Hoe Instagram chats archiveren

Instagram staat niet toe dat je chats archiveert, maar dankzij een trucje kan dat wel: hier lees je hoe

Instagram behoort tot de populairste en meest gebruikte sociale netwerken ter wereld. Net als Facebook en WhatsApp wordt het gecontroleerd door het bedrijf van Mark Zuckerberg, dat het regelmatig bijwerkt op basis van de verzoeken en behoeften van zijn leden. Van de vele functies van de app is er één heel belangrijk.

Het is niet mogelijk om chats te archiveren, wat een groot ongemak is, vooral voor degenen die een aantal compromitterende gesprekken willen verbergen, zodat ze niet worden gezien of ontdekt door nieuwsgierige ogen. De archieffunctie op Instagram kan ook nuttig zijn voor wie in de loop van de tijd oninteressante berichten heeft verzameld en wat opruiming wil houden om alleen een zorgvuldige selectie van chats beschikbaar te houden. Maar hoe kun je gesprekken van Instagram laten verdwijnen zonder ze te verwijderen? Er is een truc waarmee je dit in slechts een paar stappen kunt doen.

Hoe Instagram-chats opslaan en archiveren vanaf je smartphone

De enige manier om gesprekken die je op de app hebt gevoerd te kunnen bewaren zonder ze permanent te verwijderen, is door te vertrouwen op een back-up, d.w.z. door alle informatie naar je apparaat te downloaden. Met de app kunt u snel gegevens opslaan op zowel Android- als iOS-apparaten.

Om dit te doen, moet u naar uw profiel gaan en van daaruit op het menupictogram tikken, dat zich rechtsboven naast de accountnaam bevindt. Volg dan het pad Settings > Security > Download Data om de knop ‘Request Download’ te selecteren en een kopie van alle informatie in de applicatie op te slaan: niet alleen berichten, maar ook foto’s, video’s, Stories en teksten. Het programma stuurt de back-up naar het gekoppelde e-mailadres. Voordat u deze bewerking kunt voltooien, moet u echter uw wachtwoord invoeren, wat een extra beveiliging is om te voorkomen dat nieuwsgierige ogen gevoelige gegevens over u in handen krijgen.

Save Instagram chats from PC

De zojuist beschreven procedure kan ook op de computer worden voltooid. Sinds enige tijd heeft Instagram een online versie waar verschillende functies beschikbaar zijn. Op de computer kun je bijvoorbeeld nog steeds zien hoeveel likes een post heeft gekregen. Daarnaast kun je Verhalen bekijken, zien wie de jouwe heeft gezien en natuurlijk chatten.

Terzelfdertijd kun je er ook gegevens mee downloaden. Klik daarvoor op het kleine mannetje rechtsboven op de startpagina. Door naar Instellingen te gaan en vervolgens op Privacy en beveiliging te klikken, kunt u bij het onderdeel “Download aanvragen” komen, net als op een smartphone. Als u dit pad volgt en uw e-mailadres en wachtwoord bevestigt, kunt u al uw Instagram-gegevens – inclusief chats – op uw e-mail ontvangen.

Nadat u al uw gegevens hebt opgeslagen, kunt u via uw smartphone of computer uw chats verwijderen, in de veilige wetenschap dat u een kopie op uw apparaat hebt staan.