Seagate levert 15K.6 serie met SAS of Fibre Channel

Harde schijffabrikant Seagate is begonnen met de verzending van zijn 15K.6 serie. De SAS- of Fibre Channel-schijven zijn bedoeld voor gebruik in bedrijfsopslagsystemen. Zij bieden tot 450 GByte opslagruimte en werken met 15.000 omwentelingen per minuut. Met name het stroomverbruik is aanzienlijk verminderd.

Harde schijffabrikant Seagate lanceert met de Cheetah-15K.6 een enterprise serie. De 3,5-inch schijven zijn speciaal ontworpen voor de meest veeleisende en transactie-intensieve serveromgevingen en opslagsystemen.

Volgens Seagate haalt de 15K.6 een continue gegevensoverdrachtsnelheid van 164 MBytes per seconde, 28 procent meer dan zijn voorgangermodellen. Ondanks deze prestatieverhoging verbruikt de huidige variant aanzienlijk minder stroom: in de ruststand is de besparing ten opzichte van de vorige Cheetahs maar liefst 61 procent minder watts per gigabyte. Dit is deels te danken aan de PowerTrim-technologie, die het energieverbruik dynamisch optimaliseert voor alle bedrijfstoestanden.

Naast Fibre Channel zal Seagate de 15K.6 ook aanbieden met een SAS-interface (Serial Attached SCSI). Voor de opname maken de harde schijven gebruik van de tweede generatie van de loodrechte opnametechnologie. Volgens Seagate bedraagt het betrouwbaarheidspercentage (MTBF – Mean Time Between Failures) 1,6 miljoen uur. Dit komt overeen met een jaarlijks mislukkingspercentage (AFT) van 0,55 procent. De fabrikant geeft vijf jaar garantie op de schijven.