Hoe activeer ik de Digitale Handtekening met SPID

Het gratis activeren van de Digitale Handtekening is eenvoudig en onmiddellijk: alles wat u nodig hebt is de SPID. Hier volgt de volledige procedure en de voordelen van de dienst

De digitale handtekening is thans een onmisbaar instrument voor duizenden particulieren, beroepsbeoefenaren en ondernemingen.

Zij staat ook bekend als Qualified Electronic Signature (FEQ) en is het digitale equivalent van de handgeschreven handtekening; hiermee kan namelijk een binair getal, namelijk de handtekening, op een bepaalde en eenduidige wijze aan een computerdocument worden gekoppeld.

Dit geeft juridische waarde aan documenten en kan worden gebruikt in verschillende contexten, zoals de ondertekening van contracten en openbare en particuliere administratieve akten en nog veel meer.

Er zijn verschillende oplossingen om een digitale handtekening te verkrijgen en een daarvan is echt snel en eenvoudig: u kunt uw digitale handtekening via SPID activeren in minder dan 5 minuten en helemaal gratis.

SPID: het hulpmiddel voor het verkrijgen van een digitale handtekening 

SPID staat voor Sistema Pubblico di Identità Digitale (Openbaar Digitaal Identiteitssysteem), een hulpmiddel waarmee mensen zich kunnen authentiseren en gebruik kunnen maken van talrijke openbare en particuliere diensten, bijvoorbeeld specifieke onlinefuncties van de Italiaanse posterijen, INPS, digitale lade voor ondernemers, AppIO en vele andere.

In het kort kunnen mensen zich via deze methode aanmelden bij alle platforms en toepassingen die de knop “Aanmelden met SPID” weergeven door hun gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren zonder dat ze hun inloggegevens elke keer hoeven te wijzigen, vanaf elk elektronisch apparaat met een netwerk, van een smartphone tot een pc.

Dankzij de digitalisering en het gebruiksgemak is de SPID nu wijdverspreid: het staat op het punt de 24 miljoen actieve gebruikers te overschrijden en alleen al in de eerste zes maanden van 2021 zijn er meer dan 6 miljoen nieuwe digitale identiteiten uitgegeven.

Sinds het begin van het jaar is de SPID al meer dan 200 miljoen keer gebruikt om toegang te krijgen tot de diensten van ongeveer 7000 overheidsdiensten in Italië.

De SPID kan ook worden gebruikt als online herkenningssysteem voor het verkrijgen en activeren van een Digitale Handtekening.

Dit gebeurt dankzij het bestaan van AgID-geautoriseerde Identity Providers die gebruikers identificeren en hen, na grondige controles, de SPID verstrekken.

Dit wordt een effectieve, veilige en betrouwbare basis voor het verkrijgen en activeren van de Digitale Handtekening.

Hoe kunt u de digitale handtekening gratis krijgen dankzij SPID 

De enige manier om de digitale handtekening gratis te krijgen dankzij SPID is door een beroep te doen op de site LetteraSenzaBusta.com en de digitale handtekening te activeren dieSign!

Dit is een digitale handtekening op afstand die is uitgegeven door het bedrijf Intesi Group S.p.A., een gekwalificeerde aanbieder van vertrouwensdiensten die door de AgID is gemachtigd om in Italië en ook in alle lidstaten van de Europese Unie te opereren.

cheFirma! is de enige gekwalificeerde elektronische handtekening die voor particulieren is ontworpen en gratis kan worden geactiveerd via SPID of met een webcamvideogesprek, een alternatieve en eveneens gratis methode die wordt gekozen door degenen die niet over SPID beschikken.

Maar het is ook de enige die gratis kan worden geactiveerd met de Pay per Sign-formule: er zijn geen activeringskosten en u hoeft ook geen abonnementscontract te ondertekenen, en u betaalt alleen wanneer u een digitaal document ondertekent met Digitale handtekening.

De dienst heeft dus geen vervaldatum en de digitale handtekening blijft voor altijd actief.

Bij andere diensten op de markt kunt u de digitale handtekening daarentegen tegen betaling activeren en moet u een contract voor een jaar of drie jaar ondertekenen, met verlenging bij het verstrijken van de contractperiode.

Het is ook zeer eenvoudig in gebruik: u kunt elk document direct vanaf uw pc of smartphone ondertekenen zonder dat u USB-sticks, software of smart readers nodig hebt.

Digital Signature-activeringsprocedure via SPID 

Om Digital Signature te activeren moet u naar de website van LetteraSenzaBusta.com gaan en zich gratis registreren.

Klik vervolgens op Digital Signature en ga vervolgens naar de gratis activeringspagina.

Nadat u uw burgerservicenummer en mobiele telefoonnummer hebt geverifieerd, kiest u ervoor uw digitale handtekening online te activeren met SPID.

Daarna gaat u over tot onmiddellijke activering door u met SPID aan te melden met second level-referenties en vervolgens de OTP-code in te voeren die u per sms hebt ontvangen.

Met deze procedure kunt u uw digitale handtekening in slechts enkele seconden kosteloos activeren en vervolgens elk computerbestand veilig digitaal ondertekenen met dezelfde rechtsgeldigheid als een handgeschreven handtekening.