De iPhone was de afgelopen 12 jaar de wereldwijde doorbraak van Apple en heeft de manier waarop mensen mobiele apparaten gebruiken voorgoed veranderd. Van een eenvoudige telefoon met 2G-verbinding tot een symbool van geavanceerde technologie: elk iPhone-model was een keerpunt in de evolutie van smartphones en dwong andere bedrijven hun achterstand in te halen. We blikken terug op de geschiedenis van de iPhone, van het eerste model in 2007 tot de nieuwste iPhone XR in 2018.
Vind een iPhone-model op afbetaling met een van deze abonnementen:
iPhone 2G: Apple’s eerste smartphone in 2007
Apple’s entree op de smartphonemarkt vond plaats op 29 juni 2007, met de lancering van de eerste geavanceerde iPhone van het merk, de iPhone 2G. Deze telefoon werd door het publiek in bescheiden mate ontvangen, hoewel hij niet vergelijkbaar was met de recente successen van het merk, maar hij maakte Apple wel klaar om Android-gebaseerde smartphones uit te dagen. De iPhone 2G had een geheugencapaciteit van 8 tot 16 GB, een 3,5-inch display met een resolutie van 480×320 pixels en totale afmetingen van 115 mm hoog bij 61 mm breed.
De iPhone 2G woog een vrij bescheiden 13 gram en was uitgerust met het innovatieve besturingssysteem iOS 3.1.3. Deze telefoon was zeker al een geavanceerd toestel, maar de verbindingssnelheid was vrij beperkt, mede door de technologieën van die tijd, die nog gebaseerd waren op het 2G-systeem. Het ontwerp was eenvoudig en evenwichtig, met een aantal interessante applicaties die het concurrerend maakten met Android-smartphones van Samsung en andere merken uit die tijd.
iPhone 3G: nieuw besturingssysteem voor het model van 2008
Het jaar daarop, in 2008, kwam Apple’s nieuwe iPhone-model, de 3G, uit, met een volledig vernieuwd ontwerp, terwijl de technische kenmerken vrijwel gelijk bleven aan die van de vorige versie. De iPhone 3G heeft een 3,5-inch scherm met een resolutie van 480×320 pixels, weegt 133 gram en is 115,5 mm hoog en 62,1 mm breed. Tegelijkertijd werd een nieuw besturingssysteem, iOS 4.2.1, geïntroduceerd, dat samen met 3G-connectiviteit veel sneller browsen mogelijk maakte.
In hetzelfde jaar werd ook de App Store gelanceerd, het digitale platform waar applicaties van Apple kunnen worden gedownload, voor de iPhone, iPad en alle andere mobiele apparaten die door het bedrijf uit Cupertino zijn ontwikkeld. Dit model was populairder bij de gebruikers en markeerde de definitieve intrede van het merk in de smartphone-sector, die hoge winstmarges had en al een van de meest veelbelovende was op de markt voor consumentenelektronica.
iPhone 3GS: de evolutie van het 3G-model
In 2009 werden geen bijzonder vernieuwende modellen uitgebracht. In feite bracht Apple de iPhone 3GS uit, die niettemin een aantal vrij belangrijke technische innovaties bevatte. Ten eerste kan het worden gekocht met verschillende iOS-besturingssystemen, van versie 4.2.1 tot 6.1.6, wat een hoog prestatieniveau garandeert. Bovendien beschikt het derde iPhone-model van Apple over een geavanceerd beeldscherm van de volgende generatie met een zeer gevoelig en efficiënt multiscreensysteem.
De technische aspecten zijn niet anders dan die van het model uit 2008, met een 3,5-inch scherm, een gewicht van 135 gram, afmetingen van 115,5 mm hoog bij 62,1 mm breed, 16 of 32 GB geheugen en een resolutie van 480×320 pixels. In tegenstelling tot zijn voorgangers is hij echter compatibel met honderden applicaties, een markt die sindsdien explosief is gegroeid, waardoor gebruikers op het internet kunnen surfen door verbinding te maken met het Wi-Fi-netwerk en gebruik te maken van de 3G HSDPA-verbinding, met downloadsnelheden van 7,2 Mbps.
iPhone 4: de iPhone-tijdlijn gaat verder
Met weinig opwinding, en zelfs met enkele problemen in verband met het ontvangstsysteem, werd de iPhone 4 op 24 juni 2010 uitgebracht, gevolgd door de 4S-versie. Het toestel had een volledig nieuw design, in een poging om de iPhone aantrekkelijker te maken, vooral voor jongeren, die in dit opzicht steeds veeleisender worden. Het startbesturingssysteem is de iOS 4-versie, maar na verloop van tijd kwam er ondersteuning voor 7.1.2.
De technische specificaties zien een klassiek 3,5-inch scherm, maar de resolutie was verhoogd tot 640×960 pixels, met capacitieve multi-screen TFT-technologie en een oleofobe coating. De batterij van 1420 mAh biedt een batterijlevensduur tot 300 uur, terwijl het geheugen 16 of 32 GB kan zijn. Grootte en gewicht blijven ongewijzigd, maar innovaties als een 5MPX camera, high-definition video-opname en FaceTime videobellen worden geïntroduceerd.
iPhone 4S: twee camera’s en veel opslagruimte
Een paar maanden na de lancering van de iPhone 4 wordt de geavanceerde versie, de iPhone 4S, uitgebracht. Hoewel het ontwerp hetzelfde blijft als dat van het basismodel, biedt het veel meer functies en veel betere prestaties. De iPhone 4S is voorzien van twee belangrijke nieuwe functies, de spraakgestuurde digitale assistent Siri en iCloud, een reeks SaaS-diensten (Software-as-a-Service) die gebruikmaken van de nieuwe cloud computing-technologie van Apple.
De sterke punten van de iPhone 4S zijn de dual-core A5-processor, de 1080-pixel HD-video-opname met 30 fps, en de twee geavanceerde camera’s, de 5-element iSight 8Mpx hoofdcamera en de 0,30Mpx frontcamera. De beelden die deze telefoon maakt zijn tot 30 procent scherper dan die van andere smartphones van de afgelopen jaren, en de prestaties van de nieuwe processor zorgen voor een verdubbeling van de rekensnelheid ten opzichte van de nieuwste Android-versies.
iPhone 5: een van Apple’s lichtste en dunste iPhones
Op 28 september 2012 werd wereldwijd de iPhone 5 gelanceerd, een evolutie van de iPhone 4 en vooral de 4S-versie. Het scherm is vergroot tot 4 inch, met een resolutie van 1136×640 pixels, terwijl het gewicht is teruggebracht tot slechts 112 gram, met afmetingen van 123,8 mm hoog bij 58,6 mm breed. Het interne geheugen kan 16, 32 of 64 GB zijn, wat een royale hoeveelheid ruimte biedt voor het opslaan van foto’s, video’s en documenten zonder dat er externe microSD-kaarten nodig zijn.
Dit is een van de dunste en lichtste iPhones in de geschiedenis van Apple, met een geavanceerd Retina-display, het besturingssysteem iOS 6, GPS-compatibiliteit, Wi-Fi-connectiviteit, HD-video-opname en een dual-core Apple A6-processor. De batterij van 1440 mAh biedt een batterijduur van ongeveer 225 uur, iets minder dan bij vorige modellen. De camera aan de achterzijde is dezelfde als die van de iPhone 4S, met een 8Mpx autofocus en een 5-elementenstructuur, terwijl de camera aan de voorzijde is verhoogd tot 1,20Mpx.
iPhone 5S en 5C: nieuwe processors en slow motion-mogelijkheden
De geschiedenis van de iPhone gaat in 2013 verder met twee nieuwe modellen, beide evoluties van de iPhone 5, de 5S en 5C, die op 20 september zijn gelanceerd. De technische aspecten zijn vergelijkbaar, maar de iPhone 5S is het topmodel van Apple van dit moment, terwijl de 5C iets achterblijft in kwaliteit en prestaties. De iPhone 5S draait op het iOS 7-besturingssysteem, met Apple’s 64-bit dual core A7-processor. Het 4-inch scherm is hetzelfde als dat van het basismodel, met een resolutie van 640×1136 pixels en een capacitief multi-touch display.
Voor het eerst is de iPhone 5S voorzien van Touch ID, dat nu op alle modellen te vinden is, om de telefoon met vingerafdrukken te ontgrendelen. De batterij gaat iets langer mee (250 uur), terwijl de camera’s die van de iPhone 5 zijn. De 5C daarentegen is zwaarder dan de 5S, 136 gram in plaats van 112, en is niet alleen in zwart en wit verkrijgbaar, maar ook in geel. Het is een robuuste iPhone met een frame van polycarbonaat, de A6-processor van Apple, het besturingssysteem iOS 7 en een 8- en 1,20Mpx-camera.
iPhone 6: Apple’s bestverkochte iPhone uitgebracht in 2014
Met meer dan 220 miljoen verkochte toestellen wereldwijd tot nu toe is de op 9 september 2014 uitgebrachte iPhone 6 Apple’s commercieel succesvolste smartphone, waarmee het bedrijf definitief is veranderd in de onbetwiste leider op het gebied van high-end smartphones. Het toestel is verkrijgbaar in een eenvoudige en een Plus-versie en draait op het nieuwe iOS 8-besturingssysteem van Apple, met de 64-bit A8-processor van Apple, een 1810 mAh-batterij met een gebruiksduur van 220 uur en een totaalgewicht van 129 gram.
Het 4,7-inch Retina-display is licht gebogen, met een metalen frame dat wat torsieproblemen vertoont die gebruikers niet prettig vinden. De iPhone 6 is echter een telefoon van zeer hoge kwaliteit, met een resolutie van 750×1134 pixels, 8Mpx iSight hoofdcamera met autofocus en 3x digitale zoom, een responsief scherm dat zich automatisch aanpast aan liggende en staande posities, Voice over LTE en NFC-technologie voor contactloze betalingen met Apple Pay.
iPhone 6 Plus: de grootste iPhone ooit
Op dezelfde dag als de iPhone 6 wordt ook de 6 Plus uitgebracht, de grootste iPhone ooit in de geschiedenis van Apple, met een 5,5-inch Retina HD-scherm, een Full HD-resolutie van 1080×1920 pixels en een 2915 mAh-batterij met een batterijduur van 320 uur. Uiteraard zijn het besturingssysteem en de processor hetzelfde als bij de iPhone 6, terwijl het gewicht van al deze technologie uitkomt op 172 gram, met afmetingen van 158 mm hoog bij 77,8 mm breed, bijna die van een kleine tablet.
De camera’s zijn ook hetzelfde als bij de basisversie, net als de LTE-verbindingstechnologie, het NFC-systeem voor betalingen met Apple Pay en Touch ID-vingerafdrukdetectie. Er zijn echter verschillen die verder gaan dan de schermgrootte, waaronder een nieuwe processor die tot 128 GB aan interne opslag mogelijk maakt, een ontwerp met gebogen randen en verbeterde iSight-camera’s met nieuwe sensoren, hybride IR-filtering en de nieuwste optische stabilisator.
iPhone 6S en 6S Plus: 3D Touch-technologie en iOS 9-systeem
In 2015 kwamen de twee opvolgers van de vorige iPhones, de 6S en 6S Plus, op 9 september 2015 op de markt. De iPhone 6S heeft een nieuw 4,7-inch Retina-scherm met een resolutie van 750×1334 pixels en een 3D Touch-systeem, terwijl de behuizing is gemaakt van een ultrasterke aluminiumlegering die in de ruimtevaartindustrie wordt gebruikt. De iPhone 6S Plus heeft ook een batterij van 1715 mAh met een batterijduur van 240 uur, het besturingssysteem iOS 9 en de 64-bits A9-processor van Apple.
De camera’s zijn volledig opnieuw ontworpen, met de hoofdcamera op 12Mpx en de frontcamera op 5Mpx, met ruisonderdrukking, pannen, digitale zoom, slow motion en Live Photos om de momenten voor en na de opname vast te leggen. De iPhone 6S Plus daarentegen beschikt over het gebruikelijke 5,5-inch scherm, een Full HD-resolutie, iSight-camera’s met 4K-video-opname en een drukgevoelig display, dankzij het innovatieve Touch 3D-systeem.
iPhone SE: een van de kleinste en populairste modellen
In maart 2016, vóór de release van de nieuwe versies van de iPhone 6 en 6S, kwam de iPhone SE op de markt, een klein en compact model dat bijzonder werd gewaardeerd door Steve Jobs en door het publiek, dat schreeuwde om verdere ontwikkelingen maar deze nooit heeft gerealiseerd. Dit toestel weet de prestaties van de iPhone 6 te proppen in afmetingen van slechts 123,8 mm hoog bij 58,6 mm breed, met een gewicht van slechts 113 gram en een 4-inch scherm met een resolutie van 640×1136 pixels.
De batterij van 1642 mAh biedt een batterijduur tot 240 uur, terwijl binnenin Apple’s 64-bit A9-processor en iOS 9.3-besturingssysteem zit. De camera aan de achterzijde is dezelfde als die van de iPhone 6S, met 12Mpx, 4K-video-opname en slow motion, maar de camera aan de voorzijde is teruggebracht tot 1,20Mpx, met sequentiële opnamen en belichtingsregeling. Naast de afmetingen en het gewicht is de iPhone ook compatibel met 4G LTE-verbindingen, digitale gesprekken met voice-over en geïntegreerde ondersteuning voor Wi-Fi-dataverkeer met 443 Mbps.
iPhone 7 en 7 Plus: nieuwe camera’s en quad-core processor
Op 9 september 2016 zijn twee nieuwe modellen waar Apple-fans reikhalzend naar uitkeken, de iPhone 7 en de 7 Plus, in de Apple-winkels verschenen. De standaardversie is voorzien van het nieuwe iOS 10-besturingssysteem, Apple’s nieuwste generatie A10 Fusion quad-coreprocessor met M10-coprocessor, een 4,7-inch display met een resolutie van 750×1334 pixels, Retina-display, P3-technologie en dual domain pixels. De iPhone 7 Plus heeft de gebruikelijke afmetingen van 138,3 mm hoog en 67 mm breed, weegt 138 gram en is verkrijgbaar in vijf kleuren, glanzend zwart, matzwart, zilver, goud en roségoud.
De 1960 mAh batterij is vrij standaard, met een maximale batterijduur van 240 uur, terwijl de achterzijde is voorzien van een dubbele 12Mpx hoofdcamera, met Ultra HD 4K video-opname en lens met zes elementen, plus een 7Mpx frontcamera met optische zoom en Retina Flash. De Plus-versie van de iPhone 7 heeft het gebruikelijke 5,5-inch scherm, een IP67-gecertificeerde waterbestendige behuizing, Apple’s quad core A10-processor en een Full HD-scherm met optische beeldstabilisatie.
iPhone 8 en 8 Plus: weinig nieuws voor de voorgangers van de iPhone X
De iPhone 8 en 8 Plus zijn in 2017 gelanceerd, zeker twee hoogwaardige telefoons, die desondanks het steeds verwachtingsvoller wordende publiek niet verrassen voor de iPhone X, die iets later op de markt is gebracht. De iPhone 8 heeft een 4,7-inch scherm, met een HD-resolutie van 750×1334 pixels, Touch ID-sensor, digitaal kompas en eBeacon-technologie. Het besturingssysteem is het nieuwe iOS 11, met Apple’s 6-core A11 Bionic-processor, 64 of 256 GB interne opslag, kleuren in zilver, goud en siderisch grijs en een gewicht van 148 gram.
De camera’s zijn ook hetzelfde als de vorige versies, de 12Mpx achtercamera met optische beeldstabilisator, terwijl de 7Mpx frontcamera met achtergrondverlichting een timer en sequentiële opnames heeft. De iPhone 8 Plus heeft dezelfde specificaties als de 8, met uitzondering van de afmetingen, 158,4 mm hoog bij 78 mm breed, het gewicht van 202 gram en het 5,5-inch scherm. Beide hebben een nieuw snellaadsysteem, waarmee je na minder dan een uur 50% van de lading hebt, maar verder zijn het eenvoudige updates van de twee 2016-modellen.
iPhone X: nieuw design voor Apple’s tiende verjaardag
2017 is ook het jaar van Apple’s tiende verjaardag, dat zijn aanwezigheid in de smartphone-industrie viert met de iPhone X, eindelijk een compleet nieuwe en andere telefoon dan de vorige modellen. Allereerst beslaat het 5,85-inch scherm bijna het hele oppervlak aan de voorkant, dankzij de nieuwe ultradunne randen, en bereikt het een werkelijk opmerkelijke resolutie van 1125×2436 pixels, met OLED Retina Super HD-display. Het besturingssysteem en de processor zijn hetzelfde als bij de vorige modellen, namelijk iOS 11 en de 64-bits Apple 11 Bionic.
Echter zijn er diverse nieuwe functies, waaronder het ontbreken van knoppen en de aanwezigheid van het FaceID-systeem, voor gezichtsherkenning, compatibiliteit met Bluetooth 5.0-verbinding, snel draadloos opladen en stereoluidsprekers. De iPhone X is verkrijgbaar in slechts twee kleuren, siderisch grijs en zilver, weegt 174 gram, heeft afmetingen van 143,6 mm hoog en 70,9 mm breed, beschikt over een batterij van 2716 mAh met een batterijduur van net 60 uur, een dubbele 12Mpx-camera achter en een 7Mpx-camera voor, een stemactiveringssysteem met Hey Siri en integratie van de nieuwste versie van Apple Pay.
iPhone XS en XS Max: Apple’s 2018 iPhone-modellen
Op 9 september 2018 komt het nieuwste iPhone-model, de XS, op de markt, samen met de XS Max-versie. De iPhone XS is een natuurlijke evolutie van de iPhone X, met een 5,8-inch display, 1125×2434 pixels resolutie, iOS 12 besturingssysteem, 6-core Apple A12 Bionic processor en quad-core GPU. De interne opslag varieert van 64 tot 512 GB, terwijl het Super Retina-display beschikt over zeer responsieve en interactieve all-screentechnologie, met een vingerafdrukbestendige coating, True Tone en een contrast van 1 miljoen op 1.
Aan de voorkant beschikt de iPhone XS over een dubbele 12Mpx-camera met lens met zes elementen, 4K-video-opname, slow motion en autofocus, terwijl aan de voorkant een 7Mpx Retina Flash-camera zit. De iPhone XS Max daarentegen heeft een 6,8-inch display en een resolutie die is verhoogd naar 1242×2688 pixels, terwijl hij verder volledig vergelijkbaar is met de iPhone XS, met uitzondering van het gewicht van 208 gram en de afmetingen, 157,5 mm hoog bij 77,4 mm breed.
iPhone XR: Apple’s nieuwste model in afwachting van nieuwe releases
Apple’s nieuwste iPhone-model, de XR, werd ook in 2018 onthuld. Het is een toestel dat erg dicht in de buurt komt van de iPhone XS, echter zijn er kunstmatige intelligentie technologieën toegevoegd, waardoor je nog scherpere foto’s kunt maken en ultrasnel kunt opladen. Het 6,1-inch Liquid Retina HD LCD-display van de iPhone XR heeft een resolutie van 828×1792 pixels, met een contrast van 1400 op 1 en een Multi Touch all-screensysteem. Het gewicht is vrij hoog, zo’n 194 gram, met afmetingen van 150,9 mm hoog en 75,7 mm breed.
Het besturingssysteem is nog steeds het iOS 12, met 6-core Apple A12 Bionic processor, met intern geheugen van 64 tot 256 GB, 2942 mAh batterij en kleuren wit, koraal, zwart, blauw, geel en productrood. De geïnstalleerde camera’s zijn een 12Mpx achteraan, met lens met zes elementen, BSI-sensor, hybride IR-filter en 4K Ultra HD-video-opname en een 7Mpx vooraan, met Full HD-videoresolutie en Retina Flash. Speciale functies van de iPhone XR zijn draadloos opladen met Qi-oplader, die 50 procent bereikt in slechts 30 minuten, FaceTime-video en -audio, eBeacon-micro-locatie en schermduplicatie voor het activeren van meerdere apps.
Voorlopig zijn dit alle iPhone-modellen die tot nu toe op de markt zijn verschenen, in afwachting van de nieuwe telefoons van Apple, dat naar verwachting in 2019 de iPhone XI of 11 zal lanceren, met het nieuwe iOS 13-besturingssysteem. Volgens de geruchten zal hij drie camera’s hebben, waarschijnlijk tot 14 Mpx, met 3D-technologie dankzij nieuwe sensoren van Sony, USB-C-aansluitingen en compatibiliteit met 5G-verbindingen. Deze informatie is echter niet bevestigd door het bedrijf uit Cupertino, dat de nieuwe iPhone naar verwachting medio september zal lanceren, afgezien van eventuele last-minute haperingen.