Telefoonoplader in het stopcontact, hoeveel kost het je?

Laat jij je telefoonoplader in het stopcontact zitten? Aan het eind van het jaar kan deze gewoonte u wel een paar honderd euro kosten

Als u ten minste een paar van de nieuwste elektronische apparaten hebt, zoals een smartphone en een tablet, dan hebt u dat bijna zeker ook. Als u uw mobiele telefoon gewoonlijk ’s nachts oplaadt en op uw nachtkastje laat rusten, dan is de kans groot dat u dit doet. Als je een smartphone-verslaafde bent die de batterij van al zijn toestellen verslindt, des te meer. Waar hebben we het over? De gewoonte om de hele dag minstens één oplader aangesloten te laten, wachtend tot een apparaat is opgeladen.

Een wijdverbreide praktijk, in feite steeds meer, maar het kan u duur komen te staan. In de ware zin van het woord: het kost u geld aan het eind van de maand wanneer de elektriciteitsrekening komt. Dat komt omdat moderne opladers, zelfs als ze helemaal niets opladen, een kleine hoeveelheid energie blijven verbruiken door alleen maar op het elektriciteitsnet te zijn aangesloten. Het duidelijkste symptoom van dit verbruik is de – zij het minimale – warmte die een aan de muur bevestigde oplader afgeeft, zelfs wanneer hij niet “werkt”. Maar hoeveel kost het om de lader de hele dag aangesloten te laten op de elektriciteit? Precieze schattingen kunnen we niet maken, maar we kunnen wel zeggen dat een lader die altijd is aangesloten u minstens twee keer kost.

Hoeveel kost een lader die altijd is aangesloten

De eerste keer dat u betaalt voor een lader die altijd is aangesloten, is, zoals al is uitgelegd, aan het eind van de maand op uw rekening. De werkelijke kosten in euro’s hangen af van het energieverbruik van de lader, de bouwkwaliteit en natuurlijk het tarief dat u betaalt per kWh energie. Elke lader is anders en elk tarief heeft zijn eigen kosten per kWh, dus elke wiskundige formule die je op het net kunt vinden om te berekenen hoeveel het kost om je lader aangesloten te laten, is in feite bedrog. Het is echter geen science fiction om te zeggen dat als er veel opladers in stopcontacten zijn geparkeerd, de jaarlijkse kosten enkele tientallen euro’s kunnen bedragen.

De tweede keer dat de aangesloten oplader u iets kost, is wanneer de oplader zelf niet meer werkt. Hoewel elektronicafabrikanten dit ontkennen, is het duidelijk dat een oplader die is aangesloten op een stopcontact en warm loopt, werkt, iets doet, zij het “stationair”. Dit betekent dat we door de stekker in het stopcontact te laten zitten, minuten, uren of dagen van de gebruiksduur afhalen. En dat is nog niet alles: we maken hem minder efficiënt, zodat hij de smartphone of tablet langzamer oplaadt en meer energie verbruikt (en hier kost het u weer, voor de derde keer!).

Nieuwe ultrasnelle laders, wat is er anders?

Er is ook een apart hoofdstuk te openen voor moderne ultrasnelle laders, die zijn ontworpen om de grote accu’s van 2019 topsmartphones snel op te laden. Xiaomi, bijvoorbeeld, heeft een 100-watt lader gemaakt die een smartphone met een 4.000mAh batterij in slechts 17 minuten oplaadt. Maar 100 watt is veel vermogen, zelfs als niet alles wordt gebruikt. Het spreekt vanzelf dat het minimumverbruik tijdens het niet laden van een lader van 100 Watt veel hoger is dan het minimumverbruik (als alle andere dingen gelijk blijven) van een lader van 15 of 30 Watt.