Google: hoe haal je de rode schoenen uit The Wizard of Oz naar boven

Google viert 80 jaar The Wizard of Oz met een verrassing verborgen in de zoekmachine: zo haal je de rode schoenen naar boven

The Wizard of Oz viert 80 jaar: het was 1939 toen de film geregisseerd door Victor Fleming in de Amerikaanse bioscopen uitkwam. Een film die een tijdperk markeerde en door velen wordt beschouwd als een van de mooiste ooit op het witte doek uitgebracht. Een van de symbolen van de film zijn de rode schoenen die de jonge Dorothy (gespeeld door Judy Garland) aan het einde van de film draagt nadat zij de Heks van het Oosten heeft verslagen. Google wilde de 80e verjaardag van The Wizard of Oz vieren door een easter egg in de zoekmachine te verstoppen.

Wanneer je op Google Search zoekt naar “The Wizard of Oz”, verschijnt de klassieke zoekresultatenpagina. Aan de rechterkant is er een tabblad gewijd aan de film met de belangrijkste informatie: verschijningsdatum, regisseur, jaar van verschijning en platforms waar de film kan worden gekocht. Naast de naam staan de rode schoenen, de ware iconen van de film. De schoenen zijn interactief: door erop te drukken verandert de gebruikersinterface van Google en er is ook een verrassing voor Wizard of Oz-fans.

Google viert 80 jaar The Wizard of Oz

Het is zeker niet de eerste keer dat Google een grote film viert met een verrassing verstopt in de zoekmachine (het was al eens gebeurd met Avengers: The Endgame). Dit keer is het de beurt aan The Wizard of Oz, die viert dat het 80 jaar geleden is dat de film van Victor Fleming uitkwam.

Als je op Google naar de film zoekt, verschijnt er links een tabblad met een samenvatting van het belangrijkste nieuws. Naast de naam van de film staan rode schoenen: klik erop en je hoort de stem van de jonge Dorothy zeggen “There’s no place like home” en de Google-pagina wordt monochroom, met een gelige achtergrond.

Als je de transformatie hebt gemaakt, vind je in plaats van de rode schoenen een tornado die je terugbrengt naar de klassieke Google-gebruikersinterface. De tornado is ook een van de iconische elementen uit The Wizard of Oz: klik erop en je hoort Dorothy’s stem die tante Em roept terwijl de wervelwind haar van de ene wereld naar de andere voert.

De Google easter egg is sinds donderdag actief en zal nog een paar dagen beschikbaar zijn, dus schiet op en probeer hem uit.