Hoe je app-tracking op je iPhone blokkeert

Wil je niet dat iPhone-apps je gegevens ’s nachts naar servers van derden sturen? Dit is wat u kunt doen om tracking te blokkeren en persoonlijke gegevens te beschermen

Geoffrey Fowler’s recente onderzoek in de Washington Post, waaruit bleek dat in slechts één week 1,5 GB aan gegevens van zijn iPhone werd verzonden door niet minder dan 5.400 trackingcodes die in geïnstalleerde apps zijn ingebakken, maakt mensen weer aan het praten over de noodzaak om het volgen van gegevens door apps te blokkeren. Ook op iPhones, niet alleen Android-smartphones.

Apple verzekert gebruikers dat het er alles aan doet om hen te helpen hun gegevens veilig te houden en biedt een aantal tools en opties die in de nieuwste iPhones zijn ingebouwd om tracking tot een minimum te beperken. Het is onmogelijk het volledig te elimineren, maar met deze hulpmiddelen kan iets worden gedaan. In het bijzonder kan het nuttig zijn om de Ad Tracking limiet in te schakelen en achtergrondverversing van apps uit te schakelen. Tot slot is het voor de bescherming van je privacy op iPhone ook handig om de privacyopties van Safari goed in te stellen.

Adtracking op iPhone beperken

Adtrackingcodes zijn precies wat Fowler op zijn iPhone ontdekte: het zijn methoden om gebruikers uniek (maar anoniem) te identificeren en hun gedrag tijdens het gebruik van apps vast te leggen. Dit gedrag wordt vervolgens in de geschiedenis opgeslagen en gebruikt om relevantere advertenties aan te bieden. Om dit alles te vermijden (maar het zou beter zijn te zeggen “beperken”) moet u naar Instellingen > Privacy > Reclame gaan en de optie “Verzameling van gegevens beperken” activeren. Apple legt uit dat “wanneer u Beperkte gegevensverzameling inschakelt, uw advertentie-id niet kan worden gebruikt door apps van andere ontwikkelaars om u gerichte advertenties te sturen”. Uw unieke, anonieme ID wordt niet verzonden, maar andere informatie, zoals het type iPhone dat u gebruikt en uw provider, wordt wel verzonden.

Achtergrondverversing op iPhone uitschakelen

De functie voor achtergrondverversing op iPhone is ontworpen om gebruikers snel tussen apps te laten schakelen en vervolgens terug te keren naar de eerste app en alles weer terug te vinden zoals ze het hadden achtergelaten. Het komt neer op multitasking op iPhone, omdat achtergrond-apps kunnen controleren op updates en nieuwe inhoud, zelfs als ze niet worden gebruikt. Dat wil zeggen dat zij gegevens kunnen verzenden en ontvangen. En dat is gevaarlijk voor de privacy van de gebruiker, dus we raden aan deze functie uit te schakelen door naar Instellingen > Algemeen > Achtergrondupdates te gaan en de schakelaar op Uit te zetten.

Blokkeren van Safari-privacy

Een andere handige manier om op iPhone met meer privacy te browsen, is om alle privacyopties van Safari op restrictief te zetten. Ga naar Instellingen > Safari > Privacy & Beveiliging en je vindt de instellingen waar we het over hebben. Het inschakelen van ‘Blokkeer cross-site tracking’ voorkomt cross-site tracking, en het inschakelen van ‘Blokkeer alle cookies’ voorkomt dat alle sites uw gedrag kunnen volgen. Als je de cookies die al op je iPhone staan wilt verwijderen, ga je naar Instellingen & Settings; Safari & Settings; Clear Website Data & History.