Xiaomi Mi 11 Ultra in Europa: wanneer hij komt en hoeveel hij kost

De krachtigste, maar ook de vreemdste, Xiaomi smartphone staat op het punt om ook in Europa te komen: hier is wanneer en hoeveel hij gaat kosten.

De Europese verkoop van Xiaomi’s beste smartphone tot nu toe voor 2021 (de Xiaomi Mi 11 Ultra, waar we je hier over vertelden) is nog niet officieel, maar eerlijk gezegd is er nooit veel twijfel geweest dat de komst van de Xiaomi Mi 11 Ultra naar het Oude Continent slechts een kwestie van dagen, of hooguit een paar weken was.

De Mi 11 Ultra is een product dat velen heeft veroverd met zijn weinige compromissen op het gebied van technische functies, en is perfect om op gelijke voet te strijden met de beste concurrenten in een markt, de Europese, die gewend is aan het hosten van botsingen tussen titanen door nummers. Officieel gelanceerd op 29 maart 2021 samen met de andere onderdelen van de top-of-the-range lijn, is de tijd bijna aangebroken voor Xiaomi Mi 11 Ultra om zich te meten met zijn soortgenoten, waaronder Samsung Galaxy S21 Ultra 5G en OPPO Find X3 Pro. “Bijna daar” om twee redenen. Ten eerste, volgens het gerucht van vandaag, is het Europese debuut nog een paar dagen weg. Ten tweede zal hij in eerste instantie slechts in één land beschikbaar zijn.

Xiaomi Mi 11 Ultra beschikbaarheid in Europa

Terwijl we wachten op een officiële verklaring van Xiaomi over de timing, suggereert het gerucht dat we op dinsdag 11 mei in het rood omcirkelen op de kalender. Dat is goed nieuws, ware het niet dat de Xiaomi Mi 11 Ultra naar verwachting – althans in eerste instantie – alleen in Nederland in de winkels zal liggen.

Het is onwaarschijnlijk dat Xiaomi de kosten zou dragen om zijn vlaggenschip naar Europa te exporteren om het slechts in één land op de markt te brengen, en dan ook nog in een klein land. Maar in een 2021 dat diep getekend is door de chipcrisis die de fabrikanten van om het even welk voorwerp dat één of meer chips bevat op de knieën heeft gebracht en nog steeds brengt, zouden schijnbaar onbegrijpelijke strategieën kunnen worden verklaard door de moeilijkheden die de industrie ondervindt.

De aankondiging van Xiaomi over de release van de Mi 11 Ultra in Europa is dus van cruciaal belang, en de woorden van het bedrijf zouden ons een idee kunnen geven van hoe de zaken ervoor staan en mogelijk hoe lang het nog gaat duren voordat de Xiaomi Mi 11 Ultra in heel Europa wordt aangeboden.

De prijs van de Xiaomi Mi 11 Ultra in Europa

De geruchten van de afgelopen uren hebben ook een idee gegeven van wat de Europese prijs van de Xiaomi Mi 11 Ultra zal zijn, of beter gezegd wat deze in Nederland zal zijn. Het bedrijf heeft naar verluidt besloten niet de basisvariant met 8 GB RAM en 128 GB opslagruimte op de markt te brengen, noch de top-end 12+512 GB variant, maar alleen die met 12 GB RAM en 256 GB interne opslag, voor een prijs die “populair” niet kon zijn.

Het ziet ernaar uit dat Nederlandse liefhebbers 1.199 euro om de Xiaomi Mi 11 Ultra te kopen, wat hoog is in absolute termen, maar niet in vergelijking met de concurrentie: de directe concurrent van Samsung, de Galaxy S21 Ultra 5G, kost 1.249 euro in een configuratie van 12 + 128 GB.

Het is een ander verhaal in Italië, waar als gevolg van zwaardere belastingen de Galaxy S21 Ultra 5G in dezelfde geheugenconfiguratie 1.279 euro kost tegen catalogusprijs, dat wil zeggen 30 euro meer met hetzelfde geheugen. Om niet teleurgesteld te worden, is het dan ook redelijk om voor de Xiaomi Mi 11 Ultra een hogere prijs te verwachten dan in Nederland zou worden gehanteerd. We zullen meer weten in de komende uren.