Hoe internet op Android-smartphones te versnellen

Van cache, mobiele netwerkinstellingen tot widgets en apps: dit is wat u kunt doen om uw internetverbinding sneller te maken op Android

De internetverbinding werkt niet altijd zoals het zou moeten. Een van de meest vervelende problemen, vooral op smartphones, is wanneer het toestel webpagina’s niet snel laadt. Maar niet alles is verloren. Op Android kun je het probleem proberen op te lossen met een paar snelle trucs.

Voordat we aan deze trucs beginnen, moeten we één ding duidelijk maken. Het is niet ingewikkeld. Iedereen, ook zij die niet vertrouwd zijn met de groene robot, kan de tips die we zo dadelijk zullen uitleggen, in praktijk brengen. Maar waarom is het internet soms zo traag? Daar zijn vele redenen voor. Het probleem kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een toepassing die veel dataverkeer “vreet” of veel internetbandbreedte in beslag neemt. En dat is nog niet alles. Het is ook mogelijk dat de oorzaak hiervan in de netwerkinstellingen van uw smartphone ligt.

Dit gezegd hebbende, laten we actie ondernemen. Schakel om te beginnen het Wi-Fi-netwerk op je Android-smartphone uit. We zijn geïnteresseerd in het versnellen van de dataverbinding, die je natuurlijk moet activeren. Nu zijn we klaar voor actie.

Verwijder de cache

Zoals u weet, bouwen alle smartphone-applicaties in de loop der tijd cache op, informatie die door de telefoon wordt gebruikt om bepaalde functies sneller te kunnen starten. Welnu, de cache kan ook de internetverbinding van uw mobiele toestel vertragen. In dergelijke gevallen is het raadzaam het te verwijderen. Weet je niet hoe je dit moet doen? Het is heel eenvoudig.

Open de Android-instellingen en klik vervolgens op “Apps”. Zoek vervolgens uit de lijst met geïnstalleerde applicaties op uw smartphone de applicaties die u normaal het meest gebruikt. Bijvoorbeeld, browsers.

Controleer de mobiele netwerkinstellingen

Zoals eerder vermeld, is het mogelijk dat de mobiele netwerkinstellingen om verschillende redenen onjuist zijn. Een 4G mobiele telefoon kan worden “ingesteld” om alleen 3G te gebruiken. Laten we eens kijken hoe je dit kunt controleren. Nogmaals, je moet naar instellingen gaan. Klik vervolgens op ‘Mobiel netwerk’ en vervolgens op ‘Voorkeur type netwerk’. Zorg er ten slotte voor dat de optie “Automatisch 4G/3G/2G” is ingeschakeld. Dat is het.

Verwijder onnodige apps en widgets

Je moet je van één ding bewust zijn: bijna alle apps, zelfs de apps die voor jou gesloten lijken, verbruiken op de achtergrond een deel van het mobiele netwerk. Afgezien van het feit dat het dataverkeer op voorhand wordt afgevoerd, vertragen deze apps ook het internet. Als u ze niet gebruikt, is er geen reden om ze op uw smartphone te bewaren: verwijder ze. Om dit te doen, ga naar de instellingen van de groene stip – je weet nu hoe dit te doen – klik op “Apps” en selecteer het “programmaatje” dat je wilt verwijderen.

Vind een goede ad-blocker

Als de internetverbinding van uw smartphone traag is, kan dat komen doordat advertenties het laden van pagina’s vertragen, ruimte in beslag nemen en internetgegevens verbruiken. De oplossing zou kunnen zijn om een goede ad-blocking tool te downloaden uit de store van Google, een tool die, zoals de naam al doet vermoeden, advertenties blokkeert.

Optimaliseer Chrome

Als u, net als de meeste Android-gebruikers, Chrome gebruikt, zou u kunnen proberen de browser van Google te optimaliseren. Hoe? Zet gewoon ‘Data Saver’ aan, dat bespaart je niet alleen een paar gigabytes, maar zorgt er ook voor dat pagina’s sneller worden geladen. Open Chrome en klik op ‘Instellingen’. Druk daarna op Data Saver en zet tenslotte de optie ‘Aan’ aan.