Met de boom van het digitale winkelen kopen steeds meer mensen producten en diensten via internet, wat praktisch en snel is, maar tegelijkertijd ook veiligheidsproblemen met zich meebrengt. Virtuele kaarten bieden een innovatieve en veilige optie voor elektronische betalingen, maar ondanks hun vele voordelen zijn zij nog steeds een weinig bekend en weinig gebruikt instrument. Laten we eens een gedetailleerde blik werpen op alles wat u over hen moet weten, om te begrijpen wat een virtuele kaart is, hoe ze werkt en hoe u er een kunt maken.
Wat zijn virtuele kaarten
Online kopen is ongetwijfeld een eenvoudige en functionele manier van zakendoen, maar om een digitale aankoop te doen, moet u een traditionele betaalkaart gebruiken. Om de bestelling af te ronden, moet u uw kaartgegevens invoeren en gevoelige informatie verstrekken. Deze gegevens worden door veel websites en toepassingen opgeslagen, met het risico dat deze informatie door cybercriminelen wordt gestolen als ze worden gehackt.
De moderne kaarten hebben natuurlijk geavanceerde beveiligingssystemen, maar het is voor een cyberfraudeur niet zo moeilijk om ons betalingssysteem te klonen. Om meer veiligheid te genieten bij het online winkelen, is het mogelijk een virtuele kaart te gebruiken, een 100% digitaal instrument zonder de klassieke fysieke drager. Deze oplossing biedt hogere normen voor de bescherming van betalingen op het web, en daarom is het belangrijk de technologie te kennen en te begrijpen hoe ze moet worden gebruikt.
Hoe de virtuele kaart werkt
De werking van virtuele kaarten lijkt sterk op die van een normaal betaalmiddel, maar er zijn enkele wezenlijke verschillen. In de eerste plaats steunen deze instrumenten op een bestaand betalingssysteem, zoals een kredietkaart, een bankrekening of een app. Bovendien hebben gevirtualiseerde kaarten ook een code van 16 cijfers, die wordt gebruikt om het betaalmiddel te identificeren bij een aankoop, en die verschilt van het nummer van de originele kaart of het instrument waaraan de digitale kaart is gekoppeld.
Om maximale veiligheid te bieden, is de virtuele kaart natuurlijk ook voorzien van een CVV2-bevestigingscode (Card Verification Value), ofwel een CVC2 (Card Verification Code), een driecijferig getal dat de betaalkaart op unieke wijze identificeert door een kruiscontrole met het 16-cijferige nummer. Bovendien past de financiële dienstverlener ook een vervaldatum toe op de virtuele kaart, zodat deze slechts kan worden gebruikt tot de door de dienstverlener opgegeven datum.
Bij een aankoop op internet moet u alle informatie op de digitale kaart invoeren, alsof het om een echt instrument gaat, met vermelding van het 16-cijferige nummer, de CVC2-veiligheidscode en de vervaldatum. Daarna wordt de transactie uitgevoerd via de echte kaart die aan de virtuele kaart is gekoppeld, waardoor het uiterst moeilijk wordt om gevoelige gegevens te stelen. Dit mechanisme kan ook werken via een bijbehorende app, bijvoorbeeld voor diensten die een online lopende rekening aanbieden die vanuit de mobiele applicatie kan worden beheerd.
Een belangrijk aspect betreft de bestedingslimiet van de virtuele kaart, aangezien deze telematicahulpmiddelen kunnen worden geconfigureerd op basis van iemands behoeften, rekening houdend met de opties die door de referentiedienst van de bank worden aangeboden en de maximumdrempels van de oorspronkelijke kaart of de gekoppelde lopende rekening. In de regel kan de bestedingslimiet van de digitale kaart zonder bijzondere beperkingen worden aangepast, maar deze kan niet hoger zijn dan de limieten van de bijbehorende kaart of rekening.
Welke soorten virtuele kaarten bestaan er
Heden ten dage bestaan er verschillende soorten virtuele kaarten, afhankelijk van het voorstel van de aanbieder, maar de twee belangrijkste oplossingen zijn de virtuele wegwerpkredietkaart en de tijdelijke kaart. De eerste wordt aangemaakt en kan alleen worden gebruikt voor een online-aankoop, dus zodra u de door de bankaanbieder verstrekte codes gebruikt, kunt u geen andere betalingstransacties meer doen. De tweede kaart heeft een vaste geldigheidsduur, waarna zij haar geldigheid verliest en u een andere digitale kaart moet aanvragen.
De virtuele wegwerpkaarten zijn geschikt voor wie weinig online-aankopen doet, of om een product of dienst te kopen op een site waarvan de betrouwbaarheid onzeker is. Op die manier is de financiële schade, zelfs als er problemen zijn, zeer klein, aangezien zowel de originele kredietkaart als de betaalapp of bankrekening beschermd zijn. Het is uiteraard niet erg praktisch om voor elke aankoop een digitale wegwerpkaart te kopen, en daarom zijn ze niet de beste keuze voor frequente transacties.
In dit geval verdient het de voorkeur te kiezen voor een op tijd gebaseerde virtuele kaart, die een paar dagen of een paar maanden kan meegaan, wat zeker een praktischer oplossing is om dezelfde codes verschillende keren te hergebruiken. Een mogelijke toepassing is de betaling van een terugkerende dienst, zoals een maandabonnement, aangezien met een virtuele kaart geen extra, onverantwoorde kosten in rekening kunnen worden gebracht. Tegelijkertijd is het mogelijk om een looptijd te kiezen die gekoppeld is aan de abonnementsperiode, zodat er na de laatste termijn geen extra kosten meer in rekening worden gebracht.
Hoe maak je een virtuele creditcard
Om een virtuele kaart te krijgen, moet contact worden opgenomen met een bedrijf dat dit soort diensten aanbiedt, d.w.z. een bank of een betaalapp die de mogelijkheid biedt om een digitale kaart aan te vragen. Dit instrument wordt steeds populairder, zodat er nu veel exploitanten zijn die virtuele kaarten aanbieden als een optie voor online-betalingen. Uiteraard moet u een lopende rekening hebben geactiveerd, of een traditionele creditcard of een online bankieren app, die essentiële diensten zijn voor het koppelen van de elektronische kaart.
U hoeft alleen nog maar toegang te krijgen tot de persoonlijke ruimte, via het desktopplatform of de mobiele applicatie, vervolgens moet u de speciale dienst voor de uitgifte van de virtuele kaart vinden en de geleide procedure volgen. Zodra de belangrijkste kenmerken zijn gedefinieerd, zoals het soort kaart, de vervaldatum en het te besteden bedrag, verstrekt het systeem alle gegevens voor de virtuele creditcard, waaronder de 16-cijferige code, het CVV2-verificatienummer en de duur met de datum van gebruik, die fictief is en verschilt van de oorspronkelijke financiële dienst.
Kiest u voor een wegwerpmodel, dan kunt u slechts één betaling verrichten, terwijl u door te kiezen voor een langere geldigheidsduur kunt profiteren van een echte virtuele prepaidkaart, vergelijkbaar met een Postepay maar dan gevirtualiseerd. Hoewel dit instrument altijd aan een echt betaalmiddel moet worden gekoppeld, kan het anders worden geconfigureerd dan laatstgenoemde, bijvoorbeeld door verschillende uitgavenlimieten in te stellen, die uiteraard gelijk of lager en nooit hoger zijn dan die van de bijbehorende creditcard.
Hoe blokkeert en verwijdert u een virtuele kaart
Als u de virtuele kaart om veiligheidsredenen wilt blokkeren, is de handeling hetzelfde als voor een gewone creditcard of debetkaart. Log gewoon in op uw thuis- of mobiel bankieren, selecteer de digitale kaart en vraag onmiddellijke annulering aan, bijvoorbeeld omdat gegevens gestolen kunnen zijn van een valse website. Op deze manier kunnen zelfs degenen die over de gegevens van de virtuele kaart beschikken, geen enkele betaling verrichten.
Want er zit geen krediet in de virtuele kaart, dus online kaarten veroorzaken geen ongemak, omdat het geld dat met de virtuele kaart wordt uitgegeven altijd op het moment zelf van de originele creditcard wordt afgeschreven. In geval van een blokkering gebeurt er niets – u vraagt gewoon een andere digitale kaart aan en uw geld is altijd veilig. Tijdgebonden virtuele kaarten daarentegen worden na afloop vanzelf gewist, terwijl wegwerpkaarten altijd aan een tijdslimiet gebonden zijn, waarna nieuwe codes moeten worden aangemaakt door het platform voor online bankieren.
Wie biedt virtuele creditcards aan
Niet alle operators bieden dit soort producten aan. Er bestaat bijvoorbeeld geen virtuele PayPal-kaart, maar u kunt wel een prepaid MasterCard met Iban met fysieke ondersteuning aanvragen om aan uw rekening te worden gekoppeld. Financiële dienstverleners die digitale kaarten aanbieden zijn onder meer Hype, Neteller, Intesa Sanpaolo, N26 en Tinaba. Dan zijn er ook nog diensten speciaal voor bedrijven en freelancers, zoals Soldo en Qonto, waarmee u virtuele bedrijfs- en bedrijfskaarten kunt aanmaken.
Wat zijn de voordelen van virtuele kaarten
Virtuele kaarten zijn perfect voor veilige online aankopen, vooral wanneer u het portaal niet vertrouwt, of om uw kind een eenvoudig en risicovrij betalingssysteem aan te bieden. Ze geven u ook meer controle over uw uitgaven, aangezien u het maximumbedrag, het soort gebruik en de duur van de kaart kunt bepalen, waardoor ze ideaal zijn om uw uitgaven te controleren. Natuurlijk zijn ze niet geschikt voor elke behoefte, want voor sommige transacties is het gebruik van een fysieke creditcard, een traditionele prepaidkaart, een app of een digitale portemonnee vereist.