Iliad enquête met scam: geen gratis Galaxy S9

In de afgelopen uren zijn Italiaanse gebruikers het middelpunt geweest van een nieuwe online scam. In dit geval gebruiken hackers de naam Iliad

Als u in de afgelopen dagen of uren een vreemde melding of bericht van Iliad hebt ontvangen, denk dan twee keer na voordat u erop klikt en het opent. Als u dat doet, krijgt u een verrassing, maar niet de verrassing die in het bericht staat. Kortom, je wint geen Galaxy S9. Maar laten we in volgorde te werk gaan.

Zoals ik in het begin al zei, hebben de afgelopen dagen enkele duizenden Italiaanse gebruikers een bericht ontvangen dat kennelijk door Iliad is verstuurd (de mobiele operator heeft er natuurlijk niets mee te maken) en waarin u wordt uitgenodigd deel te nemen aan een enquête. Door het beantwoorden van de vragen maak je kans op de gloednieuwe Samsung Galaxy S9. Geen slechte verrassing, helaas is het een online zwendel. Zoals vaak het geval is, gebruiken cybercriminelen grote merknamen of bedrijfsnamen om de aandacht van nietsvermoedende gebruikers te trekken en hen in hun val te laten lopen.

Het doel van deze poging tot oplichting, zoals vele andere die bijna dagelijks plaatsvinden, is om gebruikersgegevens te stelen. Dankzij de negen vragen in de vragenlijst kunnen de hackers informatie achterhalen zoals persoonlijke gegevens, telefoonnummer, e-mailadres en nog veel meer.

Hoe herken je de scam-enquête om de Galaxy S9 te winnen

Herkennen van dit soort scam is helaas vrij eenvoudig. Denk er eerst en vooral aan dat geen enkel bedrijf of merk u zal informeren over vermeende winsten met pop-ups op het web of via SMS van onofficiële telefoonnummers. Bovendien is een snelle lezing van de tekst van het bericht voldoende om te begrijpen dat er iets niet klopt. Geschreven in een meer dan benaderend Italiaans, is het duidelijk het resultaat van een vertaling door een machinevertalingssoftware die niet gewend is teksten in onze taal te vertalen.