Hoe likes verbergen op Instagram en Facebook

Kleine revolutie op Instragram en Facebook: Zuckerbergs sociale netwerken laten nu iedereen kiezen of het aantal likes wordt getoond

Zoals alle innovaties die impact hebben op gevestigde concepten, heeft het verdwijnen van het aantal likes dat posts op Instagram ontvangen, de gebruikers van het sociale netwerk in tweeën verdeeld. Aan de ene kant waren er mensen die de nieuwe functie waardeerden, terwijl er aan de andere kant mensen waren die liever met hetzelfde systeem als altijd waren doorgegaan.

Volgens allen was dat mogelijk geweest als Instagram maar iedereen vrij had gelaten om te beslissen of ze likes wilden verbergen of niet. Dit was niet het geval, en iedereen, of ze het nu leuk vinden of niet, moest nota nemen van het besluit van Instagram. Maar nu, met een officiële aankondiging, heeft Instagram, dat deel uitmaakt van dezelfde holding die Facebook controleert, eindelijk de mogelijkheid geïntroduceerd om te kiezen of likes al dan niet verborgen moeten worden op zowel Facebook als Instagram. Beter laat dan nooit, kortom, ook al specificeert de groep van Zuckerberg in de verklaring nog eens dat de destijds gemaakte keuze werd ingegeven door de wens om te begrijpen “of het verbergen van de cijfers de ervaring van Instagram-gebruikers zou kunnen drukken”.

Socials standpunt over het aantal vind-ik-leuks

De “test” leverde geen universeel antwoord op: “Mensen en deskundigen vertelden ons dat het elimineren van het aantal vind-ik-leuks voor sommigen positief maar voor anderen nadelig uitpakte, vooral omdat mensen het aantal vind-ik-leuks gebruiken om een idee te krijgen van de populariteit van een stuk content, of het nu trending is of niet. De aankondiging op de helpsectie van Instagram, die als onderdeel van dezelfde groep ook voor Facebook spreekt, herhaalt hoe het netwerk van Zuckerberg voortdurend op zoek is naar manieren om gebruikers meer controle te geven over hun sociale ervaring. Hier is dus de mogelijkheid om te beslissen of het aantal likes al dan niet wordt weergegeven op zowel Instagram als Facebook.

Controle over de weergave van likes

Met onmiddellijke ingang geven zowel Instagram als Facebook gebruikers en makers van inhoud de mogelijkheid om te beslissen of de door een stuk inhoud ontvangen likes al dan niet worden weergegeven. Het interessante aspect is dat de keuze zowel wordt gegeven aan de eigenaars van een profiel als aan degenen die de inhoud gebruiken.

In feite wordt zowel de mogelijkheid gegeven om het aantal door iemand ontvangen “likes” te verbergen, zodat andere gebruikers niet kunnen zien hoeveel ze er hebben verzameld, als de mogelijkheid om de weergave van de tellers van alle berichten die in de feed verschijnen te verbergen, dus ongeacht de instelling van de eigenaars van de profielen die je volgt of met wie je bevriend bent.

“Op deze manier kun je je, als je dat wilt, richten op de foto’s en video’s die je deelt in plaats van op het aantal likes dat ze krijgen”, legt Instagram uit. Om dit te beheren, open je de Instagram-app, ga je naar je profielinstellingen, tik je op Privacy, dan op Post en klik je vervolgens op de Like- en Views-selector. Om in plaats daarvan te beslissen over je eigen inhoud, tik je gewoon op de drie horizontale stippen rechtsboven van een geposte inhoud en selecteer je vervolgens de optie Het aantal vind-ik-leuks verbergen.