Wat is de Milk Crate Challenge, de nieuwe gevaarlijke uitdaging op TikTok

Wederom brengt een uitdaging op sociale media de veiligheid van duizenden kinderen in gevaar: Deze keer is het de Milk Crate Challenge die helemaal in is op TikTok

Er is een nieuwe uitdaging die viraal is gegaan in de VS op TikTok en Instagram: het heet de Milk Crate Challenge, en het is gevaarlijk voor je gezondheid, zozeer zelfs dat de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zijn begonnen met het afgeven van waarschuwingen en, vooral, iedereen af te raden om deel te nemen. Zoals de naam al doet vermoeden, is de Milk Crate Challenge een uitdaging gebaseerd op de kratten die worden gebruikt om melkflessen te vervoeren. Het bestaat uit het maken van een ladder uit de kratten, dan naar boven en naar beneden klimmen. De ladder is zeer onstabiel, waardoor de uitdaging zeer gemakkelijk te organiseren, maar zeer moeilijk te voltooien is. En tegelijkertijd erg gevaarlijk: vallen is gemakkelijk, gewond raken meer dan waarschijnlijk. En in feite gebeurt het al: tientallen Amerikaanse kinderen belanden in het ziekenhuis nadat ze van de cassetteladder zijn gevallen en zichzelf letsel en breuken hebben toegebracht. Dit alles terwijl het Delta-variant van het Coronavirus welig tiert in de VS, artsen niets anders te doen hebben dan breuken en schrammen te behandelen, en bedden schaars zijn omdat veel afdelingen zijn omgebouwd om Covid-patiënten te behandelen.

Milk Crate Challenge: waarschuwingen voor de gezondheidszorg

In een tweet van 23 augustus verklaarde de Amerikaanse tv-presentator Conan O’Brien, die 28 miljoen volgers heeft, gekscherend: “Ik wacht op goedkeuring van de FDA voordat ik de Milk Crate Challenge aanga”. De Federal Drug Administration (FDA) reageerde kort daarna: “Hoewel we melk reguleren, kunnen we dat [deelname aan de Milk Crate Challenge] niet aanbevelen. Misschien een lekker glas magere melk drinken en al die kratten terugbrengen naar de winkel?”

Nog explicieter was het Baltimore Health Department, ook op Twitter: “Nu het aantal Covid-19 ziekenhuisopnames in het hele land toeneemt, verzoeken wij u te controleren of er een bed beschikbaar is in uw plaatselijke ziekenhuis voordat u de #MilkCrateChallenge probeert.”

TikTok’s reactie

TikTok is nu het nummer één sociale netwerk onder de allerjongsten, dus het is niet verwonderlijk dat de meeste video’s over de Milk Crate Challenge circuleren op het Chinese platform, dat zich daarom heeft gedistantieerd van deze collectieve uitdaging. Een woordvoerder van het bedrijf vertelde Fast Company in algemene bewoordingen dat “TikTok inhoud verbiedt die gevaarlijk gedrag promoot of verheerlijkt, video’s verwijdert en zoekopdrachten doorverwijst naar richtlijnen om dergelijke inhoud te ontmoedigen. We moedigen iedereen aan voorzichtig te zijn in zijn gedrag, zowel online als daarbuiten.”