G Data: meer overzicht voor beveiliging

Op de vierde “Tech Day” gaf cyberbeveiligingsleverancier G Data een allround overzicht van het huidige en toekomstige beveiligingsportfolio en liet ons achter het gordijn van technische ontwikkelingen kijken. Last but not least presenteerde het bedrijf uit Bochum ook de roadmap voor het kanaal.

Waarom bestaat er niet zoiets als honderd procent veiligheid in IT? Cybergevaren nemen al tientallen jaren toe en aanbieders van beveiliging houden zich al even lang staande. Dus wat is er mis met de providers? Andreas Lüning, CEO en oprichter van G Data CyberDefense, stelde deze vraag aan het begin van de vierde “Tech Day”, maar beantwoordde hem zelf ook meteen: “Beveiliging is meer dan antivirus, firewall & co. Het is eerder een gevoel…” Omdat gevoelens nooit volledig kunnen worden begrepen, bestaat er niet zoiets als absolute zekerheid. Gevoelens kunnen echter worden ondersteund met diverse technische, organisatorische en sociale maatregelen. En de beveiligingsspecialist uit Bochum heeft wat dat betreft heel wat te bieden.

Opfrissing van bedrijfsoplossingen

G Data heeft onlangs zijn beveiligingsportfolio voor bedrijven herzien. Versie 15.1 van de bedrijfsoplossingen biedt nu een interface met de SIEM-systemen (Security Information & Event Management) van Graylog en Splunk. De Report Manager is geüpgraded en is bedoeld om het gemakkelijker te maken de netwerkverbinding van clients te controleren. Op de Tech Day wees Sascha Levölger, Business Owner B2B Solutions bij G Data, op de gedetailleerde mogelijkheden voor partners om hiermee hun eigen op maat gemaakte rapporten voor klanten samen te stellen.

Hij gaf ook een voorproefje van de “G Data 365”-beheerconsole, waarmee partners alle eindapparaten kunnen controleren. De cloud-gebaseerde oplossing zal echter volgend jaar worden gelanceerd. On Premises, de beheerserver zal worden gehandhaafd, zodat wederverkopers hier kunnen beslissen naar gelang van de eisen van de klant. Bovendien moeten de release-cycli in de toekomst aanzienlijk worden verkort. Updates met nieuwe functies worden zo snel mogelijk gepubliceerd en niet, zoals in het verleden, met de jaarlijkse releasewissel.

Meer overzicht voor partners

Om het voor resellers gemakkelijker te maken een overzicht te krijgen van producten, licenties, promoties en opties, heeft G Data het partnerportaal vernieuwd. Cornelia Lehle, Head of Sales DACH bij G Data, legt uit dat partners in de toekomst alle licenties kunnen zien in plaats van alleen de licenties die binnenkort vernieuwd moeten worden. Hiertoe kunnen partners ook hun eigen aanbiedingen creëren en deze via PDF naar het portaal uploaden. Volgens Lehle beschermt G Data momenteel in totaal zo’n 9,5 miljoen klanten met zijn B2B-oplossingen. Degenen die nog niet alle informatie over de producten en licenties ontvangen, hoeven alleen de reclame-instellingen te activeren omdat dit door de DSGVO wordt voorgeschreven. Lehle beloofde echter dat partners geen reclame op wasknijpers van G Data zullen ontvangen, maar alleen de relevante informatie over het B2B-aanbod.

Gevoel en begrip

Maar het gevoel van veiligheid kan ook worden ondersteund en verbeterd door een andere essentiële component: de menselijke factor. “Fouten door werknemers”, zoals G Data het noemt in het voor Tech Day gepubliceerde beveiligingsrapport “Cybersecurity in Getallen”, zijn veruit (54%) de meest voorkomende bedreigingen voor gevoelige of vertrouwelijke gegevens. Op de tweede plaats, met slechts 31% van de ondervraagden, komen “storingen in systemen of processen”. Het is dan ook geen toeval dat G Data al drie jaar lang speciale security awareness-trainingen aanbiedt voor klanten en partners. Inmiddels hebben meer dan 26.000 gebruikers wereldwijd de online cursussen van Bochum gevolgd, meldt Nikolas Schran, Product Owner bij G Data. Daar staat tegenover dat de cursussen al meer dan tien miljoen minuten (ongeveer 7.000 dagen) zijn bekeken.

En het leerplatform wordt ook ijverig verder ontwikkeld. De inhoud wordt bijvoorbeeld interactiever gemaakt en moet nu op een speelsere manier worden overgebracht in de zin van “gamification”. De gebruikers krijgen bijvoorbeeld inzicht in het standpunt van de aanvallers door in de cursussen te proberen (virtuele) informatie te verkrijgen. De inhoud is momenteel beschikbaar en kan in negen talen worden geleerd.