Thomas-Krenn AG toont serverkoeling met hot fluid computing

Thomas-Krenn AG presenteert op CeBIT 2016 het prototype van een nieuw proces voor serverkoeling. Vloeistofkoeling bij hoge temperatuur in combinatie met gebouwentechnologie heeft een hoog besparingspotentieel.

Als het internet een land zou zijn, zo heeft Greenpeace berekend, zou het op vijf na het hoogste energieverbruik ter wereld hebben. Volgens onderzoek van het non-profitinstituut Borderstep is het stroomverbruik van datacenters in Duitsland sinds 2012 ook gestaag gestegen. Duitse servers en datacenters hebben in 2014 in totaal tien terawattuur elektrische energie omgezet in warmte. Dit komt overeen met het energieverbruik van 2,3 miljoen particuliere huishoudens.

Tijdens CeBIT toont Thomas-Krenn AG een proces dat individuele serversystemen en volledige datacenters veel energiezuiniger en stiller kan maken dan conventionele koelsystemen. In februari 2015 won de Duitse serverfabrikant een landelijke aanbesteding van het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum (DLR) over het onderwerp “Hot Fluid Computing – High-Temperature Fluid Deheating for Data Centre Server Components”, gefinancierd door het Duitse federale ministerie van Economische Zaken (BMWi).

“Hot Fluid Computing” koelt servercomponenten direct daar waar de warmte wordt gegenereerd. Op de gemeenschappelijke stand van de BMWi zal Thomas-Krenn AG op CeBIT 2016 een prototype van het systeem demonstreren en gedetailleerde kerncijfers over de haalbare energiebesparingen bekendmaken.

Bespaar twee keer

Het vloeistofkoelsysteem is geïntegreerd met de gebouwtechnologie, zodat de afvalwarmte van de servers bijna volledig kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld verwarming of warmwaterbereiding. De kosten voor extra koeling of airconditioning vallen geheel weg of kunnen drastisch worden verlaagd.

Luchtbehandeling en koeling zijn momenteel verantwoordelijk voor het grootste deel van het energieverbruik van datacenters. “Hot fluid computing” draagt dus twee keer bij tot energiebesparing: enerzijds door de afvalwarmte van de server te recycleren en anderzijds door extra koeling te elimineren. Dit laatste betekent ook dat de servers volledig geruisloos werken en dat foutgevoelige mechanische onderdelen kunnen worden weggelaten. Het systeem is zowel geschikt voor gebruik in datacenters als in stand-alone servers, bijvoorbeeld in kantoren.

Gemeenschappelijke stand van het Bondsministerie van Economische Zaken en Technologie (BMWi) op CeBIT: Hal 6, Stand C38.

Note:

Op DataCenter-Insider kan iedereen met interesse in datacenters stemmen voor de Duitse Datacenter Award via de Online Publieksprijs.

Een aanzienlijk deel van de 58 inzendingen voor de Duitse Datacenter Award heeft ook betrekking op de koeling van datacenters. Alle projecten, concepten en producten die in acht categorieën voor de verkiezing in aanmerking komen, zijn te vinden in de speciale “German Data Centre Award and Future Thinking”.

Naast interessante informatie en inzichten krijgen de lezers van DataCenter-Insider de kans om per klik op hun favoriet te stemmen. Iedereen heeft één stem. De winnaar van de online stemming ontvangt de online publieksprijs.