TIM verlaagt 4G-snelheden: wat gebeurt er

TIM wijzigt 4G-verbindingssnelheden: je kunt voortaan tot 150Mbps aan downloads halen, terwijl de limiet voorheen 700Mbps was. De oorzaak? De komst van 5G

Slecht nieuws voor TIM-klanten: tegelijk met de presentatie van de nieuwe 5G-aanbiedingen heeft de gevestigde telefoonexploitant aangekondigd dat de 4.5G-prestaties pay-as-you-go zullen worden.

De 4,5G-verbinding, die technisch 4G LTE Advanced Pro wordt genoemd, maakt snelheden mogelijk tot 700 mega per seconde bij downloaden en 150 mega bij uploaden. Dit zijn bijna 5G-prestaties die tot gisteren waren inbegrepen in Tims 4G-aanbod. De operator, die beweert te hebben voldaan aan de bepalingen van AGCOM’s resolutie 154/12CONS, heeft nu 4.5G opgenomen in een nieuw aanbod dat gekoppeld is aan 5G en de 4G-snelheid is beperkt tot 150 Mbps download en 75 Mbps upload. Dit heeft tienduizenden klanten woedend gemaakt, die op sociale media hun teleurstelling laten blijken.

TIM’s 4.5G-aanbod

Diegenen die met TIM willen blijven surfen met de maximale snelheid die het oude 4G toestaat, zullen nu €19,99 per maand moeten betalen (plus €15 eenmalig) om mee te doen aan het TIM Advance 4.5G-aanbod. Met deze prijs hebben we recht op 40 gig aan data per maand, onbeperkte belminuten en sms’jes, downloads tot 700 Mbps en voorrang op het TIM-netwerk, zelfs als we onderweg zijn of in drukbezochte gebieden. Ongetwijfeld een premium dienst, maar tegen een even premium prijs, terwijl je voorheen dezelfde prestaties (maar met een andere hoeveelheid data) had inbegrepen in het 4G-aanbod.

TIM had klanten gewaarschuwd

Het moet wel gezegd worden dat 4,5G surfen met een 4G-contract een vriendelijk cadeautje van TIM was en dat het een houdbaarheidsdatum had: de lancering van het 5G-aanbod. De mogelijkheid om zonder extra kosten te surfen op 4,5G, die dateert van medio december 2016, werd door TIM herhaaldelijk verlengd totdat TIM’s 5G er eindelijk echt kwam. In ieder geval zijn niet alle Italiaanse steden gedekt door 4,5G: 700 mega per seconde was alleen beschikbaar in Bologna, Milaan, Turijn, Napels, Palermo, Rome, Taormina en Giardini Naxos, terwijl je in Florence, Bari, Salerno en Parma kon surfen met maximaal 500 Mbps.

Wat TIM-klanten kunnen doen

Er is helaas niets wat TIM-klanten, die tot gisteren met 700 mega surften en nu op 150 zitten, kunnen doen. Het gedrag van de exploitant werd, ongeacht de als rechtvaardiging aangevoerde AGCOM-resolutie, tweeënhalf jaar geleden op grote schaal bekendgemaakt. De enige hoop die nog kan worden gekoesterd (als men niet van plan is van operator te veranderen) is dat TIM, gezien de regen van kritiek die het heeft gekregen, een 4,5G-instapaanbod lanceert dat minder rijk is dan de 4,5G Advance, maar tegelijkertijd nog goedkoper.