Wat zijn de populairste audioformaten

Tientallen audiobestanden kunnen worden gebruikt om een liedje te converteren, maar de echt bruikbare zijn op de vingers van één hand te tellen: hier zijn ze

Als we aan een audiobestand denken, denken de meesten van ons meteen aan MP3. Het is zeker een van de populairste audioformaten, maar het is niet het enige. Laten we eens kijken naar de meest populaire audioformaten en hun verschillen in gebruik. En welke moeten we kiezen op basis van onze behoeften.

Er zijn verschillende categorieën van audio-bestanden. Ten eerste, we hebben de formaten gedefinieerd als ongecomprimeerd. Het woord zelf definieert dit deel van de bestanden. In dit geval worden de opgevangen geluidsgolven omgezet in digitaal formaat zonder enige verdere bewerking. Waar vertaalt zich dat in? in bestanden die erg zwaar zijn om op te slaan en veel ruimte innemen. Om audiobestanden te maken die gemakkelijker op te slaan en minder zwaar zijn, werden lossy data compressieformaten gecreëerd. Om ook dit euvel, namelijk het verlies van kwaliteit ten gunste van de bestandsgrootte, te verhelpen, zijn er verliesvrij gecomprimeerde audioformaten ontwikkeld. Uiteraard zullen ze niet zo klein zijn als bij verliescompressie, maar ze zullen toch kleiner zijn dan ongecomprimeerde bestanden. Het moet echter gezegd worden dat deze formaten niet op grote schaal worden gebruikt, behalve in specifieke gevallen.

PCM

PCM is het meest gebruikte audioformaat op CD’s en DVD’s in huis. Het is de getrouwe omzetting van analoge audio in een digitaal bestand. Het is geen toeval dat het hier gaat om een ongecomprimeerd audioformaat. Vergeet niet dat analoge geluiden bestaan als golfvormen, en om een geluidsgolf om te zetten in digitale bits moet het geluid met bepaalde intervallen worden gesampled en opgenomen.

WAV

WAV staat voor Waveform Audio File Format (vroeger werd het ook aangeduid als Audio for Windows, maar nu niet meer). Het is een standaard die in 1991 door Microsoft en IBM is ontwikkeld. WAV-bestanden kunnen gecomprimeerde en niet-gecomprimeerde audioformaten bevatten. Maar in de meeste gevallen worden ongecomprimeerde exemplaren gebruikt. Hoewel het is ontworpen voor Windows, kan het ook worden geopend met een Mac.

MP3

Dit is ongetwijfeld het meest bekende audioformaat. Het werd uitgebracht in 1993 en is in de loop der jaren steeds populairder geworden door de combinatie met muzieknummers. Waarom zijn ze zo populair? Eenvoudig, het zijn verlieslatende compressiebestanden en de gegenereerde bestanden zijn zo klein dat mensen een muziekbibliotheek kunnen samenstellen zonder al te veel opslagruimte nodig te hebben. En de kwaliteit? Het is veel lager dan andere formaten, maar het menselijk oor kan het verschil niet altijd significant waarnemen. MP3 is ook een universeel bestand. Het is te vinden op smartphones, computers, smart-tv’s, tablets en vele andere elektronische apparaten.

WMA

WMA staat voor Windows Media Audio. Het werd voor het eerst uitgebracht in 1999 en heeft sindsdien verschillende evoluties doorgemaakt, waarbij het altijd dezelfde naam heeft gehouden. Zoals u gemakkelijk kunt raden, is het een audioformaat dat door Microsoft is gemaakt. Het werd ontworpen om MP3 te vervangen. Helaas ondersteunen maar heel weinig platforms het en daarom heeft het de dominantie van MP3 nooit kunnen betwisten.

OGG

OGG is geen echt audioformaat met compressie. We zouden het kunnen omschrijven als een multifunctionele multimedia-container. Het kan allerlei audioformaten bevatten, maar wordt meestal gebruikt om Vorbis-bestanden te bevatten. Het is een van de best presterende bestanden als het gaat om het verkleinen van de omvang zonder kwaliteitsverlies.

FLAC

FLAC staat voor Free Codec Lossless Audio. Het is een verliesvrij gecomprimeerd formaat dat in 2001 werd gecreëerd. Een FLAC-bestand kan worden gecomprimeerd tot 60% van de oorspronkelijke grootte zonder enig verlies van geluidskwaliteit. Bovendien is het een open-source formaat. Daarom wordt het in de meeste programma’s en apparaten ondersteund. Het is het beste kwaliteitsalternatief voor MP3.