Wat is Iliad, het nieuwe gsm-bedrijf

Het Franse bedrijf is klaar om de Italiaanse gsm-markt te betreden met voordelige tarieven waaronder onbeperkt bellen, sms’en en internetten

De fusie tussen Wind en 3 Italia heeft in ons land een vacante plaats achtergelaten op de gsm-markt. De fusie tussen Wind en 3 Italia heeft een gat geslagen in de Italiaanse markt voor mobiele telefonie, een gat dat binnenkort zal worden opgevuld door Iliad, een Frans telefoonbedrijf dat onder het merk Free Mobile actief is op de transalpine markt.

Net als over de grens wordt verwacht dat Free Mobile (of Iliad, het in Italië gebruikte merk is nog onzeker) zich zal onderscheiden door zijn low-cost aanpak. In Frankrijk was het bijvoorbeeld de eerste operator die zijn klanten een gratis 4G-verbinding garandeerde. Er bestaat enige nieuwsgierigheid of de komst van Ilias naar ons land hetzelfde effect zal hebben als het de afgelopen jaren in Frankrijk heeft gehad. In feite hebben de lage tarieven verschillende transalpine concurrenten ertoe aangezet nieuwe maandelijkse abonnementen te creëren die zeer voordelig waren voor de consument, in een poging om het succes van Iliad zelf in de eerste periode een halt toe te roepen. Begin 2016 had de mobiele operator meer dan 11 miljoen klanten.

Wat is Iliad

Zoals gezegd is Iliad een Frans bedrijf, gevestigd in Parijs, opgericht door Xavier Niel in juli 2007. Het bedrijf kocht zijn eerste 3G-frequenties in 2009 en zijn eerste 4G-frequenties in 2011. Sinds de oprichting. Iliad heeft zich onderscheiden door zeer voordelige deals aan te bieden, in schril contrast met de kosten van andere exploitanten. De tarieven van Iliad voor Italië zijn nog niet met zekerheid bekend, maar het is zeer waarschijnlijk dat, althans in het begin, dergelijke promoties ook aan Italiaanse gebruikers zullen worden aangeboden. In Frankrijk is Iliad op de markt gekomen met tijdelijke promotieaanbiedingen, met plannen inclusief onbeperkte minuten, sms en ten minste tien GB internet voor iets minder dan vijf euro.

Iliad-tarieven en -aanbiedingen

De initiële dekking

Sinds de officiële presentatie van het Iliad-plan voor Italië in 2017, is er niet veel zekere informatie geweest. Zeker is dat het Franse bedrijf al begonnen is met de voorbereiding van zijn fysieke winkels in ons land. De laatste in chronologische volgorde bevindt zich in Mestre, terwijl de eerste twee zijn voorbereid in twee winkelcentra in Rome. Er blijft echter enige twijfel bestaan over de initiële dekking van de dienst. Iliad heeft momenteel 6.000 repeaters in de verschillende regio’s van Italië, hoewel zij vooral geconcentreerd zijn in de belangrijkste Italiaanse steden. Dit is een zeer klein aantal vergeleken met de bijna 20.000 van TIM en Vodafone, maar Iliad gebieden met minder dan uitstekende dekking zullen kunnen roamen op het Wind-Tre netwerk.

De andere virtuele operators die in Italië beschikbaar zijn

De laatste tijd zien we in Italië een voortdurende proliferatie van virtuele operators. Voor niet-ingewijden: in de telefonie is een virtuele exploitant een onderneming die mobiele telefoniediensten aanbiedt zonder in het bezit te zijn van een vergunning voor het relevante radiospectrum of noodzakelijkerwijs te beschikken over alle nodige infrastructuur om dergelijke diensten aan te bieden. Onlangs zagen we bijvoorbeeld het voetbalgerelateerde aanbod van Rabona Mobile. Maar de lijst van virtuele exploitanten met aanbiedingen tegen verlaagde prijs is zeer lang en bevat belangrijke namen. Zo is er bijvoorbeeld Fastweb Mobile dat een beroep doet op het TIM-netwerk, terwijl PosteMobile gebruik maakt van het Wind Tre-netwerk. TIM zelf hoopt de gevolgen van de lage tarieven van Iliad te kunnen opvangen dankzij zijn nieuwe operator Kena Mobile, die rechtstreeks door TIM zelf is opgericht en goedkope aanbiedingen doet. Ten slotte heeft Tiscali ook een eigen virtuele operator (Tiscali Mobile) opgericht, die eveneens op het netwerk van TIM steunt.