zoeken die we willen verplaatsen. Het is niet mogelijk om vanuit dit scherm meer dan één app tegelijk te verplaatsen.

Als u eenmaal in het tabblad bent van de app die u wilt verplaatsen, als dat mogelijk is, vindt u de knop Geheugen die, als u erop drukt, de optie Wijzigen mogelijk maakt. Op dit punt zijn er twee keuzes: intern geheugen (d.w.z. laat de app waar hij al is) of SD-kaart (de plaats waar u hem wilt plaatsen).

Hoe gebruikt u het externe geheugen voor apps

Er is nog een mogelijkheid, namelijk het externe geheugen gebruiken als standaardruimte voor het installeren van nieuwe apps en voor alle gedownloade bestanden en foto’s en video’s die met de smartphonecamera zijn gemaakt.

Deze keuze is vooral effectief bij een nieuwe smartphone, want als we dit doen met een smartphone die we al langere tijd gebruiken, kan het gebeuren dat we sommige bestanden en apps in het interne geheugen hebben staan en andere in het externe.

Om het externe geheugen als standaard opslagruimte te kiezen, moeten we naar Instellingen > Geheugen > SD-kaart gaan en in het menu met de drie puntjes moeten we kiezen voor Geheugeninstellingen > Formatteren als intern geheugen > Inhoud verplaatsen. Theoretisch zullen alle apps en bestanden worden verplaatst, maar we kunnen niet uitsluiten dat sommige apps weigeren te worden verplaatst of niet werken nadat ze zijn verplaatst.