TecRacer baas zoekt de sensatie van het nieuwe

Sven Ramuschkat heeft TecRacer opgebouwd tot de leidende Duitse partner van AWS. Een van de drijvende krachten van de ondernemer is zijn permanente openheid voor nieuwe dingen. Alleen al in 2018 breidde de hyperscaler zijn portfolio uit met 1.957 features.

Bachelor in de wetenschap of nerd? Sven Ramuschkat is moeilijk in te delen in een van de gangbare typologieën voor ondernemers. De oprichter en CEO van TecRacer bekijkt de zaken zowel door de ogen van een technoloog als door die van een bedrijfseconoom – en hij kan beide perspectieven combineren om de juiste conclusies te trekken. Dit dubbele talent is waarschijnlijk een van de redenen voor het succes van het bedrijf uit Hannover, dat volgens Crisp Research “aantoonbaar de meest competente en belangrijke partner” van Amazon Web Services (AWS) in Duitsland is.

Een andere reden waarom TecRacer tot nu toe als enige Duitse adviesbureau in het AWS-kanaal de hoogste Premier Partner-status heeft verdiend, ligt in Ramuschkats enthousiasme voor technische innovaties en zijn moed om nieuwe wegen in te slaan. Belangrijke kwaliteiten in het ecosysteem van een hyperscaler die nu meer dan 165 diensten aanbiedt en alleen al in 2018 1.957 functies aan zijn portfolio heeft toegevoegd. “Je kunt alleen in de nieuwe onderwerpen komen als je ergens vertrouwen in hebt en zegt: we doen het gewoon! Dat kunnen we!”

Jong zelfvertrouwen

Die moed kenmerkte de nu 53-jarige al tijdens zijn schooltijd. Als jonge nerd solliciteerde hij bij Bosch in Hildesheim en beantwoordde de vraag of hij in dBase kon programmeren niet helemaal naar waarheid met ja. Hij loste de opdracht toch op en verdiende vanaf dat moment goed geld. Toen Ramuschkat na de middelbare school een studierichting moest kiezen, koos hij voor bedrijfskunde in plaats van informatica. “Ik wist al hoe ik moest programmeren.”

Terwijl hij nog student was, richtte hij in 1990 samen met zijn studiegenoot Markus Herrlich in Hannover het bedrijf Herrlich & Ramuschkat op, dat nog steeds ERP-software voor kantinekeukens en cateringdienstverleners ontwikkelt en met succes op de markt brengt. TecRacer werd opgericht in 1999 als een speciale eenheid gewijd aan de ontwikkeling van webapplicaties en werd afgesplitst als een afzonderlijk bedrijf in 2006. Ondertussen maakte het bedrijf uit Nedersaksen naam als Adobe-partner voordat het in 2011 met AWS begon te werken. Van de ongeveer 100 werknemers zijn de meesten nu actief in de cloudbusiness.

Op nieuw terrein

Om de paar jaar heeft hij nieuwe technologieën in het bedrijf geïntroduceerd, meldt Ramuschkat, die de sensatie van het nieuwe van tijd tot tijd nodig heeft. In het partnerschap met ’s werelds grootste cloudprovider, die voortdurend met innovaties komt, wordt echter meer dan aan deze behoefte voldaan. In Hannover maakten ze bijvoorbeeld kennis met de callcenteroplossing Amazon Connect, die AWS in 2017 presenteerde. Vier TecRacer klanten werken er al productief mee. Wij zijn nu actief in een sector waarin wij geen enkele voorgeschiedenis hadden,” vat de directeur samen. Kennis verwerven over de specifieke callcenterprocessen is wat hij de echte uitdaging noemt, die hij weliswaar niet uit de weg is gegaan. “

Geteste ideeën

Wanneer hij een klantvraag krijgt over een spannend scenario, gaat Ramuschkat soms in het weekend zitten om een oplossing uit te werken op basis van AWS-componenten en tegelijkertijd de business case door te rekenen. De TecRacer baas ziet het feit dat hij klanten iets kan verkopen dat hij zelf technologisch kan implementeren als een succesfactor. Hij houdt zich bezig met de ontwikkeling van marktideeën die reeds uitvoerig zijn getest. “Zonder een concrete business case zou ik geen zin hebben om uren te besteden aan technische oplossingen.”

Een andere drijfveer van de ondernemer mag niet worden verzwegen. Hij geeft toe dat hij zelden ergens tevreden over is en vaak vraagtekens zet bij wat hij heeft bereikt. Als iets niet werkt zoals het zou moeten, reageert hij snel ongeduldig. Dan kan hij “nors” worden. Maar maak je geen zorgen! In zijn persoonlijke contacten geeft Ramuschkat blijk van een vriendelijke houding en een droog Noord-Duits gevoel voor humor.