Konica Minolta verenigt printer- en kopieerapparaten

Vier jaar na de fusie van Konica en Minolta worden nu ook in Europa de printer- en kopieerapparatendivisies van de groep samengevoegd. Een uitgebreide herstructurering in München en Langenhagen zal het resultaat zijn.

In Japan is de fusie van Konica en Minolta al lang voltooid, maar in Europa hebben de divisies Printing Solutions en Business Solutions zelfs vier jaar na de fusie nog grotendeels zelfstandig gefunctioneerd. Dit staat op het punt te veranderen. Zoals de werknemers gisteren op korte termijn hebben vernomen, zullen er nu ook in dit land ingrijpende veranderingen plaatsvinden. Het is de bedoeling dat Business Solutions de activa van Printing Solutions overneemt.

De details moeten worden uitgewerkt door drie projectgroepen van beide organisaties. Zo zal Thomas Grethe, Managing Director van Printing Solutions in München, samen met Günther Schnitzler, Hoofd Copier Sales van Business Solutions in Langenhagen bij Hannover, werken aan de toekomstige opzet voor Duitsland.

Gevolgen onzeker

Welke gevolgen de fusie zal hebben voor personeel, locaties en het kanaal is dus nog onduidelijk. Het wordt echter waarschijnlijk geacht dat de reeds convergerende partnerlandschappen van de printer- en kopieermachinewereld op middellange termijn zullen worden samengevoegd. Thomas Grethe is overtuigd: “Het wordt spannender voor onze gespecialiseerde dealers, omdat zij toegang krijgen tot de producten van de andere divisie.” Grethe zal proberen de vestiging in München met haar 53 werknemers te behouden. “De locatie Langenhagen staat sowieso niet ter discussie”, weet de directeur van de printerdivisie zeker vanwege de ongeveer 1.200 werknemers die daar gevestigd zijn.

De belangrijkste voorwaarde voor de voor 29 juni geplande fusie: de onderhandelingen tussen de Europese directie en de ondernemingsraad van het Nederlandse Printing Solutions moeten succesvol zijn. De gesprekken met de werknemersvertegenwoordigers zijn gisteren begonnen. Het toekomstige concept moet binnen de komende zes tot acht weken klaar zijn. Grethe wil de implementatie voor Duitsland in september of oktober gerealiseerd hebben.

Vergroten zichtbaarheid

De redenen voor de fusie zijn volgens Grethe niet kostenbesparingen. “We zijn zeer winstgevend en willen de fusie gebruiken om onze zichtbaarheid op de markt en ons concurrentievermogen te vergroten,” vertelde hij aan IT-BUSINESS.