Digitale sector heeft dieptepunt bereikt

In maart dook de economie in een dieptepunt door Covid-19. In veel sectoren ziet het er nog steeds slecht uit, maar wie in de IT-sector werkt, kan opgelucht ademhalen. Het ziet er langzaam beter uit voor de laatste. Dat blijkt uit cijfers van Bitkom en Solcom.

Covid-19 hamert op de Duitse economie. Volgens het kredietinformatiebureau Creditreform en de kredietverzekeraar Euler Hermes zal het aantal insolventies in Duitsland vanaf de herfst stijgen. In andere landen, zoals de VS, is dit reeds het geval. Hoewel de economische onzekerheid een directe impact heeft op het IT-budget van veel bedrijven, zijn Bitkom en projectdienstverlener Solcom van mening dat de digitale industrie nu het dieptepunt heeft bereikt.

De Bitkom-ifo Digitale Index stijgt naar 11,2 punten.

Een blik op de Bitkom-ifo Digitale Index laat zien dat het economisch herstel na de diepe inzinking als gevolg van de Corona-crisis zich in juli heeft voortgezet. De maatstaf is gebaseerd op de maandelijkse Ifo conjunctuurenquête en wordt gevormd door het meetkundig gemiddelde van de conjunctuurindex en de index van de bedrijfsverwachtingen. De index voor de huidige bedrijfssituatie steeg met 4,7 punten tot 15,8 punten. De bedrijfsverwachtingen stegen nog sterker, met 14,4 punten tot 6,7 punten. Dit betekent dat de zakelijke vooruitzichten van digitale bedrijven voor de komende zes maanden voor het eerst sinds het begin van de beperkingen in verband met Corona weer op positief terrein liggen.

Over het geheel genomen bleef de digitale index zich sterk herstellen en steeg voor de derde maand op rij. Het staat nu op 11,2 punten, een stijging van 9,7 punten. In vergelijking met de laatste enquête vóór de Coronacrisis is dit echter nog steeds meer dan een halvering – in februari stond de index nog op 25 punten. Het ondernemingsklimaat in de digitale sector ontwikkelt zich dus veel beter dan dat van de economie in haar geheel. Het Ifo-bedrijfsklimaat voor juli blijft met -2,1 punten negatief.

“De corona-crisis heeft de digitale industrie hard getroffen. Als de zaken nu langzaam weer aantrekken, mag dat het feit niet verhullen: Het zal nog maanden duren voordat we de pandemie in economische termen te boven zijn”, zegt Bitkom-voorzitter Achim Berg. “We moeten nu alles in het werk stellen om onze economie, onze scholen, onze gezondheidszorg en ons bestuur consequent te digitaliseren, zodat ze beter bestand zijn tegen dergelijke wereldwijde crises.” Met het oog op de weer stijgende infectiecijfers waarschuwt hij: “Het begrijpelijke verlangen naar normaliteit mag er niet toe leiden dat we roekeloos in gevaar brengen wat we door de opofferingen van de afgelopen maanden hebben bereikt.”

Grote trend op de projectenmarkt

De Solcom Project Market Index weerspiegelt iets soortgelijks als de Bitkom-kerncijfers. Deze is in het tweede kwartaal van 2020 met 15,77 punten gedaald ten opzichte van het voorgaande kwartaal en staat nu op 82,94 punten. Dit is veruit de laagste waarde sinds de enquête werd gehouden.

De effecten van de Corona-crisis op de projectenmarkt in de afgelopen maanden zijn vooral te zien in de waarden voor het aantal projectaanbestedingen en het aantal aanvragen van freelancers voor individuele projecten.

De Solcom Project Market Index beschrijft de ontwikkeling van de markt voor het bemannen van IT- en engineeringprojecten met freelance specialisten op kwartaalbasis.

Omdat de economische onzekerheid bij veel bedrijven een directe invloed heeft op het budget voor nieuwe projecten, ligt hun aantal ver onder de gebruikelijke waarden van voorgaande jaren. Dienovereenkomstig solliciteren meer freelancers naar de resterende projecten. Gemiddeld werden voor een project bijna tweemaal zoveel aanvragen ontvangen als in het vorige kwartaal. Aangezien de waarde de index beoordeelt vanuit het standpunt van de freelancers, heeft dit een negatief effect op het verloop ervan.

Maar deze ontwikkelingen hadden op hun beurt tot gevolg dat de respectieve projecten sneller konden worden ingevuld. Deze waarde staat op een historisch hoogtepunt van 123,88 punten. Dit kan de algemene index nog enigszins opwaarts beïnvloeden, maar de algemene trend blijft duidelijk negatief. De uurtarieven daarentegen bleven stabiel en stegen zelfs licht.

“Zoals verwacht heeft de Corona-crisis de projectmarkt in het tweede kwartaal met volle kracht getroffen. Vooral het grote aantal aanvragen voor een project illustreert hoezeer het aanbod op de gehele markt braak lag. Wanneer men echter de maanden in detail bekijkt, wordt duidelijk dat de bodem reeds in april werd bereikt. In de maanden mei en juni was reeds weer een duidelijke opwaartse trend zichtbaar. We zijn optimistisch dat deze trend zich zal voortzetten”, licht Solcom-directeur Oliver Koch de situatie toe.

Uurtarieven

Dit zijn de hoogste uurtarieven in Q2/2020.

In het tweede kwartaal behaalde de competentie “Consulting SAP”, net als voorheen, de hoogste uurtarieven. Op de tweede plaats kwam “Consulting ERP”, dat een aanzienlijke sprong maakte van de achtste plaats op de ranglijst.

Process management consulting is ook gestegen en staat nu op de derde plaats. Projectbeheer in de bouwsector” en “Projectbeheer in de automobielsector” zijn ook verbeterd. Anderzijds verloren “SAP-softwareontwikkeling”, “projectbeheer van softwareontwikkeling”, “test/kwaliteitsbeheer” en “veiligheidsbeheer” terrein.

Een onderzoek van de afzonderlijke maanden binnen het kwartaal liet een lichte daling van de gemiddelde uurtarieven in elke maand zien, maar april en mei lagen nog net boven het vorige kwartaal.

Vaardigheden waarnaar het meest vraag is

Dit waren de vaardigheden waarnaar het meest vraag was in Q2/2020.

In de top van de vaardigheden waarnaar het meest vraag was in het tweede kwartaal, waren er geen veranderingen. Net als voorheen staat SAP consulting op de eerste plaats. PLC-programmering, dat van de vierde plaats is gestegen, en SAP-ontwikkeling volgen op de tweede en derde plaats. Er was een stijging voor embedded software-ontwikkeling, constructiebeheer, vereisten-engineering en veiligheidsbeheer.

Er waren aanzienlijk minder aanvragen op het gebied van Java-ontwikkeling, dat nu op de zevende plaats staat. Er was ook een daling voor C#-programmering en systeemtechniek.

Het totale aantal aanvragen is gedaald. De meeste aanvragen in de onderzochte periode kwamen uit de automobielindustrie, gevolgd door de bouw, die aanzienlijk meer aanvragen registreerde.

Dat IT-freelancers in de toekomst weer meer werk zullen hebben, blijkt ook uit een enquête van Lünendonk onder de belangrijkste Duitse IT-wervingsbureaus.