Alipay & Co: integratie van nieuwe betaaldiensten

Na Apple Pay en Google Pay komt ook Alipay naar Duitsland. De stationaire handel en de onlineshops profiteren van de integratie van de nieuwe betaaloplossingen. Daarom is er bij retailers vraag naar systeemintegratoren.

In Duitse webwinkels kan men gemiddeld uit zeven betaalmethoden kiezen, zo blijkt uit de ECC Payment Study Vol. 22 van het IFH Cologne (Institute for Retail Research). De ondervraagde onlinedetailhandelaren bieden hun klanten meestal de mogelijkheid om via PayPal of vooruitbetaling te betalen. Deze betaalmogelijkheden zijn beschikbaar in bijna acht op de tien onlineshops. Daarentegen komt de nummer één optie voor consumenten – kopen op rekening – slechts op de derde plaats in de ranglijst van het aanbod van de handelaren (71 procent).

“De meeste exploitanten van online winkels zijn voortdurend bezig met het optimaliseren van hun eigen betalingsmix, maar er is nog steeds een discrepantie tussen wat online shoppers willen en wat online handelaren aanbieden. Uiteindelijk is niet het aantal beschikbare betaalmethoden doorslaggevend, maar de selectie van de juiste opties die passen bij de eigen klantengroep”, adviseert Mailin Schmelter, teamleider bij ECC Cologne (IFH Keulen).

Webwinkels moeten diverse betaalmogelijkheden ondersteunen, er zullen er meer bijkomen.

De retailonderzoekers denken echter niet dat er veel nieuwe betaaldiensten zullen bijkomen. “Ondanks voortdurende innovaties op de betaalmarkt is er vanuit het oogpunt van de consument geen enkele betaalmethode die de rekening en PayPal van hun troon kan stoten. Integendeel: de voorkeuren blijven herkenbaar consolideren bij de meerderheid van de online shoppers. Zeven van de tien ondervraagde consumenten betalen zelfs altijd online met de methode van hun voorkeur, als die wordt aangeboden,” zegt Prof. Dr. Malte Krüger.

Maar er zou één uitzondering kunnen zijn die nog niet in het onderzoek voorkomt: Alipay, de snelgroeiende betaaldienst uit China. Wie zich met zijn online shop op de Chinese markt wil richten, moet eens nadenken over de integratie van Alipay. Dit opent op zijn beurt nieuwe projectmogelijkheden voor de IT-dienstverleners van de winkelexploitanten.

Performele detailhandelaren spelen nu al in op Chinese klanten

Naast online winkels moeten ook stationaire winkels zich aanpassen aan nieuwe betalingsverzoeken van klanten. Niet alleen wordt Google Pay al in diverse winkels geaccepteerd, maar ook Apple Pay zal dit steeds meer gaan zien. Een andere speler is Alipay.

Alipay wordt beheerd door de Ant Financial Services Group, is opgericht in 2004 en heeft momenteel meer dan 520 miljoen actieve geregistreerde gebruikers. In China aanvaarden nu meer dan 40 miljoen vaste handelaars de betaaldienst. Overzee bestrijkt Alipay momenteel meer dan 38 landen en regio’s om diensten te verlenen aan Chinese toeristen die naar het buitenland reizen.

De betaaldienst van de Alibaba Group is ook al doorgedrongen tot de DACH-regio:

  • Tegen het einde van 2017 had Concardis de op QR-codes gebaseerde Alipay-applicatie al geïmplementeerd bij meer dan 250 handelaren met in totaal 1.000 verkooppunten in Duitsland. “We waren vanaf het begin overtuigd van het succes van Alipay in Duitsland en Oostenrijk, maar de huidige cijfers hebben onze verwachtingen overtroffen,” zei Concardis CEO Marcus W. Mosen. “De acceptatie van Alipay wordt steeds belangrijker voor de fysieke detailhandel in Europa met de stijgende toeristenaantallen uit China.”
  • Wirecard AG heeft Dirk Rossmann GmbH, een drogisterijketen, binnengehaald als klant voor Alipay. Wirecard heeft de Alipay-barcodebetaling geïntegreerd in het centrale kassasysteem van Rossmann en zorgt voor de verwerking van deze betalingen. Mobiele Alipay-betaling via barcode is dus beschikbaar in meer dan 2.000 Rossmann-winkels in Duitsland. Daarnaast zal de betaaldienst ook als betaalmethode een aanvulling vormen op de betaalkeuze in de onlineshop van Rossmann. Hierdoor wordt de drogisterijketen opengesteld voor de bloeiende Chinese toeristische markt.
  • Sinds januari 2018 kunnen de TITLIS-bergbanen in samenwerking met SIX Payment Services Alipay aanbieden aan hun talrijke Chinese gasten die elk jaar naar de Titlis reizen. Maar dit is slechts één voorbeeld van vele: SIX Payment Services heeft de mobiele betaalmethode uit China geïntegreerd in zijn acceptatieaanbod voor handelaren in Zwitserland en heel Europa.
  • Andere partners van Alipay, ook voor de Duitse markt, zijn bijvoorbeeld de aanbieder van betaalplatformen Adyen en Ingenico Payment Services.

Betaaldienstintegraties komen eraan

Om een winkelier in staat te stellen Alipay te ondersteunen, biedt onder andere Wirecard verschillende opties: een box met handscanner voor installatie tussen de kassa en bonnenprinter, de Scan Alipay-app die de winkelier via zijn smartphone kan gebruiken, en SDK & API-integratie in het kassasysteem.

Alipay heeft in mei 2018 ook een system integrator-partnership in Europa aangekondigd. Blue Code kan zijn dienst aan Europese handelaren aanbieden als systeemintegrator voor Alipay. Dankzij een technische integratie met de kassa van een winkelier kunnen Chinese gebruikers van Alipay betalen bij winkeliers in heel Europa, net als Blue Code-gebruikers die in Europa wonen.

Christian Pirkner, CEO van Blue Code International:

Christian Pirkner, CEO van Blue Code International: “We zijn zeer verheugd om met Alipay samen te werken om onze aanwezigheid op de Europese markt uit te breiden. Onze betaaloplossingen hebben veel parallellen en de samenwerking zal zowel onze acquirers als onze merchant partners ten goede komen.”

Blue Code is een optische betaaloplossing voor Europese banken en handelaren. Europese banken kunnen Blue Codes (blauwe streepjescodes) uitgeven in hun bankapps, zodat hun klanten rechtstreeks vanaf hun lopende rekening kunnen betalen.

Li Wang, hoofd Alipay EMEA:

Li Wang, hoofd Alipay EMEA: “De kassa-integratie stelt handelaren ook in staat om verbinding te maken met de marketing- en promotiesystemen van Alipay, waardoor ze hun doelgroep nog beter kunnen bereiken.”

Li Wang, hoofd van Alipay EMEA, zei over het nieuwe partnerschap: “Onze ervaring leert dat het scannen van de streepjescode op de smartphone van een gebruiker de beste mobiele betaaloplossing is voor iedereen in de waardeketen, met name de eindgebruiker. Chinese klanten hebben geen mobiele roaming nodig tijdens het betaalproces, wat vooral belangrijk is voor handelaren wanneer in de toekomst meer Chinese toeristen worden verwacht.”

Tip: Voeg beveiligings- en privacyoplossingen toe aan betaaldiensten

Betaaldiensten zijn in wezen een kwestie van privacy en IT-beveiliging, en veel gebruikers zijn het daarmee eens. Een op de tien onlinekopers is al het slachtoffer geworden van fraude met betaalgegevens, zoals het Institute for Retail Research verklaart. “Het belangrijkste criterium voor consumenten bij het kiezen van een betaalmethode is dat de betaling veilig is en dat hun eigen gegevens beschermd zijn tegen misbruik. Hoe tevreden shoppers zijn over de bestelling als geheel, wordt ook rechtstreeks beïnvloed door de betalingszekerheid. Betalingsproviders en onlinehandelaren moeten dit daarom in ieder geval garanderen”, aldus Mailin Schmelter, teamleider bij ECC Keulen.

Voor IT-dienstverleners betekent dit enerzijds dat zij naast de integratie van betalingsdiensten ook altijd oplossingen voor beveiliging en gegevensbescherming moeten aanbieden. Bovendien is het zinvol om nieuwe, Duitse betaaloplossingen in projecten te integreren naast de nieuwe betaaldiensten uit de VS en China. Een goed voorbeeld hiervan is de “mobiele betaal”-app die veel spaarbanken in Duitsland in hun portfolio hebben opgenomen.

“Als het om geld gaat, zijn klanten in Duitsland van oudsher erg voorzichtig en nogal conservatief. Momenteel ondervinden wij echter hoe het financiële en bancaire landschap fundamenteel aan het veranderen is. Dit zal ook de manier veranderen waarop we in het bedrijfsleven betalen”, zo ziet Bitkom-voorzitter Achim Berg de verdere ontwikkeling. IT-dienstverleners moeten deze veranderingen daarom in de gaten houden en actief inspelen op de daaruit voortvloeiende projectkansen in de detailhandel.