Softwareleveranciers slaan nieuwe wegen in

Klantrelatiebeheer, inkoopplatforms of samenwerkingsoplossingen zijn niet de enige experimentele gebieden voor SaaS-modellen. Zelfs aanbieders van gewoonlijk lokaal geïnstalleerde, PC-intensieve toepassingen zoals documentcreatie of beeldverwerking overwegen software as a service (SaaS).

Experts zijn van mening dat het software as a service (SaaS)-model alleen geschikt is voor standaard software die geen grote aanpassingen vereist. Bovendien komt software as a service waarschijnlijk in het geding voor oplossingen die hoofdzakelijk op de serverzijde zijn gericht. Evenzo zijn oplossingen die vanaf elk apparaat toegankelijk moeten zijn, voorbestemd voor SaaS. Dit is bijvoorbeeld het geval met e-mailservers, agendaprogramma’s of samenwerkingsplatforms. Verrassend genoeg blijken echter ook fabrikanten van klassieke PC-toepassingen geïnteresseerd te zijn in de mogelijkheid om software via het internet aan te bieden.

Of het zin heeft tekstverwerking als dienst aan te bieden, valt te betwijfelen. Het is een feit: tekstverwerking wordt vaak onderweg gebruikt, meestal zonder verbinding met het web of de bedrijfsserver. Tekstverwerking als een zuivere webtoepassing is voor aanbieders vandaag dan ook geen weg vooruit. Anderzijds geeft een verkoper de volgende overweging: “Is de aanpak van tekstverwerking zoals die de laatste twintig jaar is gevolgd nog wel actueel?” Werken met een gecompartimenteerde oplossing, zonder toegang tot informatie van het web, wordt in het internettijdperk inderdaad steeds zeldzamer. Ook tekstverwerkers willen gebruik kunnen maken van de mogelijkheden die het internet biedt.

Uitbreiding van het aanbod

Softwarefabrikant Corel is vanuit deze overwegingen begonnen met een oplossing voor bedrijven waarin webdiensten zijn opgenomen. Het aanbod van de Californische fabrikant gaat uit van het bestaan van een permanent geïnstalleerde tekstverwerker – uiteraard de eigen Word Perfect. De weboplossing “Word Perfect Lightning” bestaat uit diensten die het beheer van informatie en aantekeningen voor documenten mogelijk maken met behulp van een boomstructuur die lijkt op die van Windows Verkenner.

Word Perfect blijft permanent geïnstalleerd

Documenten zouden dus niet “van het witte blad” hoeven te worden gemaakt, legt een medewerker van Corel uit. Wie gebruik wil maken van het gratis aanbod krijgt toegang tot deze online diensten en tot 200 megabyte RAM. Voor meer capaciteit moet worden betaald.

De Word Perfect tekstverwerker wordt met deze aanbieding niet overbodig. Wanneer het erom gaat documenten samen te stellen en te ontwerpen op basis van de notities en informatie van het webplatform, komt het programma goed tot zijn recht.

Fotobewerking via het web

In tegenstelling tot berichten over het tegendeel, zal Adobe geen fotobewerkingsprogramma via het web aanbieden. Volgens Adobe-woordvoerder Christoph Sahner is het niet aan de orde om Adobe’s Photoshop als dienst beschikbaar te stellen. Momenteel zijn de middelen voor fotobewerking veel te krachtig, zodat bandbreedteproblemen te vrezen zijn. Bovendien moet Photoshop worden uitgelegd en zijn er gekwalificeerde dealers voor nodig.

De toekomst ligt open

“Het is echter niet in steen gebeiteld,” zegt Sahner. Met webdiensten zou Adobe zijn verschillende klantengroepen beter kunnen bedienen, denkt hij in de toekomst. Het zou mogelijk zijn particuliere klanten individuele gebruiksvriendelijke functies aan te bieden. Anderzijds zouden professionals ook zeer gespecialiseerde en zelden benodigde functies via het web kunnen gebruiken. In ieder geval is Adobe niet langer volledig passief op het gebied van webdiensten. Dankzij een partnerschap met de dienstverlener “Photobucket” kunnen gebruikers video’s bewerken via het internet. Klanten hebben hiervoor toegang tot Adobe’s “Premiere Elements”.

Samenwerking komt eraan

Er is momenteel veel drukte op het gebied van mail- en samenwerkingsoplossingen. Microsoft en Google hebben een aanbod gelanceerd onder de naam “Office Live” en “Google Apps”. Beide bestaan in hoofdzaak uit agendafuncties, e-mail, internettelefonie en short message service. Veel klanten twijfelen echter of zij hun gegevens moeten overdragen aan de machtigen van de IT-industrie.

Pro und Contra

Gegen Software über das Web spricht:

  • lDie Sicherheit vertraulicher Daten liegt nicht in Händen des Nutzers
  • lVerbindungsprobleme beim Remote-Zugriff können den Geschäftsbetrieb stören
  • lWer Software mietet, darf keine individuelle Lösung erwarten
  • lDie Telekommunikationskosten sind hoch
  • lDie IT-Abteilung könnte Widerstand leisten

Die Vorteile einer Internet-Nutzung:

  • lProvider kann Kosten für Unterhalt und Betrieb der Lösung, Speicher und Server auf alle Nutzer umlegen
  • lKosten für Administrator, Fachkräfte und Systemspezialisten entfallen beim Kunden
  • lMittelständische Kunden profitieren vom Sicherheits-Know-how des IT-Providers
  • lKeine hohen Anfangsinvestitionen