EU-Commissie nog steeds bezorgd over gegevensbescherming in Windows 10

Microsoft heeft voor het voorjaar van 2017 uitgebreide wijzigingen aangekondigd in de gegevensbeschermingsinstellingen van Windows 10. Maar voor de EU-commissarissen voor gegevensbescherming gaan de aangekondigde updates niet ver genoeg.

Microsoft had in januari aangekondigd dat het een nieuw dashboard zou aanbieden voor meer diepgaande privacy-instellingen in Windows 10. Dit moet het onder meer mogelijk maken de gegevensverzamelingswoede van de spraakassistent Cortana en de analyse van het zoek- en surfgedrag van gebruikers meer te beperken. Microsoft wilde deze wijzigingen doorvoeren om een dreigende rechtszaak van de Zwitserse gegevensbeschermingsautoriteit EDÖB te voorkomen.

Zelfs als de Zwitserse gegevensbeschermingscommissaris hiermee tevreden is, gaat de voorgenomen update de EU niet ver genoeg: de Groep gegevensbescherming artikel 29 G29 blijft zich daar zorgen maken over het soort en de omvang van de gegevens die over de gebruiker worden verzameld.

Met het aangekondigde dashboard moeten gebruikers van Windows 10 de gegevensverzamelingswoede van hun besturingssysteem fijner en gerichter kunnen beperken. Voor de gegevensbeschermingsautoriteiten van de EU gaat dit niet ver genoeg: de geboden opties zijn veel te vaag geformuleerd, gebruikers blijven in het ongewisse.

“Microsoft moet duidelijk uitleggen wat voor persoonsgegevens er worden verwerkt en met welk doel,” stond afgelopen maandag in een verklaring van de gegevensbeschermingsautoriteiten van de EU. Aangezien de gebruikers niet voldoende zijn geïnformeerd, is de vage beschrijving van een instelling en de invoering van vijf nieuwe knoppen om het delen van gegevens in of uit te schakelen niet voldoende om een geldige toestemming van de gebruiker voor het verzamelen van persoonsgegevens te krijgen, aldus de Commissie.

Microsoft heeft op dit moment nog geen antwoord gegeven op het verzoek van de gegevensbeschermingsautoriteiten van de EU. De exacte datum waarop de aangekondigde beveiligingsupdate zal worden geleverd, is ook nog onduidelijk. In januari had Microsoft nog gezegd dat eindgebruikers de uitgebreidere opties voor gegevensbescherming “vanaf het voorjaar van 2017” zouden krijgen.

Dit artikel verscheen voor het eerst op ons partnerportaal Elektronikpraxis. Verantwoordelijk redacteur: Sebastian Gerstl.