Windows 10 Creators Update arriveert op 11 april: wat het is en wat het verandert

Windows 10 Creators Update komt officieel uit op 11 april. Met een bericht op de officiële blog van het bedrijf, kondigde Microsoft de releasedatum aan van de nieuwe update voor zijn nieuwste besturingssysteem.

Voor het bedrijf uit Redmond is dit een zeer belangrijke stap: ongeveer een jaar na de release van de Anniversary Update integreert Windows 10 alle nieuwe functies die al werden getoond tijdens het presentatie-evenement afgelopen oktober. Met de Creators Update zullen gebruikers gebruik kunnen maken van Beam, een nieuw platform gewijd aan videogames waar ze games kunnen delen en livestreams van hun uitdagingen kunnen laten zien, zoals nu al gebeurt op Twitch. Daarnaast zet Creators Update een beslissende stap richting mixed reality, de ware proeftuin voor de toekomst van het bedrijf uit Redmond.

Maar dat is niet alles: Microsoft heeft namelijk ook zijn nieuwe Edge-browser verbeterd, waardoor deze sneller en veiliger is geworden. Voor ouders zijn er daarentegen nieuwe instellingen voor ouderlijk toezicht geïntroduceerd die de mogelijkheid bieden om het gebruik van een Windows 10-apparaat of Xbox One-console door hun kinderen te beperken. Hier is wat er nieuw is in Windows 10 Creators Update.

Windows 10 Creators Update: releasedatum en functies

(Overgenomen van YouTube)

De officiële release van de Windows 10 Creators Update begint officieel op 11 april, maar dat gebeurt niet voor alle gebruikers op hetzelfde moment . Microsoft zal de klassieke gespreide techniek gebruiken: binnen enkele weken zullen alle gebruikers de update ontvangen en op hun apparaat kunnen installeren.

Hoe Windows 10 Creators Update te downloaden

Als je je afvraagt hoe je Windows 10 Creators Update kunt downloaden, is het antwoord heel simpel: je hoeft niets te doen. De Creators Update wordt automatisch gedownload van Microsoft Update, het platform in uw computer dat alle updates downloadt van de programma’s die door het bedrijf uit Redmond zijn ontwikkeld. Zodra de update is aangekomen, kan de gebruiker beslissen hoe en wanneer hij deze installeert. De update naar Windows 10 Creators Update is gratis.

Nieuwe functies in Windows 10 Creators Update: Paint 3D

Het beperken van onze creativiteit tot slechts twee dimensies kan een probleem zijn voor iedereen die in de digitale wereld werkt. Daarom heeft Microsoft besloten zijn inspanningen te richten op de introductie van een nieuw programma in Windows 10 dat uitsluitend gewijd is aan driedimensionale objecten: Paint 3D. Het historische programma van het bedrijf uit Redmond verandert van gezicht en wordt een zeer nuttige software om in drie dimensies te werken en al zijn creativiteit de vrije loop te laten. In de komende jaren zal de 3D-printersector met 62% groeien en een van de pijlers van de digitale economie worden. En Microsoft wil niet onvoorbereid zijn. Paint 3D is slechts de eerste stap naar een andere toekomst.

Microsofts nieuwe programma zal ook een van de toepassingen zijn in de nieuwe mixed reality-viewers die Microsoft samen met Asus, HP, Dell en Lenovo ontwikkelt. In vergelijking met zijn concurrenten die besloten hebben te investeren in virtual reality, heeft Microsoft een andere keuze gemaakt en zich gericht op mixed reality. De eerste apparaten worden tegen het einde van 2017 gelanceerd voor een prijs van 299 dollar en zullen voorzien zijn van vele nieuwe applicaties die het bedrijf uit Redmond speciaal voor de nieuwe headsets heeft ontwikkeld.

Gamingplatform: Beam

De gamingsector zal steeds belangrijker worden in de toekomst van Microsoft. En het bewijs komt rechtstreeks van Beam, het door het bedrijf uit Redmond ontwikkelde platform waarmee gebruikers hun uitdagingen live kunnen streamen. Het doel is om de troon van Twitch over te nemen als het populairste platform om met andere gamers over de hele wereld te praten. Het platform zal rechtstreeks worden geïntegreerd in de Xbox One en Windows 10 computers. Het hebben van één omgeving waar je met je vrienden kunt chatten, zelfs als ze een ander apparaat gebruiken, zou een van de sterke punten van Beam kunnen zijn.

Daarnaast wordt met Windows 10 Creators Update ook de nieuwe ‘gamemodus’ gelanceerd, waarmee gebruikers hun computer zo goed mogelijk kunnen instellen op basis van de vereisten van het spel.

Microsoft Edge, nog veiliger en sneller

Microsoft Edge, de browser die Internet Explorer heeft vervangen, krijgt ook een aantal interessante nieuwtjes te zien. Volgens gegevens die rechtstreeks door het bedrijf uit Redmond zijn verstrekt, zal Microsoft Edge sneller zijn dan Google Chrome en tegelijkertijd gebruikers beschermen tegen malwareaanvallen en phishingmails. Op het gebied van notebooks zal de batterij anderhalf uur langer meegaan. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe functies voor tabbladbeheer geïntroduceerd waarmee gebruikers sneller kunnen werken en video-inhoud beter kunnen bekijken.

Parental control strengthened

Met de Windows 10 Creators Update is het ouderlijk toezicht verbeterd. Ouders kunnen de activiteiten van hun kinderen in de gaten houden en bepalen hoe lang ze hun computer of Xbox One gebruiken. De gezondheid van zijn gebruikers staat altijd centraal in de plannen van Microsoft. Daarom is een nieuwe “Nacht”-modus ontwikkeld, die gebruikers in staat zal stellen vermoeide ogen te vermijden wanneer zij hun computer ’s nachts gebruiken. De nieuwe functie is vooral bedoeld voor nachtbrakers en mensen die hun smartphone ook ’s nachts gebruiken.

Ondersteuning van gebruikers

In de woorden van Microsoft is Windows 10 het veiligste besturingssysteem op de markt en is het door veel bedrijven gekozen om hun werknemers te beschermen tegen malware en ransomware-aanvallen. Met de update naar Windows 10 Creators Update heeft het bedrijf uit Redmond een nieuwe tool geïntroduceerd om gebruikers te beschermen tegen aanvallen: Windows Defender Security Center. In één enkel platform kunt u alle instellingen met betrekking tot antivirus, firewall en gezondheid van uw apparaat beheren. Bovendien krijgt de gebruiker veel meer controle over alles wat te maken heeft met de machtigingen die vereist zijn voor programma’s die op de computer zijn geïnstalleerd.

Naast de veiligheid van de gebruiker heeft Microsoft ook de privacy goed in de gaten gehouden. Gebruikers kunnen op elk moment de verschillende instellingen van het besturingssysteem beheren en kiezen wat ze met anderen willen delen en wat ze voor zichzelf willen houden.

Surface Book en Surface Studio beschikbaar in nieuwe markten

Naast de aankondiging van de lancering van de Windows 10 Creators Upgrade, heeft Microsoft ook de lancering van de Surface Book en Surface Studio in nieuwe markten aangekondigd. Na de onthulling in oktober vorig jaar zal de Surface Studio te bestellen zijn in Australië, Canada en Nieuw-Zeeland, terwijl de Surface Book vanaf 20 april te koop zal zijn in Oostenrijk, China, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongkong, Japan, Nederland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Sommige video’s in dit gedeelte zijn afkomstig van het internet en worden daarom beschouwd als behorend tot het publieke domein. Indien de proefpersonen in deze video’s of de auteurs bezwaar hebben tegen de publicatie ervan, kunt u eenvoudig om verwijdering ervan verzoeken door een e-mail te sturen naar: [email protected]. We zullen de video zo snel mogelijk verwijderen.