Aan het begin van de Corona-pandemie waren bedrijven in de eerste plaats bezig met het veiligstellen van de bedrijfsvoering en het beschermen van de gezondheid van de werknemers. Op de lange termijn heeft Corona de broodnodige veranderingsprocessen versneld, zo blijkt uit een onderzoek van Valantic.
Covid-19 heeft bedrijven gedwongen hun IT-projecten en digitaliseringsinitiatieven te herprioriteren. Het virus heeft de IT-routekaart van meer dan 200 door Valantic en Techconsult onderzochte bedrijven door elkaar geschud. De optimisten overtreffen echter duidelijk de pessimisten in Duitstalige ondernemingen wanneer het erop aankomt op nieuwe uitdagingen te reageren. 46 procent van de deelnemers aan de enquête is begonnen met bedrijfsrelevante IT-projecten die niet van tevoren waren gepland. 37,6 procent heeft besloten minder dringende projecten voorlopig uit te stellen en niet met hoge prioriteit aan te pakken. Maar slechts 23,8 procent is geneigd bepaalde IT-projecten voor onbepaalde tijd in de ijskast te zetten.
Hulpzame maatregelen
Het is onthullend welke maatregelen in de IT-omgeving als nuttig worden beschouwd om de activiteiten na de crisis weer volledig op gang te krijgen, ook met de hulp van externe IT-dienstverleners, en om beter voorbereid te zijn op toekomstige, soortgelijke crises. 41,3 procent van de deelnemers aan de enquête wil zijn aanwezigheid in contactloze online business versterken. Een van de redenen hiervoor zijn waarschijnlijk de hoge groeicijfers die de onlineverkoop de afgelopen maanden heeft kunnen laten optekenen. B2C- en B2B-klanten maken intensiever gebruik van digitale verkoopkanalen dan een jaar geleden. 40,8 procent van de respondenten heeft plannen gemaakt om hun operationele processen te optimaliseren of te automatiseren met technologieën zoals robotic process automation. Dit komt ook de operationele prestaties ten goede, die 38,5 procent in de toekomst wil verhogen.
Covid-19 heeft niet alleen Duitstalige bedrijven onder druk gezet, maar heeft ook aangezet tot herbezinning en verder denken. Supply chain management heeft een grote sprong voorwaarts gemaakt. Bedrijven willen een transparante toeleveringsketen van begin tot eind die alle belangrijke KPI’s omvat, zodat op dreigende knelpunten of storingen van tevoren kan worden gereageerd en schade kan worden voorkomen. Logistieke processen en supply chain management zijn 10% relevanter geworden als gevolg van Corona (35% vóór Corona, 45% na Corona).
Nog relatief jonge technologieën zoals de digitale tweeling, die reële economische processen en oplossingen digitaal en kostenefficiënter simuleert, en blockchain krijgen meer aandacht dan vóór Corona en hebben aan relevantie gewonnen. Duitstalige bedrijven denken intensiever na over hoe ze van deze technologieën kunnen profiteren en hun bedrijfsdoelstellingen sneller kunnen bereiken.
Succesfactor: digitaliseringsstrategie
De meerderheid van de Duitse bedrijven heeft echter nog geen duidelijk digitaliseringsdraaiboek voor de komende jaren. Slechts 26,1 procent is al bezig met de implementatie van een bestaande routekaart, terwijl 29,4 procent bezig is er een op te stellen. 12,4 procent zit nog in de planningsfase en 7,8 procent heeft nog niet nagedacht over digitalisering. Dit kan in de toekomst zijn tol gaan eisen, omdat een paar overhaaste ad-hocmaatregelen nog geen slim, gedigitaliseerd bedrijf opleveren dat toekomstige uitdagingen en crises met vertrouwen tegemoet kan treden, aldus Valantic. Bedrijven die hun digitale transformatie consequent doorvoeren, zouden daarentegen profiteren van productievere werkprocessen en efficiëntere waardeketens. Bovendien genereren ze volgens Valantic betere bedrijfsindicatoren.
Over het onderzoek
Het onderzoek “The Corona Crisis Resets IT Priorities” is ontworpen en uitgevoerd door Techconsult in opdracht van Valantic. 218 ondernemingen in Duitstalige landen werd gevraagd naar de invloed van de Corona-crisis op hun digitaliseringsprojecten. De enquête werd uitgevoerd door middel van een online vragenlijst. De steekproef omvat bedrijven met 500 of meer werknemers uit alle sectoren, met uitzondering van overheidsdiensten. De contactpersonen waren voornamelijk IT-managers, managers van IT-afdelingen en besluitvormers bij de uitvoering van digitale projecten in de omgeving van SAP, logistiek, e-commerce en customer experience of business analytics.
Klik hier om de studie te downloaden.